Några kommentarer efter delad derbypott

Publicerad 19 april 2009

Tom Prahl var nöjd med poängen, Roland Nilsson detsamma men konstaterade att trötta huvuden och ben inverkade på prestationen. Robert Åhman Persson framhöll publikstödets betydelse för kvitteringen, Wilton Figueiredo tyckte att hans 20 minuter var ok – och målskytten Daniel Larsson räds inte konstgräset i Borås.

Historien upprepar sig. Än en gång vållade Trelleborgs FF mycket bekymmer på hemmaplan, och liksom ifjol slutade matchen i Malmö 1-1 efter tidigt TFF-ledningsmål och senare himmelsblå kvittering. MFF förde stora delar av matchen och dominerade stort i andra halvlek – likväl var det TFF som hade de vassaste chanserna till ett eventuellt lednings- och segermål.

Tjugo tusen på läktarna i andra matchen på Swedbank Stadion fick se MFF tappa sina första poäng i årets allsvenska, men åstadkom stundtals ett mäktigt derbytryck som om bara det varit matchavgörande onekligen fört till seger.

Efter matchen var båda tränarna utifrån sina perspektiv nöjda med delade poängpott. TFF-tränaren Tom Prahl var särskilt nöjd med första halvlek.
– Vi genomförde första halvlek till punkt och pricka som vi sagt; det tidiga målet är så klart väldigt tacksamt för oss att spela på. I halvlek nummer två orkar vi inte fullt ut, men vi visar ändå en skillnad jämfört med ÖIS hur man tar sig an Malmö, och på den karaktär som Trelleborg har – vi har nu spelat 23 matcher efter EM och har förlorat två.

Roland Nilsson konstaterade att laget i tredje matchen på sju dagar fick en reaktion på det täta spelschemat; koncentrationen var inte på topp från start och mot slutet av matchen satte tröttheten in.
– Första halvlek var vi inte riktigt vakna, vi åkte på ett tidigt baklängesmål och efter det blev vi väldigt osäkra i vårt spel. Vi hade ett väldigt långt lag – från backlinjen upp till Agon hade vi nog sextio meter att hålla reda på och det var alldeles för mycket; vi fick springa oerhört mycket och fick inte i gång något bra spel. Vi tog alldeles för lång tid på oss, passningarna var för lösa och så vidare. Vi fick jobba hårt i första halvlek.

I 45:e minuten hade TFF ett skott i stolpen. I den 46:e kvitterade Daniel Larsson. Roland Nilsson förnekade inte betydelsen hos dessa två matchfakta.
– Med lite otur idag kunde vi ha legat under med 2-0 i paus. Men stolpen räddade oss – och Daniel Larsson, som är en härlig spelartyp. Han går in i en duell, ser till att han kommer först upp, gör ett härligt ryck och en fantastiskt bra avslutning. Att vi hade 1-1 med oss in i halvlek lyfte oss.

Tom Prahl medgav att hans lag blev satt under hård press i andra halvlek.
– Vi orkade inte hålla uppe spelet så som vi skulle önska i andra halvlek, och Malmö hade mycket boll – men det var aldrig riktigt, riktigt farligt. Visst, vi var satta under tryck, men jag tycker egentligen att vi fick mer emot oss ifjol i matchen inne på Malmö Stadion. Vi är väldigt nöjda med den här poängen, den var vad vi hade vågat hoppas på. Malmö är ett skickligt lag i år; de flyttar boll snabbt och kan slänga in folk.

Roland Nilsson höll med om att MFF gjorde en bättre andra halvlek, men var inte helt nöjd.
– I andra spelar vi bättre, men fortfarande för långsamt för att vara riktigt bra. Det var lite trötta ben och huvuden på en del, vilket gjorde att det blev många felpass. Vi får ändå vara glada över en poäng, och att vi inte har förlorat. Vi jobbar vidare och har snart ytterligare en tuff match mot Elfsborg borta.

MFF:s målskytt och bäste spelare för dagen var Daniel Larsson. Som in på första halvleks stopptid löpte på ett långt uppspel och i duell med Mattias Thylander gick omkull, kom upp och hann vädja mot domaren som inte blåst innan han snodde bollen, ryckte in i straffområdet och kliniskt avslutade förbi TFF-målvakten.
– Jag tycker absolut det var frispark. Han drar ner mig när jag är förbi honom – det är därför jag är på rätt sida sedan, sa Daniel Larsson efter matchen apropå duellen med Thylander.

Och apropå eventuell trötthet på grund av det täta matchandet:
– Själv kände jag mig pigg idag – men jag har i och för sig missat en match. Jag tycker vi var ganska bra i andra halvlek. Vi höll boll bra i laget och kom fram till halvchanser hela tiden.

. och slutligen apropå nästa match, på Borås Arena på onsdag och hur dess artificiella underlag skulle kunna inverka:
– Vi har ju tränat på konstgräs i fyra månader, så det borde inte bli en jättestor omställning…

Slitvarg på mittfältet i fyra matcher nu har Robert Åhman Persson varit. I första halvlek hade han liksom hela MFF-defensiven fullt upp med TFF:arna.
– Vi fick en tung uppförsbacke med deras tidiga ledningsmål. Vi jobbade på men kom inte in i matchen, passningsspelet var generellt alldeles för dåligt. Laget blev också väldigt långt. Trelleborg satte bollar bakom vår backlinje så fort de kunde, och både jag och Daniel sjönk tillbaka mycket.

RÅP om förändringen som gav MFF ett markant spelövertag större delarna av andra halvlek:
– Vi ändrade lite och då blev det bättre. Daniel tog ett steg upp och vi fick bättre press på dem. I andra halvlek fick vi tag på bollen bättre och tog tag i matchen, då hade vi rätt bra koll på spelet.

När MFF lyfte upp spelet mer konstant efter paus fick också Robert Åhman Persson möjlighet att mata fler fina långpassningar, framför allt till den ständigt löpande Daniel Larsson till höger.
– Nja, jag slog några riktigt dåliga också.. men jag hittade en bra position, när Trelleborg blev tillbakapressade blev jag rätt ensam.

Var detta svåraste motståndet så här långt?
– Nej, det tycker jag inte. Vi fick jobba hårdare mot AIK. Vi gjorde en sämre match idag, vad det kan bero på vet jag inte. Men vi kom igen efter det tidiga underläget – så hade vi också ett fantastiskt stöd från publiken.

Till slut några ord från Wilton Figueiredo, som ersatte Agon Mehmeti i den 65:e minuten.
– Jag var inte jättebra, men ok. Jag tyckte det var bra av tränaren att ge mig 20 minuter idag. Nu har jag tre dagar på mig att förbereda mig till nästa match. Om jag ska spela från start? Jag tänker inte så. Jag är här för att hjälpa Malmö, och vill Roland att jag ska spela är jag beredd.

Tre dagar var det. Onsdag kväll möter det ännu obesegrade MFF Elfsborg borta.

/Tobias Christoffersson