Mr Inga kommentarer får sista ordet

Publicerad 31 augusti 2011

Idag var Hasse Borg sin sista arbetsdag efter föreningen trogen i 28 år. Här följer en lång och öppenhjärtlig intervju med Hasse signerad Patrik Jandelin.

För cirka 10 år sedan blev jag anställd av Malmö FF. Det var naturligtvis en dröm som gick i uppfyllelse och efter att ha passerat kontrollstationerna Jörgen Dahlström, försäljningschef och Jan-Olov Kindvall, personalchef så var det dags att göra upp avtalet genom att träffa och skaka hand med självaste Hasse Borg. Naturligtvis läste han mig som en öppen bok och det sista han säger till mig är;
– Du måste sänka ditt lönekrav med 1000:- så är du välkommen i Malmö FF.

Vad hade jag att göra mer än att acceptera? Även jag hade blivit sänkt av Borgs förhandlingstaktik. Jag skrattade efteråt när jag gick ifrån hans kontor och till min bil för att åka hem och det händer att jag tänker på den händelsen än idag. Det var naturligtvis inte pengarna det handlade om. Det var ingen viktig förhandling eller affär och jag är övertygad om att Hasse har glömt det. Men det var naturligtvis känslan att få sista ordet och att vinna som naturligtvis drev honom då och som drivit honom under alla år som spelare och sportchef. En känsla som många MFF-are skall vara tacksamma för även om man själv blivit drabbad.

Det var därför lite hedrande att ringa upp Hasse för en pratstund så här på hans sista dag i Malmö FF.

Hasse Borg, jag är ju tvungen;  Hur känns det?
– Jag har själv funderat på hur det skulle kännas efter så många år. Faktum är att det känns skitbra. Jag är nöjd som det är och så här i efterhand var det kanske bra att det blev en lite mjukare övergång än att sluta pang bom då. Det hade varit värre. Jag har nästan räknat dagarna nu för att få börja på något nytt. Det kan inte vara bättre.

Känns det extra skönt att avsluta dagen efter att Malmö FF har gjort årets värvning i Allsvenskan? Det är rysligt välregisserat.
– Jag skall inte ta åt mig något av den äran men det har varit en önskespelare för mig under en längre tid. Han har varit på gång för några år sedan också men då föll det av olika orsaker. Det krävs ju en stor och frisk trupp nu när vi går in i en tuff period med sju matcher på 21 dagar. Det ser jätteintressant ut.Vi behöver inte vara rädda för någon.

Du kom till klubben sommaren – 83 och har således varit i klubben i 28 år som spelare, i styrelsen och som sportchef. Det är ju helt fantastiskt.
– Ja det är en lång tid. Tänkte på det också. Har jag varit här så jäkla länge? Men tiden går fort när man har roligt

Vilket har egentligen varit roligast. Spelare, styrelse eller sportchef?
– Det mittersta kan vi glömma. Skämt åsido, allt har ju sin charm. Som spelare var det fantastiskt och då är man ju mitt i tjusningen med fotbollen och man kan påverka vad som händer på planen. Det kan man ju inte göra i de andra rollerna. Där är man med och påverkar förutsättningarna och förberedelserna men sedan är det upp till spelarna på plan att göra det viktigaste. Det är ett fantastiskt jobb man haft både som spelare i både Sverige och utlandet, i landslaget, suttit i styrelsen men framför allt som marknads- och sportchef.

Men som sportchef kunde du ju påverka vem som var på planen.
– Jo på så sätt att man kunde vara med och påverka förberedelserna, vilka spelare och tränare som skulle anställas men jag vill en gång för alla klargöra att jag aldrig varit med och tagit ut laget. Det har alltid tränarna gjort även om jag kanske haft andra åsikter.

Vilken är den bästa värvningen du gjort som sportchef?
– Det är svårt att säga lite beroende på hur man skall räkna. Är det ekonomiskt eller sportsligt till exempel? Man måste nästan gå igenom alla för att kunna göra en riktig analys. Men Daniel Majstorovic är en spelare som gjorde mycket nytta för klubben och som var relativt billig när han kom från Västerås. Ett kanonförvärv. Det känns inte riktigt bra att plocka ut spelare så men Afonso och Toivonen blev också lyckade. Det finns fler.

Och vilken är den sämsta värvningen?
– Ha ha det måste vara Driss(El Asmar) den stackarn. Han fick ju fel på synen under sin vistelse här och det är ju inte så lyckat om man är målvakt.

Bästa försäljningen är naturligtvis Zlatan men vilka mer är du nöjda med?
– Det skall egentligen andra bedöma men tittar man i kassakistan så är det naturligtvis även Afonso, Rosenberg och Toivonen.

Avslöja en affär som aldrig blev av.
– Oj det finns massor av affärer som inte blivit av. Martin Ericsson till exempel jagade vi parallellt med Afonso. Marcus Lantz har vi varit på jakt efter också. Vi var vrålnära att låna en iransk eller om det var irakisk världsspelare för en fem-sex år sedan. Vi var också nära Andreas Isaksson i unga år men det strandade i sista stunden. Vi får ju som du förstår förfrågningar dagligen men nu pratar vi spelare som vi ville ha och som vi förhandlade med.

