Nanne kan avgöra guldstriden

Publicerad 17 oktober 2010

Den allsvenska slutstriden står mellan MFF och HIF. Men Kalmar är trots det inblandat. Match mot Malmö 18 oktober. Och sen den 24 oktober mot Mjällby, som MFF möter i sista omgången, då Kalmar möter HIF på Olympia. Som grädde på moset tränade Nanne Bergstrand HIF i början på 2000-talet.

Precis som MFF firar Kalmar FF 100-årsjubileum i år. Klubben har också en ny arena på gång. Och god ekonomi. Så gulddrömmarna fanns där när årets säsong startade. Men efter en svag inledning med 19 poäng och en sjätteplats vid VM-uppehållet grusades drömmen.

– Vi har varit alldeles för ojämna i år, säger Nanne Bergstrand, chefstränare i Kalmar FF.

Skadeproblem
Orsaken är skador och konkurrens om vissa platser i laget, fel platser enligt Nanne, vilket gjort att kontinuiteten blivit lidande.
Matchen på Fredriksskans i våras, när KFF tog ledningen två gånger och MFF kvitterade lika många gånger för att slutligen vinna efter ett kanonskott av Wilton Figueiredo, blev för MFF en match som definierade säsongen där offensiven och lagandan gav utdelning. Men Nanne Bergstrand menar att den inte satte några djupare spår i Kalmar.

–  Vi var redan då inne i en svacka så just den matchen påverkade inte speciellt mycket.

Saknar spetskompetens
När Nanne Bergstrand blev utsedd till årets tränare 2008 löd motiveringen så här: ”Nanne Bergstrand är ett taktiskt och rutinerat geni som hittat klara roller för sina spelare. Gillar ledarskapets komplexitet, är en slug entertainer även vid sidan av planen.” Men det spelar ingen roll hur slug och taktisk du är om du inte har materialet.
Som många andra allsvenska seriesegrare har även Kalmar brandskattats på spelare. Sedan guldet 2008 har sju, åtta spelare ur startelvan sålts, vilket bidragit till bristande kontinuitet och sämre resultat.

– Jämfört med 2008 saknar vi spetskompetens. Då gjorde vi 70 mål, och vi gjorde mål på flera olika sätt. I år är vi inte lika vassa, hittills bara 33 mål.

Trots det tycker han att det känns bra att KFF ligger på övre halvan av tabellen, och påpekar att man är det enda laget som slutat topp-fem under samtliga säsonger sedan 2004. Det är också där han hoppas att laget slutar i år.

Fortsatt brassespår
Kalmar har länge värvat spelare från Brasilien. Redan 2002, då laget åkte ner i Superettan, anslöt Alysson under pågående säsong. Sedan har flera profiler passerat klubben. 2003 hjälpte Daniel Mendes och Dudu till att säkra seriesegern i Superettan. Inför den allsvenska comebacken 2004 värvades tre brassar; Dedé Anderson från Hammarby, Fabio Augusto från ryska Chernomorets och César Santin från São José. 2006-2007 spelade även Ari da Silva Ferreira för Kalmar FF innan han såldes vidare till AZ Alkmaar i Holland.
Just nu har man kontrakt med Daniel Sobralense, Daniel Mendes, Ricardo Santos och Marcel Sacramento.

– Den förste brassen jag jobbade med var Alvaro Santos när jag var i Helsingborg. Brassarna är väldigt tacksamma att arbeta med; oftast lättarbetade och talangfulla, berättar Nanne som brukar åka till Brasilien varje år för att titta på nya spelare.
Hans erfarenhet är att spelarna gärna kommer till Sverige.

– Dels får de ut sin lön, vilket de inte får i Brasilien. Sen är Sverige en bra språngbräda till större europeiska klubbar.

Brasilienspåret fortsätter tills vidare i Kalmar. Men att KFF skulle spela brasilianskt håller han inte med om.

– Inte alls. De brasilianska klubbarna spelar brasilianskt, men landslaget spelar en mer global fotboll idag. Men vi försöker naturligtvis dra nytta av brassarnas tekniska skicklighet.

Han ser dagens fotbolls-utveckling som väldigt positiv. Fotbollen blir roligare och mer attraktiv.

– Alla vill väl spela en snabb offensiv fotboll idag? säger han retoriskt.

Forwards borta?
För Kalmars del innebär det ett snabbt anfallsinriktat spel med ett aktivt kortpassningsspel. Det klassiska 4-4-2 med press och understöd, som tog MFF till Europacupfinal och IFK Göteborg till UEFA-cup och Sverige till VM-brons, har man lämnat bakom sig för egna varianter av 4-2-3-1 eller 4-3-3, beroende på var motståndarna har sina styrkor och svagheter.

– Inom tio år tror jag att vi kommer att se många lag som spelar utan renodlade forwards. Det ger en större flexibilitet i laget.

Med andra ord ett 5-5-0-system?
– Något åt det hållet, ja, med ett starkt försvar. Det var ju så AIK vann guld förra året – med ett starkt försvar. Och Iván Óbolo.

”MFF har större bredd”
Flera namnstarka spelare har representerat KFF, bland andra Roland Sandberg, Benno Magnusson, Patrik Ingelsten, Arthur Sorin, Billy Lansdowne och de tre bröderna Elm (David, Viktor och Rasmus).
I dagens trupp finns, förutom etablerade spelare som Petter Wastå, Henrik Rydström och Joachim Lantz, ett antal unga hungriga spelare på väg uppåt.

Vilka ska vi titta lite extra på i Kalmar?

– Ta en titt på vår målvakt, Etrit Berisha. En ung kille som slagit igenom i år. Han har bara en förlust i de matcher han har startat. Kolla också på Erik Israelsson, en ung kille på mittfältet som verkligen klivit fram i år.

Som de flesta tränare ser han fram emot att möte MFF på Swedbank Stadion.

–  Självklart, det är en av årets roligaste matcher.

Och vad avgör guldstriden då?

– Mittfältet i de båda topp-lagen. Jag tycker MFF har en större bredd, avslutar Nanne Bergstrand.


Text: Fredrik Hed

Artikeln är publicerad i matchprogrammet ”Avspark” som distribueras med Sydsvenskan och som säljs matchdagen runt Swedbank Stadion

Programbladet kan du ladda ner här. (9MB)