Några ord med Johan Dahlin

Publicerad 10 juli 2009

MFF:s nye målvakt Johan Dahlin gjorde sitt första träningspass med laget fredag förmiddag.
– Jag är redo, absolut. Jag är här för att kriga till mig en plats, och då får man ta vara på varje chans, säger Johan Dahlin inför möjligheten att göra debut redan på söndag mot BP.

I regn och solsken med MFF, i vått och torrt med sitt lag – dit hann Johan Dahlin redan under första träningspasset, inne på Malmö Stadion, då elementen bjöd på högst blandad kompott.
 
Efteråt mötte vår nye målvakt, som enligt säker källa – kan den bli säkrare än materialare Kenneth Folkesson? – kommer att tilldelas tröjnummer 27, lite församlad media för några kommentarer. Första frågan blir om huruvida han är och känner sig spelklar redan till söndagens bortamatch mot Brommapojkarna.

– Hur det är med papperna får ni fråga Hasse, men ja, jag är redo, absolut. Jag är här för att kriga till mig en plats, och då får man ta alla chanser man får. Nu vet jag inte hur tränarna tänker, men skulle de ta ut mig ska jag förstås göra så bra ifrån mig som möjligt, säger Johan Dahlin.

Sportchef Hasse Borg låter hälsa att om inget går allvarligt fel i post- och faxgång så har nödvändiga dokument exercerats i erforderlig utsträckning för en eventuell debut snarast möjligt.

Johan Dahlin, 22 år på det 23:e, kommer alltså till Malmö FF från norska klubben Lyn, där han tillhört A-truppen sedan 2006 med undantag för ett halvårs utlåning till och 14 allsvenska matcher för Trelleborg våren 2008. Johan har också varit förstemålvakt i U21-landslaget och stod alla Sveriges matcher under U21-EM.

– Det känns som att jag har haft en bra utveckling under några år nu. TFF:s målvaktstränare Jan Ericsson har bidragit till det, liksom U21-landslagets tränare [Mats Svensson, tidigare målvaktstränare i MFF] och Lyns målvaktstränare. Jag har lärt mycket av alla tre, säger Johan Dahlin.

Efter U21-EM hann Johan Dahlin spela en norsk ligamatch, 2-2 mot Stabaek förra söndagen. Därefter har övergången gått snabbt.
– Allt har hänt så fort, under sista veckan. Jag har varit inställd på att fortsätta i Lyn hela tiden, har fokuserat på U21-EM och på min klubb och har inte tänkt så mycket på annat. Men det känns otroligt bra och fantastiskt kul att vara här. Malmö är en storklubb som har ett bra lag, och jag tycker det är bra att man har som mål att hamna högt i ligan. Jag ser verkligen fram emot utmaningen.

Johan Dahlin är född och fotbollsfostrad i Trollhättan och har därför av naturliga skäl ingen närmare relation till MFF sedan tidigare.
– Nej, någon MFF-supporter har jag väl inte varit, jag är ju inte från Skåne, det var väl mer åt Göteborgshållet… men jag vet att MFF har mycket bra supportrar och mycket folk som stöttar laget.

– Jag är nog ganska vanlig, som person. Jag är lugn av mig, blir sällan stressad. Det får gå som det går, liksom, säger Johan Dahlin kort om sig själv som person och tillägger att volleyboll, golf och hunden tillhör intressena vid sidan av fotbollen, samt att det finns en sambo som också ska komma ner till Malmö efter hand.

Om sina kvaliteter som målvakt vill Johan däremot inte uttala sig närmare, utan lämna till betraktarna att avgöra själva. Han säger dock gärna några ord om målvakter han tagit intryck av.
– Jag tittar mycket på van der Saar [i Manchester United]. Men jag tittar på alla målvakter egentligen, man kan lära lite från alla. Tim Howard och David James i Premier League tycker jag är bra, de har mycket auktoritet.  Vad gäller förebilder, så är min far är min största förebild.

Fadern ifråga heter Stefan Dahlin, tidigare målvakt i bland annat Elfsborg och Oddevold, därefter målvaktstränare. I familjen finns också lillebror Erik Dahlin, 20, knuten till IFK Göteborg och utlånad till brödernas moderklubb FC Trollhättan.

Hur kändes första träningen med laget – var det nervöst?
– Man vill förstås göra ett bra intryck första gången, men jag vet inte om jag var direkt nervös. Det är kul att träffa alla – så, mer roligt än nervöst tror jag. Jag har bra koll på de flesta spelarna, även om jag inte kan alla namn än. Jag har spelat mot dem och tittat lite på dem, och spelat med några i U21. Det är ett bra och intressant lag.

Nå, välkommen till Malmö och MFF – och lycka till!

Tobias Christoffersson