Några ord med Johan Andersson

Publicerad 08 januari 2007

Första dan med gänget var det för tre man när MFF träningsstartade 2007. Hemsidan fick en kort pratstund med den av dem som blev först klar och har kortast flyttväg hit: Johan Andersson.

Sex månader och tre dagar. Så lång tid hann förflyta från det att Johan Andersson skrev på för MFF tills det att han fick gör första träningen med sitt nya lag. Helt enligt överenskommelse, ska tilläggas – Johans kontrakt med Landskrona BoIS gick ut med 2006.

Men denna första träningsdag för MFF 2007 var han på plats och med inne i Kombihallen under förmiddagens första bollpass. I fem mot fem-spelet teamade han upp med Edward Ofere, Guillermo Molins, Joakim Nilsson, Daniel Theorin och Philip Milenkovic (en avbytare) och noterades bland annat för det första målet.

Efter träningen hann hemsidan strö några frågor i Johans väg ut ur Kombihallen…

Välkommen till Malmö och FF! Hur känns det efter första passet?
– Det känns bra! Skönt att vara igång, jag har väntat länge på detta.

Nio år i BK Fram och nio år i Landskrona BoIS; Johan Andersson har varit landskronafotbollen trogen från första sparken. Men nu – uppbrott. MFF och flytt till Malmö; Johan letar för närvarande lägenhet i stan.

Hur ser du på din säsong 2006 i BoIS?
– OK, med tanke på att jag dessförinnan var skadad under två års tid; jag spelade mest anfallare och gjorde några mål. Så, helt OK.

Just det, skadorna. Johan Andersson, jättetalang som nästan, men bara nästan, fick sitt riktigt stora genombrott, för att sedan se sin utveckling upphakad och bromsad av skadeproblem under två år – en lång tid i en viktig ålder
– Det var självklart frustrerande. Särskilt som det var ”lätta skador” – till exempel ljumsken – som bara inte gick bort. Men nu har jag varit skadefri i ett år, och jag känner mig fysiskt redo för allsvenskan.

Hur känns det efter första passet med MFF, är det stor skillnad jämfört med BoIS?
– Ja, det är mycket högre tempo på träningen. Man märker att varje spelare har en eller flera egenskaper som är riktigt bra; i BoIS var det mer upp och ner.

Och vilka är dina, tycker du?
– Jag är en offensiv spelare som gärna kommer rättvänd, jag snabb och utmanande i mitt sätt att spela, och det tror jag kommer att passa in här.

Vilken är din målsättning i MFF?
– Att komma in i laget och få kontinuitet i mitt spel. Att höja min lägstanivå och få ut mycket i många matcher. Jag är 23 år och är inte här för att bli en utfyllnadsspelare.

Det ligger nära tillhands att förmoda att du är ”handplockad” för att spela ytterforward i ett Åkeby-4-3-3. Vilken plats föredrar du, och har du någon erfarenhet av 4-3-3?
– Nej, det har jag inte. Och jag spelar helst till vänster.

Är du vänsterfotad?
– Nej.

Så, har du nån specialare som funkar bättre från vänster.?
– Ja… när jag skär in från kanten brukar jag finta att jag går inåt men gå utåt, och då är det lättare att dra bollen med sig med högerfoten.

– Försöker jag dribbla med vänsterfoten går det åt helv…
Säger Johan, med glimten i ögat.

Vad tror du om året som kommer?
– Jag ser fram emot de här tre åren i MFF, framför allt detta första. Vi har ett bra lag, och jag är här för att ta guld.

Låter fint. Igen – välkommen till Malmö FF!

/Tobias Christoffersson