Ni ska få vad ni förtjänar!

Publicerad 04 december 2005

Jag vet att det ligger mycket förväntningar i luften. Senaste säsongen har varit jobbig för alla som har MFF nära sitt hjärta. Men det är min fasta övertygelse att vi kan vända skutan och blicka framåt med gott självförtroende.

Samtidigt säger jag inte att jag kommer till Malmö och svingar ett trollspö.
Jag är inte Joe Labero. Nej, det handlar om hårt arbete, för det finns inga genvägar till framgång.

Malmö FF är en klubb med stor potential för framtiden. Här finns organisationen, spelarna, ledningen, sponsorerna och fansen. Lägg därtill den nya arenan och avtalet med IMG och det råder inget tvivel om vad målet är, en kreativ och underhållande fotboll med siktet inställt på guld.

Rolig fotboll kräver alltid en stor dos artisteri. Och då menar jag inte i vanlig bemärkelse. En artist för mig är en spelare som kan göra det oväntade, som är så pass säker i sin roll och tränad för uppgiften att han instinktivt kan fatta rätt beslut på plan. Det handlar om individuella skickligheter som bryter mönster och lyfter hela laget.

Därför är den fysiska träningen så viktig. Det gäller att orka mer än motståndarna, en match får aldrig förloras på grund av att man är sämre tränad. Däremot kan man tappa en match mot ett bättre lag, det får man acceptera och ta lärdom av. Laget ska kunna hålla en hög nivå under alla 90 minuterna och det uppnår man genom bra kvalitet på både lagträning och individanpassad träning.

Blir varje enskild spelare bättre så blir laget bättre.
Det är enkel matematik.
Att vara i bra form är minst lika viktigt för den mentala styrkan. Känner man sig stark i ben och kropp när man går ut på plan så ökar självförtroendet. Känner man sig istället svag får det motsatt effekt. Jag som tränare har här en uppgift att driva laget framåt under träning och match.

När det kommer till spelsystem har det pratats mycket om 4-3-3, men riktig anfallsfotboll har ingenting med sifferkombinationer att göra. Det handlar om mod,
balans och kreativitet. Att man snabbt kan bedöma läget när man går till anfall, värdera när man ska spela bollen djupt eller behålla bollen inom laget. Ett bra spelsystem skapar trygghet och utrymme för artisteriet som du som åskådare har kommit för att se. Samtidigt får man aldrig glömma att det faktiskt finns elva motståndare som inget hellre vill än att förstöra för oss.

Fotboll är en sport där alla har sina roller, inklusive publiken. Fansens stöd stärker spelarnas självförtroende och kan göra att laget får många extra poäng med sig. Jag har själv upplevt publikens betydelse genom åren och en publik som står fast vid sin tro på laget även när det är motigt är en ovärderlig tillgång.

Och just en sådan publik har Malmö FF.
Ja, detta var lite av mina tankar om fotboll och nästa säsong.
Nu är det upp till mig och spelarna att med ert fortsatta stöd skapa den underhållningsfotboll som ni gjort er så förtjänta av.

Vi ses på Stadion.

Sören Åkeby – tränare

Ovanstående text publiceras idag i SDS och KvP