Några ord med David Durmaz

Publicerad 06 januari 2009

Efter måndagens första bollpass fick hemsidan en liten pratstund med David Durmaz.
– Min ambition är att ge allt på träningarna och i träningsmatcherna och visa att jag är värd speltid, säger MFF:s nye ytterback.

Han har varit klar sedan i slutet av juli, men enligt överenskommelsen med GAIS blev David Durmaz MFF:are först med årsskiftet. Vid måndagens träningsstart kunde så äntligen den 27-årige ytterbacken också i handling ta nästa steg i karriären. Efter att David till applåder från supportrarna symboliskt fått motta sin tröja fick hemsidan tillfälle att ställa några frågor.

Välkommen till Malmö! Hur står det till?
– Tack! Det känns jättebra att äntligen vara här och få dra på sig MFF-tröjan.

Hur har det varit att under så pass lång tid spela i en klubb och ha framtiden klar i en annan?
– För mig har det varit viktigast att fortsätta göra mitt bästa och göra ett bra jobb i GAIS. Men visst har tankarna gått till Malmö en del under tiden…

För många MFF-supportrar kom nyheten om din övergång lite ur det blå. Hur gick det till ur ditt perspektiv?
– Jag höll på att förnya mitt kontrakt med GAIS när Hasse Borg hörde av sig och sa att MFF var intresserade. Jag åkte ner och blev visad runt, och det kändes rätt direkt. Efter två år i GAIS där jag trivts väldigt bra kändes MFF som ett jättebra steg vidare i karriären. Och Roland och Hans hade jag ju haft som tränare den första säsongen i GAIS, säger David Durmaz och funderar över om hans insats i MFF:s hemmamatch mot GAIS i maj kan ha spelat in för intresset:
– När vi mötte MFF i Malmö i våras gjorde vi en riktigt bra match. Den slutade 1-1 efter att MFF kvitterat i slutminuterna. Det kändes riktigt bra för mig i den matchen.

David Durmaz är fostrad i Syrianska FC och spelade sju säsonger med Assyriska innan han tog steget till GAIS 2007.
Vilken säsong rankar du som din bästa hittills?
– Säsongen med Assyriska i allsvenskan 2005. Vi åkte visserligen ur, men för mig själv kändes det ordentligt bra. Jag spelade ett år till med Assyriska i Superettan, sedan gick jag till GAIS. Debutsäsongen i GAIS gick det bra för mig inledningsvis, fram till att jag fick en spricka i foten och missade sju åtta veckor under sommaren. Men sedan spelade jag hela hösten.

Det är intressant att höra om skadan som stod i vägen för spel under en del av 2007, för när man tar en titt på Davids antal spelade matcher under sina två säsonger i GAIS blir man kanske lite betänksam: bara 14 matcher 2007 och 18 matcher 2008. Faktum är att David var bänkad under en majoritet av höstmatcherna 2008. Formsvacka? Utkonkurrerad? David antyder lite turbulens visavi klubbledningen efter att han skrivit på för MFF.
– Det är historia nu. Tränaren valde en annan ytterback istället för mig, och han gjorde det bra, men jag var inte i dålig form. Jag fick koncentrera mig på att vara professionell och fullfölja mitt kontrakt, säger David och betonar att han matchades i årets viktigaste match, höstderbyt mot IFK Göteborg.

Du är alltså en renodlad ytterback, som kan spela både till vänster och till höger. Men helst till höger?
– Ja, jag är ju högerfotad och då spelar jag helst till höger. Jag var mestadels högerback i GAIS, men gjorde också en del matcher till vänster. Men det är helt upp till tränarna, jag gör min plikt där de vill att jag ska spela.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som spelare?
– Jag är en spelande ytterback. Jag tycker om att spela längs marken, köra lite kortpassningsspel och söka kombinationer med mina medspelare. Tekniken och passningsspelet är styrkor hos mig.

Så du kombinerar dig hellre in i plan än slickar sidlinjen och slår inlägg…?
– Nej, det vill jag inte säga. Vad man väljer att göra är helt beroende av situationen i matchen.

Vilka ambitioner har du i MFF?
– Min ambition är att ge allt på träningarna och i träningsmatcherna och visa att jag är värd speltid. Sedan är det upp till tränarna.

Har du hittat nånstans att bo i Malmö än?
– Ja, klubben har ordnat en lägenhet till mig, en tvåa på Lugna Gatan på Lugnet. Det känns bra att ha allt fixat nu när det sätter igång, säger David Durmaz, som än så länge har fästmön Ranna på distans i Göteborg.
Släktband finns dock på riktigt nära håll, närmare bestämt i laget!
– Jag är släkt med Jimmy Touma genom min farbror, vi står varandra ganska nära och har träffats mycket. Så det känns bra!

Låt se när bollen kan löpa på ett snöre längs familjebandet på endera kanten under året…

/Tobias Christoffersson