Nisse Hellbergs lista

Publicerad 09 december 2008

Ett soundtrack till Malmö FF:s allsvenska insats 2008 skulle lätt kunna bli en bluesig historia. Grusade förhoppningar och krossade framtidsdrömmar är ju en utmärkt grogrund för den blåaste av alla musikstilar. Nu ska vi väl ändå inte öppna den dörren på vid gavel utan också försöka se ljuspunkterna.

Det är ju inte för inte vårt lag bär den ljust himmelsblå färgen. Hastigt och lustigt har det ju faktiskt också, tack vare en stark slutspurt, blivit något av höstens lag.

Här kommer i vilket fall som helst en samling utvalda musikaliteter hopparade med några av ögonblicken jag minns bäst, om än inte alltid helst.

1.AC/DC – Back In Black
Back som i mittback och black som i svart eller black om foten. Anders Andersson bröt benet redan innan den allsvenska festen började och det kändes som MFF aldrig fick ihop försvarsspelet efter det. Jag citerar Patrik Andersson fritt ur minnet: ”Alla bra lag bygger bakifrån”. Det tycker jag måste bli ett mantra inför 2009.

2.WILMER X – Ett och ett är två men blir tre när vi blir ett
Med tanke på de tre inledande ett-ett-matcherna går det bara inte att undvika denna låt som jag själv knåpat ihop. Bra resultat mot förmodade topplag men lite klen utdelning poängmässigt.

31/3 MFF-Göteborg 1-1
5/4 Djurgården-MFF 1-1
10/4 MFF-Elfsborg 1-1

3. BEATLES – Happiness Is A Warm Gun
En rökare strax intill stolproten i sista matchminuten är ett perfekt sätt att avgöra en match på. Det vet Labinot Harbuzi och jag är säker på att det rök om hans känga ända in i omklädningsrummet.

21/4 Halmstad-MFF 2-3

4. Ray Parker Jr. – Ghostbusters
Det omtalade ”konstgrässpöket” jagades resolut bort i och med denna storseger. Just sådana, storsegrar alltså, har det varit ont om de senaste åren så det var en ovan och skön känsla framfor sportradion denna söndag.

4/5 Örebro-MFF 0-3

5.WHO – Substitute
Årets inhopp i årets match! Det var länge sen man kände att man var på en klassiker på Malmö Stadion men den här kvällen var just en sån. Två fantastiska inhopp gjorde att MFF kunde vända matchen. Först Jimmy Toumas härliga snurrande på vänsterkanten och sen Agon Mehmetis två avgörande två mål i slutminuterna. Det här var en avslutning av legendariskt snitt.

27/7 MFF-Kalmar 3-2

6. ROLLING STONES – Surprise Surprise
Det bjöds på en hel del överraskningar den här eftermiddagen på Strömvallen. Den har kallats MFF:s skräckarena men nu schasades, till mångas förvåning, ännu ett spöke på flykten. Ännu mer överraskad var Gefles coach, och troligen de flesta andra också, över att Malmö spelade ett tajt försvarsspel. När sen Dusan Melichárec klistrade en straff var de höjda ögonbrynen permanent på plats.

31/8 Gefle-MFF 1-2

7. PRINCE – 1999
Tyvärr har spelet i år gjort att man ibland med fasa drar sig till minnes 1999, året då laget åkte ur allsvenskan. Efter den här matchen var man riktigt ledsen och värre skulle det bli. September månad var den totala dippen innan det gudskelov vände igen.

13/9 MFF-Halmstad 0-3

8.TIMBUKTU – The Botten Is Nådd
Det finns fler låtar att koppla ihop med den här insatsen. ”Down In The Hole” med Rolling Stones eller ”Börja om från början” med Sven-Ingvars, det är bara att välja. Norrköping har bara vunnit tre matcher i årets Allsvenska och var en riktigt usel nykomling. Att en av dessa segrar kom mot Malmö känns bara hemskt.

23/9 IFK Norrköping-MFF 1-0

9.DAVID BOWIE – Starman
Det kändes som om skillnaden mellan lagen den här kvällen var att HIF hade en superstjärna på plan -Henrik Larsson. Hans 1-1-mål var skoningslöst. Och vackert.

MFF-Helsingborg 1-2

10.PUGH ROGEFELDT – Ett steg till
Bara ett enda steg till och Malmö hade fått med sig tre poäng i den här matchen. Det är sånt som sätter sig på näthinnan och då hjälper det inte att Ola Toivonen gjort ett mål som blivit en klassiker om det gjorts i ett VM. Steget skulle tagits av Målvakts-Dusan i den sista övertidsminuten men i stället kom så klart en gaisare och rullade bollen i nät.

30/9 GAIS-MFF 2-2

11.CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL – Who’ll Stop The Rain
Starke Arvids Arena måste vara Allsvenskans glyttigaste namn och organisationen tycks vara på samma nivå. Ett regn av bibliska proportioner gjorde ändå inte att någon slogs av tanken att rulla ut plastskynket. Nu fick matchen skjutas upp en dag men det gjorde inget eftersom Di Blåe vann ändå. Och så fick vi se ett otroligt snyggt fotbollsmål signerat firma Molins-Ofere-Toivonen.

28/10 Ljungskile-MFF 1-3

12. ELVIS PRESLEY – Paradise, Hawaiian Style
En fullständigt sagolikt overklig match som lika gärna kunde illustreras med Merle Haggard’s ”Swinging Doors”. Så fungerade nämligen de båda lagens försvar. Nu gjorde emellertid Malmö fler mål och då blir det ju genast lite paradiskänsla även över en Hawaii-match.

3/11 Hammarby-MFF 3-6

13.BOB DYLAN – It’s All Over Now, Baby Blue
Sista matchen och man är väl inte direkt ledsen för det. Jo, om man tänker på att det i en bättre värld hade väntat spel ute Europa i någon av cuperna. Nu får vi vänta ett tag med det och trösta oss med Dylans klassiker. Tack för i år.

9/11 MFF-Sundsvall 6-0

Nisse Hellberg

Denna text har tidigare publicerats i matchprogrammet.