När MFF fick sin Hövding – årets fjärde tifo

Publicerad 23 april 2010

ERIC PERSSON, MFF:S HÖVDING
” En sällsynt man. En beundransvärd man. En sådan man sällan träffar”
/Heinz Siebert

Dessa ärligt menade ord riktades till en man som föddes när artonhundratalet andades uppgivet tungt, för att snart lägga sig att dö, och ge plats för den nya tiden.

Någonstans i Malmöstadsdelen Sofielund fanns två personer som alla MFF:are bör skänka en tacksam tanke. Nils hette fadern och Cecilia var moderns namn. I deras trygga famnar låg en liten pojke som döptes till Eric, och som onekligen skulle få en viss betydelse för klubben Malmö FF.

Året var 1898 och snart skulle familjen flytta till Torpgatan. Mellersta Förstadsskolan blev ynglingens första skola, innan studierna fortsatte på Borgarskolan. Eric Persson var den sortens begåvning som nog skulle ha kunnat bli nästan vad han ville, utom fotbollspelare, tack och lov. Några matcher som back för Carl Påhlssons chokladfabrik i korpen, var hans främsta merit på planen. Ändå är denne Eric Persson den bästa värvning som fotbollslaget Malmö FF någonsin genomfört.

När legendaren Nils ”Isak”Ohlsson år1927, övertalade Eric Persson att söka medlemskap i MFF, framförande två tunga argument, anade han kanske lite svagt, vilken kraft han lyckats värva till klubben. Isaks argument var: Du har ju många släktingar som är med i MFF, plus det för Isak så typiska, det kostar BARA 25 öre i månaden.

Det tog de två åren fram till 1929, för Eric, att övertyga om att hans verkliga kompetens var att finna utanför planen, och att därför väljas in i styrelsen som sekreterare.
Så kom den turbulenta tiden med uppflyttning till allsvenskan och den förnedrande diskningen med degradering som följd. Men! ”Från mörkret stiga vi mot ljuset” för att citera en rad ur en sång som Eric Persson lärt sig sjunga, när han som liten följde med sin far på fackmöte.

Det stora ljuset för Malmö FF tändes när Eric Persson valdes till ordförande 1937. Nu kunde marschen framåt ta sin början på allvar. Nu fanns den rätta kaptenen på kommandobryggan.

Den första matchen som den nya MFF-Hövdingen fick uppleva, spelades mot Malmö SK och vanns med 9-0. Att MFF sen avslutade årets matchande med att slå ”Di Gule” med 3-0 i en DM-semifinal, måste ha känts som en dubbel seger för honom.

Att här räkna upp samtliga av Eric Persson meriter, uppdrag, utmärkelser och inte minst anekdoter med gula förtecken, låter sig inte göras. De flesta är allmänt kända och högaktade.

Han var visionären och avantgardisten som skådade in i framtiden med långt klarare blick än de flesta. Malmö FF hade inte varit den meriterade klubb som den är, om inte Eric Persson tagit befälet.

Kulturen låg honom också varmt om hjärtat. På turnéer med laget såg han som en mission att ta med spelarna till kyrkor, olika konstmuseum eller historiska platser. Men han ägde också förståelsen, för att unga killar på fritiden, även hade behov av annan typ av aktiviteter. Han framträdde ofta som den stränga med kärleksfullt förlåtande fadern om någon spelare gått över gränsen för reglerna någon gång.

Trots, eller kanske just tack vare sin storhet, var han ingen vän av personkult. Ingen j-vla panegyrik, var ett av hans favorituttryck. Jag tror att många kring klubben skulle ha önskat att vårt nya fina stadion, där vi nu befinner oss, skulle ha döpts till ”Eric Persson- Stadion”. Men jag är mycket osäker på om huvudpersonen själv skulle ha gillat det.

Det har nu gått 35 år sedan Eric Persson lämnade över stafettpinnen till Hans Cavalli Björkman och därmed gav Cavalli ett stort försprång till konkurrenterna.

Det har också försvunnit 26 år sedan St Johanneskyrkan kläddes i himmelsblått, när den nya generationens MFF:are tog ett sista farväl av den störste klubbledaren som verkat inom svensk idrott.

Så var det de där orden från den Västtyske domaren Heinz Siebert. Uttalade efter det att MFF fått ett mål mycket tveksamt bortdömt i en match mot AC Milan 1968. Hövdingen gick in till domaren efter matchen och menade att han dömt korrekt. Då säger Heinz Siebert: ”En fin man. En beundransvärd man. En sådan man sällan träffar”

Och visst håller vi med.

Carlo Nilsson

Denna text publiceras i matchprogrammet – Avspark – som ditribueras till sydsvenskans prenumeranter lördagen den 24 april samt säljs runt Swedbank Stadion på måndag.
 
Ladda ner Avspark här(8 MB)