Niclas Carlnén lanserar hållbarhetsstrategi med ECA

Publicerad 26 april 2024 i Nyheter

Niclas Carlnén är ordförande för ECA:s hållbarhetsgrupp. Han har varit plats i Madrid för att lansera deras första hållbarhetsstrategi för de europeiska fotbollsklubbarna.

I veckan har Malmö FF:s vd Niclas Carlnén varit i Madrid för att medverka på European Club Associations, ECA:s , styrelsemöte och konferensen ECA Club Connect. En av punkterna på agendan var lanseringen av hållbarhetsstrategin. Niclas Carlnén, som varit styrelsemedlem i ECA sedan 2018, leder hållbarhetsarbetet genom sin roll som ordförande i ECA:s hållbarhetsgrupp, ECA Sustainability Working Group.

– Det är något nytt så det är otrampad mark, vilket gör att det blir många diskussioner, men det är samtidigt otroligt inspirerande för vi vet att hållbarhetsperspektivet är viktigt. Kan vi påverka det på ett positivt sätt så är det väldigt bra, säger han.

Hållbarhetsgruppen som arbetat fram strategin består av klubbar från många olika länder. Allt från storklubbar i England och Tyskland, som ligger långt fram i hållbarhetsarbetet, till mindre klubbar från Nordirland och Finland, som enbart har några enstaka anställda i klubben.

Syftet med strategin är att hjälpa alla medlemsklubbar i ECA att leva upp till de licenskrav som UEFA ställer för att spela i de europeiska tävlingarna och det kommande EU-direktivet CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive.

– Det kommer ställa nya krav på klubbarna och då måste vi lära oss nya saker. Att höja kompetensnivån hos klubbarna är naturligtvis en viktig faktor, säger Carlnén.

Hur står sig Sverige i de här frågorna?

– Vi ligger väldigt långt fram. Jag tror också det är en av anledningarna att jag fick förmånen att leda hållbarhetsarbetet för de europeiska klubbarna, för det finns en stor trovärdighet för Sverige men också på grund av det jobbet som vi som förening har gjort sedan tidigare. 

Niclas Carlnén hoppas också att strategin ska se till att de europeiska klubbarna ligger i framkant gällande hållbarhetsarbete.

– Klubbarna har så många olika personer, organisationer och individer som ser upp till dem, både spelarna, ledarna men också som organisation. Med det har vi ett ansvar att göra bra saker, vara föregångare även när det gäller hållbarhet och se till att vi har med hållbarhetsperspektivet i de beslut vi tar så att det är medvetna beslut baserat på fakta.

Det här är ECA

European Club Association (ECA) är klubbarnas intresseorganisation som företräder fotbollsklubbar från UEFA:s samtliga 55 nationsförbund och för deras talan gentemot andra intressenter, som till exempel UEFA och FIFA. 

Malmö FF är tillsammans med Djurgårdens IF ordinarie medlemmar i ECA efter att ha spelat regelbundet i det europeiska cupspelet. Men även flertalet andra svenska klubbar är associerade medlemsklubbar, som till exempel AIK, Hammarby IF, IF Elfsborg, IFK Göteborg och FC Rosengård.

huvudpartners

officiella partners