Några glimtar från träningen

Publicerad 17 juni 2009

Den lilla semestern är över och MFF:s A-lag är igång och tränar igen. På onsdagens förmiddagspass var David Durmaz tillbaka i full träning efter sin skada, hemsidan fick ett par ord med honom och med Roland Nilsson.

Efter tio dagars ledighet för spelare och ledare är A-laget tillbaka i träning igen den här veckan. Hemsidan tittade förbi onsdagens förmiddagspass på plan fem och fick se ett relativt fåtaligt manskap hålla igång i närmare två timmar – blott fjorton utespelare och två målvakter, och av dem blott elva plus två i full träning.

Närvarande: Jonas Sandqvist, Dejan Garaca, Ulrich Vinzents, Robert Åhman Persson, Jimmy Dixon, Daniel Larsson, Rick Kruys, Babis Stefanidis, David Durmaz, Ricardinho, Agon Mehmeti, Jasmin Sudic, Pontus Jansson, Alex Nilsson – och som bonus ”sommarproffset” Matias Concha.

Den magra uppslutningen har förstås sina förklaringar: Daniel Andersson har fått lite förlängd ledighet efter sin medverkan i landslagets VM-kval, Guillermo Molins och Labinot Harbuzi är mitt uppe i U21-EM-slutspelet, fem man från A-truppen spelar U21-seriematch mot LB07 onsdag kväll. Men det finns också en del skador i truppen: Jeffrey Aubynn dras fortfarande med den lårbaksida som hindrat honom under stor del av våren, Gabriel med den skada på yttre ledbandet han fick i matchen mot Göteborg och Wilton Figueiredo med sviterna av smällen på vaden i samma match – alla tre befann sig för dagen i rehab bortom fotbollsplanen.

– Alla tre är på bättringsvägen; Gabriel kanske är tillbaka i träning med laget i slutet av den här veckan eller i början av nästa, säger Roland Nilsson.
Med på träningspassets gemensamma uppvärmning, men därefter engagerade i enskilda övningar med John Phillips var Rick Kruys, Daniel Larsson och Babis Stefanidis.
– Rick kämpar fortfarande med bristningen han fick i en U21-match i våras, och det är viktigt att vi är försiktiga med honom, Daniel och Babis har ljumskproblem.

Efter uppvärmningen bestod onsdagens träning av tre huvudmoment. Först en stunds ”kvadraten” fem mot fem medan målvakterna bland annat tränade insparkar. Därefter en passnings- och avslutsövning med direktskott från halvdistans, där bland andra Alex Nilsson och Robert Åhman Persson stod för varsin aptitlig stänkare i krysset medan Pontus Jansson, Agon och Dixon levererade luriga strumprullare invid stolprötterna. Till slut en ”match” fem mot fem med målvakt på kortkort plan där Roland Nilsson var med och fyllde upp i ena femman.

– Det här var en lågintensiv träning, mest för att komma igång lite efter uppehållet; nöta lite avslut och få tillbaka fotbollen i huvud och kropp efter semestern, säger Roland Nilsson.
Hur mycket hinner man ”tappa” på tio dagar?
– Lite tappar man alltid när man är ledig, men samtidigt – det är fintrimmade maskiner det här. Det tar en 3-4 dar att komma igång igen, sedan har vi två dagar utan träning innan midsommar innan vi fortsätter och börjar ladda inför matchen på tisdag. Vi behöver en match nu!

På tisdag möter MFF Elfsborg i Lomma i den första av sommaruppehållets två träningsmatcher, den andra söndagen därpå borta mot Ålborg.
– Vi får se hur många vi kan få med till de matcherna, men vi kommer nog att gå runt på rätt mycket folk, säger Roland.

Vad har du själv gjort på din semester?
– Ja, jag har bland annat gått tränarkurs, så det har inte blivit så mycket semester…
Roland fullgör sista steget i Fotbollförbundets tränarutbildning, den så kallade Pro-nivån.
När är du klar?
– December 2010… så det är ett slag till.

Onsdagens träning såg David Durmaz tillbaka i full träning med laget för första gången på fem veckor, eller närmare bestämt sedan den 11 maj, då David fick en liten fraktur på höger stortå i U21-matchen mot Öster.
Skönt att vara tillbaka?
– Det känns jäkligt skönt! På sitt sätt kom uppehållet lägligt för mig, för jag har fått tid att komma igång.
En lite märklig skada?
– Ja. Det har varit en jobbig period, även om jag visste det skulle ta tid med skadan, och att det inte är mycket mer man kan göra annat än att låta den läka. Pär [Herbertsson, A-lagets läkare] tog röntgen häromdan och bilderna visade att frakturen är borta. Det gör fortfarande lite ont, men det får jag leva med ett tag till.

David Durmaz, som blev klar för MFF förra sommaren och anslöt truppen i januari, har spelat två matcher från start i vår som högerback när Ulrich Vinzents varit skadad: mot Mjällby i cupen och mot Gefle hemma.
– Vi förlorade mot Mjällby och fick bara oavgjort mot Gefle, så det var ju inte så bra resultat. Men personligen tycker jag att jag gjorde ok ifrån mig, även om jag vet att jag kan bättre.

Vad tycker du om din tid i MFF så här långt?
– Det har känts bra tycker jag. Man höjer sig en del när man kommer till en klubb med större ambitioner och som vill spela boll, det kräver mer av en. I slutändan vill man förstås spela matcher och ta en plats i laget också, men det är ju upp till tränarna. Jag vet att jag kan, och jag känner tränarnas förtroende. Man måste ha tålamod också.

Vad har du gjort under semestern?
– Jag har varit i Södertälje och hälsat på familjen. Och bestämt mitt bröllop! Jag och min flickvän, vi ska gifta oss, i december.

Det var roligt att höra – grattis!

Tobias Christoffersson