Niclas Carlnén invald i ECA:s exekutiva kommitté

Publicerad 29 mars 2018 i Nyheter

I måndags höll ECA (European Club Association), de europeiska klubbarnas intresseförening, generalförsamling i Rom. Under mötet valdes Malmö FF:s VD Niclas Carlnén in som ny styrelseledamot i ECA:s exekutiva kommitté.

ECA har som uppgift att företräda fotbollsklubbar i Europa och driva deras intressen gentemot övergripande beslutsfattare som UEFA och FIFA.

Niclas Carlnén valdes under måndagens generalförsamling in som ny styrelseledamot. Han kommer att ersätta FC Köpenhamns tidigare VD Anders Hørsholt.

– Det är en stor ära. Jag har mer eller mindre varit aktiv i ECA sedan 2013. Under den tiden har jag lärt känna människor och förhoppningsvis skapat ett förtroende både för Malmö FF och mig själv som person. Jag är stolt över förtroendet att få vara med och påverka de europeiska klubbarnas intressen, säger Niclas Carlnén.

Inom ECA diskuteras ofta det som kallas ”konkurrenskraftig balans”. Med det menas att avståndet mellan små och stora klubbar tenderar att öka, eftersom mer pengar drivs in till de större.

– När nu formatet för Champions League ändrades till att göra det svårare för mindre och mellanstora klubbar att kvalificera sig för gruppspel är det viktigt att titta på hur Europa League utformas. Hur kan man göra det mer gynnsamt för klubbar i vår storlek? Det är en fråga som är viktig för Malmö FF och som diskuteras inom ECA.

Andra sakfrågor som ECA tar upp är exempelvis Financial Fair Play, regleringar inom agentverksamhet och utformning av transferfönster.

Niclas Carlnéns position inom ECA bestäms utifrån Sveriges placering i UEFA:s nationsranking. Det innebär en plats i ECA:s tredje subdivision i sällskap med 25 andra medlemmar från exempelvis Israel, Vitryssland och Azerbajdzjan.

– Med en sådan spridning är det viktigt att ha ett större perspektiv än bara vad som är bäst för vår klubb i Sverige. Man får istället utgå ifrån vad som är bra för klubbar i samma storlek. Det gäller att hitta en gemensam syn och försöka driva utvecklingen åt det håll som vi tror på.

Niclas Carlnén kommer att sitta i ECA:s exekutiva kommitté fram till 2019. Om tiden räcker till? Det är han inte orolig över.

– Jag var tidigare ordförande i Torns ryttarförening men det är jag inte längre. Jag ställde inte upp för omval och byter det mot ECA:s styrelse, säger han.

FAKTA: ECA

Bildades 2008 när organisationen ersatte G14-gruppen och European Club Forum. ECA företräder fotbollsklubbar i Europa och för deras talan gentemot aktörer som till exempel UEFA och FIFA.

ECA delas in i fyra subdivisioner som baseras på UEFA:s nationsranking. Sverige ligger på 22:a plats i rankingen, vilket innebär att man placeras i den tredje subdivisionen. Utöver Niclas Carlnén finns ytterligare tre representanter i styrelsen från den tredje subdivisionen: Dariusz Mioduski (Legia Warszawa), Peter Lawwell (Celtic FC) och Stefan Pantovic (FK Crvena Zvezda).

Läs mer om ECA här.

huvudpartners

officiella partners