Mycket litterärt om Malmö FF

Publicerad 14 december 2004

Länge var Malmö FF:s årsbok den enda bok som berörde Malmö FF. Nu sker det dock en fullkomlig explosion av intressanta böcker med Malmö FF som gemensam nämnare.

Vill du också bidra med texter till eftervärlden. Ett supporterprojekt ger dig chansen.

För ett tag sedan kom Mats Wemans bok om bragden 1979. Denna finns att köpa i shopen på Kulan.

Inom några dagar kommer det att bli rejäl tillökning. Då landar Malmö FF:s årsbok 2004, Guldboken 2004, Hasse Borgs bok och Hans Cavalli-Björkmans bok.

Dessutom kan alla som känner sig manade själv medverka i ett supporterprojekt nämligen en bok ”om kärleken till Malmö FF”

Följande är hämtat från svenskafans.se:

”Här kommer lite mer info om skyblues bokprojekt som går ut på att vi supportrar tillsammans med spelare och eventuellt tränare skriver en bok i krönikeform om ”kärleken till Malmö FF”. Vilken ljusblå själ som helst får skriva.

Vi är fyra stycken som håller på med ett bokprojekt. Tanken är att ge ut en bok om kärleken till fotboll i allmänhet och Malmö FF i synnerhet. Boken kommer innehålla krönikor som framförallt skrivs av supportrar till Malmö FF. Krönikorna kan i stort handla om vad som helst, så länge det behandlar fotboll och Malmö FF i positiv anda.

Din krönika kan exempelvis handla om din första match på Malmö Stadion, när du kom underfund med att du älskar klubben, ditt bästa minne, hur livet som supporter ter sig, hur det känns efter en jätteskön seger eller om något helt annat. Krönikan kan också handla om en viss supporterstil och hur det är att leva med den. Av de krönikor vi fått in hittills är den ene inte lik den andra.

Vi söker inte efter de stora litterära begåvningarna (även om sådana är mer än välkomna att skriva) och vill inte att boken skall vara ett litteraturiskt mästerverk. Vi söker efter dig som lever för Malmö FF, engagerar dig mycket i hur det går för klubben och som vill dela med dig av dina sköna MFF-erfarenheter till andra supportrar. Vi vill ha en blandning av unga och gamla, ”nysupportrar” och gamla ”supporterrävar”, män och kvinnor. Vi vill att just DU som läser detta skriver en krönika. Vi kan tyvärr inte garantera att din krönika kommer med, men chanserna är mycket stora.

Hasse, Ante och Olof har lovat att skriva varsin krönika till boken, vilket vi är oerhört tacksamma över. De kommer att ha en liten annan vinkel i sina krönikor, men det blir garanterat trevlig och spännande läsning.

Vi kommer även att söka efter lite mer kända MFF-supportrar för att höja den allmänna statusen på boken. Det finns en hel del mer eller mindre kända personer som sympatiserar för Malmö FF. Känner du någon som hade varit intresserad av att skriva en krönika, hör gärna av er till oss. Vi har en del aktuella namn, men kommer inte att gå ut med något förrän vi har krönikorna. Vi har hittills fått in en krönika från Mikael Neuman.

Syftet med boken
Det har gjorts två bra filmer, blådårar, om kärleken till Malmö FF. Nu har vi tänkt göra en bok som behandlar samma ämne där syftet är att den skall bidra till supporterkulturen kring Malmö FF. Vi som arbetar med boken är stora MFF: are själva och gör projektet för att vi älskar Malmö FF och vill ge ett bidrag till supporterkulturen i Malmö. Vi gör detta på vår fritid och helt ideellt. En eventuell vinst kommer enbart att gå till att främja supporterkulturen runt om MFF.

Övrigt
Finansieringen av boken är klar så att den kommer bli av är helt säkert. Vi har redan väldigt många intressanta och läsvärda krönikor, men det hindrar inte oss från att vi vill få in fler.

Boken kommer att bestå av en hård pärm i färg. Inlagan kommer vara cirka 200 sidor med ett femtontal sidor i färg med bilder. Första upplagan kommer att tryckas i minst 500 exemplar. Det kommer alltså bli en ”riktig” bok med en seriös layout och utformning. Ett utmärkt tillfälle att få just Er krönika publicerad i.

På www.skyblue.se kan ni få löpande information om projektet. Om ni har frågor angående projektet kan ni maila till boken@skyblue.se och dithän skickar ni också era krönikor.

Deadlinen för inlämnandet av krönikor är satt till den 30 januari och det är den absoluta sista dagen vi tar emot krönikor. Boken kommer att släppas någon dag i anslutning till premiärmatchen.”