Några ord med nummer 3

Publicerad 02 juli 2008

… det vill säga Robert Åhman Persson, MFF:s färskaste nyförvärv, som skrev på kontraktet under tisdagen och kan få debutera redan i torsdagens match mot Ljungskile.
– Jag kan bara gå in och göra mitt bästa och visa att jag vill vinna matchen, säger Robert inför en möjlig snabb debut i Himmelsblått.

Från Persson till Persson via Theorin. MFF:s tröja nummer 3 fick inte hänga oanvänd länge i materialare Kenneth Folkessons garderob efter att Daniel Theorin lämnade för Gefle för några veckor sedan. Synts på plan har trean däremot inte gjort så många gånger sedan Olof lämnade den och klubben för danska AGF Århus ifjol – men redan från och med imorgon kan det bli ändring på den saken. Tröja 3:s nye bärare Robert Åhman Persson är uttagen i matchtruppen mot Ljungskile och aktuell för spel från start om Daniel Andersson inte kan medverka.

– Det är stort att täcka upp för honom. Men jag kan bara gå in och göra mitt absolut bästa, visa att jag vill vinna matchen, säger Robert Åhman Persson när han svarar på några frågor efter onsdagens träning.
Det var bara hans andra träning med MFF; det första tisdagens förmiddagspass, som han gick ut på i princip omedelbart efter att ha skrivit på kontraktet över tre och ett halvt år (t o m 2011).
– Jag kommer till en stor, professionell klubb i Sverige – det ska bli väldigt spännande och en stor utmaning att få spela i Malmö.

Robert Åhman Persson bekräftar att MFF visat intresse för honom under en längre tid, och att det inte varit oväsentligt för hans beslut att komma hit.
– Jag snackade med några andra allsvenska klubbar, men inte så konkret. MFF har jag haft kontakt med från och till länge. De har följt mig och haft koll på mig – och under en längre tid visat att de vill ha mig.

Efter fyra år och nio allsvenska matcher i AIK kommer han närmast från ett år i danska klubben Viborg, där han var ordinarie som innermittfältare hela säsongen och gjorde cirka 25 matcher från start. Han uttalar sig inte översvallande om sin utveckling som spelare under året som gått – så trillade Viborg också ur SAS-ligan i våras.
– Först fick tränaren sparken, sedan sportchefen – och så åkte vi ur. Klart man inte är nöjd efter en sådan säsong. Om några år kanske jag tänker att jag utvecklades genom erfarenheten att flytta till ett annat land – några saker i ryggsäcken att ta med sig och så. Men som spelare känner jag just nu inte att jag utvecklats något särskilt, säger Robert Åhman Persson.
– Men visst, jag har spelat en hel säsong i de danska högstaligan, så det är klart att det har varit ett lärorikt år.

Skillnaden mellan dansk och svensk fotboll?
– De flesta lag har en spelidé som de tror på och försöker spela efter, och alla är spelande lag. Det finns inga lag som mest slår långt och försvarar sig.
– Jag har hyfsad koll på de allsvenska lagen, jag har sett ganska många matcher. Fast jag har inte sett Ljungskile, svarar Robert Åhman Persson på frågan om hur väl bekant han är med kommande allsvenska motståndare efter ett år i Danmark.

Robert Åhman Persson är bofast i svenska U21-landslaget och till dags dato noterad för 11 kamper i blågul tröja (plus lika många i juniorlandslaget dessförinnan). Genom U21-landslaget känner han tre spelare i dagens MFF: Ola Toivonen, Labinot Harbuzi och Guillermo Molins.

Robert Åhman Persson kom till AIK från Bälinge som 16-åring 2003 och fick debutera redan året efter – dock i en match som gnagarna förträngt sedan dess: den sista matchen i allsvenskan 2004 hemma mot TFF, då AIK redan var avsågade och klara för Superettan.
– En stor dag för mig men en mörk dag för klubben.

Roland Nilsson säger att Robert Åhman Persson i första hand är aktuell som central mittfältare, men även tänkbar som mittback. Själv säger han:
– Jag har mest spelat mittmittfältare så här långt i karriären, och jag är gärna lite mer defensiv. Men jag fick också spela vänsterback i AIK och i J-landslaget har jag varit mittback.

Därmed är en första kort pratstund med MFF:s nya nummer 3 över, och Robert Åhman Persson skyndar iväg för att hinna iväg och luncha med sina nya lagkamrater.

FAKTA Robert Åhman Persson
Född: 26 mars 1987
Längd: 188 cm
Vikt: 84 kg
Allsvenska matcher: 9
Matcher i Superettan: 31 (6 m AIK, 25 m Väsby)
Landskamper: 11 U21, 11 J
Tidigare klubbar: Bälinge IF -2003, AIK 2003-2007, Väsby United (lån) 2006, Viborg FF, Danmark 2007-2008.

/Tobias Christoffersson