Nästa motståndare – GAIS

Publicerad 30 juli 2010

Alexander Axén är huvudtränare i GAIS sedan säsongen 2009 då han lämnade jobbet som assisterande tränare under Sixten Boström i Örebro SK. Han har ett fotbollsförflutet i Örebro SK men också som spelare i Rynninge IK och BK Forward med meriter från spel i gamla division I. Inför säsongen 2008 blev han en uppskattad expertkommentator i lokaltidningen Nerikes Allehanda. Där gjorde han sig snabbt ett namn som en varm anhängare av offensiv fotboll.

– Det är så jag vill att laget ska spela. Sen kan du titta på tabellen och se att vi bara gjort tolv mål och snabbt konstatera att det inte riktigt stämmer. Men du måste se matcherna för att veta hur vi har spelat.

• Hur ser du på säsongen så här långt?

– Den är OK. Jag hade gärna velat ha några fler poäng men vi har haft lite svårt att göra mål. Det har varit alltför många jämna matcher där vi inte har fått i bollen, säger Alexander Axén.

Därför har man tränat extra på just anfallsspelet under det långa sommaruppehållet.

Tränat avslut
– Vi har framför allt tränat på att komma till fler vassa avslut, så förhoppningsvis kommer det att bli fler mål i de kommande matcherna.

Träningsmatcherna under uppehållet spelades mest mot lag från lägre divisioner, just för att träna anfallsspelet. Men matcherna mot allsvenskt motstånd gav inte önskat resultat.

– Vi kom till fler vassa avslut, men spelade 1-1 mot Häcken, åkte ur cupen mot BP efter straffar (0-0 vid full tid) och spelade 0-1 mot Elfsborg.

Det märktes inte heller mot Åtvidaberg den 18 juli när Allsvenskan startade om. Matchen slutade 0-0 och kommentarerna efter matchen var därefter.

”GAIS hade bland annat en nick i ribban och Dime Jankulovski räddade en straff men annars var det en ganska händelsefattig tillställning” var omdömet i matchrapporten på Svenska Fans, som också konstaterade att ”Vi har fortfarande ett stort problem – vi kan inte göra mål!”.

Spännande mitttfältare

– I första halvlek skapade vi några bra chanser, men andra halvleken är jag inte alls nöjd med, sa Alexander Axén till TT efter matchen.

– Det enda positiva med den matchen var väl att vi har kommit igång igen efter det långa uppehållet.

GAIS har än så länge under transfermånaden juli gjort klart med ett nyförvärv, Jonas Lindberg från Skövde AIK. Klubbarna har sedan några år ett etablerat samarbete och 2008 skrev Johan Mårtensson på för GAIS. 21-årige Jonas Lindberg är mittfältare och har gjort ett mål den här säsongen för Skövde AIK i division I södra.

– Jonas är en spännande bra mittfältare som kan spela på många olika positioner. Han passar in bra i vårt spel och kan spela både på kanten och centralt, säger Alexander Axén.

LÅNGSIKTIG PLAN

• Fram till VM-uppehållet var ni bästa lag i Göteborg. Är du förvånad?

– Om jag ska vara helt ärlig tänker jag inte på tabellen över huvud taget eftersom den är ganska ointressant fram till omgång 30. Jag förstår att man som supporter tycker att det är intressant hela tiden, men jag som tränare har en långsiktig plan att vi hela tiden ska bli bättre.

– Därför kan jag som tränare inte anpassa varje träning efter var vi ligger i tabellen. Därmed försöker vi också alltid spela vårt eget spel, oavsett vilket lag vi möter och oavsett om det är hemma eller borta.

GAIS-MÅLEN

Som så många andra lags tränare har inte heller Alexander Axén något direkt placeringsmål för säsongen. Istället har GAIS som uttalat mål att man ska förbereda sig så bra man kan till varje match och göra en så bra prestation som möjligt i varje match.

– Det är det vi kan påverka och sen får vi se hur långt det räcker. En annan målsättning är också att arbeta mer med individuell träning med spelarna, vilket vi också har gjort.

bäst i allsvenskan

• Efter säsongen, när du ser tillbaka på 2010, vad krävs för att du ska vara nöjd?

– Att vi känner att vi har gett allt vi kan, att vi hela tiden har utvecklats och att vi har vunnit ganska många matcher.

En ständig följetong när det gäller GAIS har varit Wanderson, och om han skulle säljas eller inte. Tränare Axén menar att Wanderson är allsvenskans bästa spelare.

– Så länge han var kvar hos oss så var han väldigt viktig för laget och vi försökte ge bollen till honom så mycket vi kunde.

TILL SAUDIARABIEN

Men nu har Wanderson bestämt sig för att lämna GAIS och flytta till Al-Ahli i Saudiarabien för ”ett betydande tvåsiffrigt miljonbelopp”.

– GAIS gör sina största affär någonsin – det handlar om ett betydande tvåsiffrigt miljonbelopp – och som ekonomiskt säkerställer GAIS verksamhet, säger Christer Wallin, ordförande i GAIS till klubbens hemsida.

• Vilka andra GAIS-spelare ska MFF-publiken se upp med?

– Våra innermittfältare Johan Mårtensson och Reuben Ayarna har varit jättebra på våren. De är riktigt sköna lirare att se på, avslutar Alexander Axén.

AV FREDRIK HED

Intervjun publiceras i matchprogrammet mot GAIS som distribueras i Sydsvenskan fredagen den 30 juli.
Du kan ladda ner matchprogrammet som pdf genom att klicka här