Roligaste minnet som sportchef?
– Svårt att rangordna men när vi vann mot Brage och var klara för Allsvenskan igen 2000 och flög chartrat plan hem efter matchen. Naturligtvis de båda gulden 2004 och 2010 ligger högt.

Vilka egenskaper tycker du själva att du har som gjort dig så lyckad som spelare och sportchef?
– Återigen så tycker jag inte att det är min sak att bedöma styrkor och svagheter men inom marknads- och sportchefsjobbet så måste man kunna ge 110 % alltid och aldrig ge sig. Ibland har saker och ting känts hopplösa men så plötsligt löser det sig ändå tillslut. Men det löser sig inte om man inte jobbar stenhårt med att det skall lösa sig.

Men det gäller ju egentligen även på planen?
– Jag har alltid åtminstone försökt att uppnå de mål man satt sig för att uppnå.

Finns det saker du kunde gjort annorlunda?
– Det finns det säkert massor men jag tänker inte i de banorna. Jag brukar säga att historien kan man inte påverka men framtiden kan man påverka. Det tjänar ingenting till att gräva i det som varit dåligt mer än att man förhoppningsvis lär sig något av det så att man inte gör om det. Man måste ibland göra fel för att kunna göra rätt. 

Har du ett sista råd att ge Per Ågren nu?
– Vi har jobbat ihop ett halvår så han har fått så många råd han vill och orkar lyssna på. Men en viktig sak jag vill säga är att folk kommer att dra i honom. Allt från kompisar till företag, Rotary och skolor. Han måste ha kraften att säga nej. Det dyker upp saker som inte går att planera, speciellt under transferfönsterna. Hellre säga nej om det är vid en kritisk situation saker och ting än att hamna i en situation där man lovat en massa och det sedan dyker saker upp man måste göra. Då måste man prioritera och då hamnar ofta det man lovat familjen sist. Det är enklast att flytta på just då men det kostar kanske mest i längden. Det finns många råd att ge för det är ett speciellt jobb och definitivt svårare än vad många tycks tro. Men Per har alla förutsättningar att klara det. Dessutom har han världens bästa assistent i Anne-Maj, som jag har lärt upp. Ha ha

Vad har varit roligast; lura motståndarna på planen eller agenterna vid skrivbordet?
– Lura motståndarna gjorde man i parti och minut. Lura agenterna vill jag inte säga att jag gjort. Dem skall man inte lura. Det får man bara igen . För att det skall bli en bra affär så skall man ha tre nöjda parter. Alla skall känna att det här var bra för mig.

Berätta hur ni tänkte när ni tog fram häftet ”En Blå Väg” 1999.
– En Blå Väg omfattar så mycket från laget och organisation till sponsorer, medlemmar, publik och fans. Allt handlade egentligen om att vi åkt ut och vi hade kallat till ett medlemsmöte nere på Kockums. Det var nog många som ville spika upp styrelsen på väggen och vi sa att istället för att älta det som varit så tar vi kritiken direkt och så säger vi att innan ni spikar upp oss på väggen så lyssna på detta; Historien kan vi inte påverka och det finns olika anledningar till det som hänt har hänt. Detta är vad vi i styrelsen vill göra de kommande fem åren. Så presenterade vi häftet En Blå Väg för alla för att ge tändvätska åt alla. Vi skulle tillbaka på ett år, öka medlemsantalet, öka publiken, öka sponsorintäkterna, förstärka laget, förstärka organisationen. Att vi behövde ett stort engagemang där hela staden stod bakom oss för att lyckas. Vi skall vara i Allsvenskan och vi skall aldrig hamna i en situation igen där vi riskerar att åka ur. Det blev ju väldigt positivt trots allt.

Har det uppfyllts tycker du?
– Tittar man på vad vi hoppades på då och hur det ser ut idag så är det ju över all förväntan med råge gällande publiken, fansen, spelartrupp och inte minst stadion. Denna fanns inte ens med i tankarna då. Vi skulle spela på Malmö IP, ha ha. Det är viktigt att komma ihåg att loket som drar hela verksamheten är A-laget. Glömmer man bort det kan det gå snabbt åt fel håll. Det sportsliga måste alltid komma i första hand.

Och i samma veva kom Nätverket. Förklara vad som gör det så unikt.
– Det är lika enkelt som det är genialt. Det enkla är ofta det geniala även på fotbollsplanen. Att spela den enkla bollen är ibland det svåra. Vi hade redan påbörjat tankarna -98 men det var ju ett gyllene läge att lansera det -99 i och med att vi åkte ur. Vi hade tvåårskontrakt med de flesta sponsorerna och vi fick även dem att tro på vår vision. Alla ville hjälpa till. Nätverket är ju ett sätt att stötta även bortom matchdagarna. Tanken är att man skall hjälpa varandra och göra affärer året om inte bara träffas matchdagarna. Det skapades affärer och relationer som var helt otroliga både då som nu 12 år efter. Man samlas kring fotbollen och Malmö FF driver det tillsammans med sponsorerna. Det viktiga var på den tiden, och jag hoppas man ser det så än idag, att alla företag, små som stora, är man viktiga för klubben.

Är man i en så utsatt position så skrivs det också en hel del om en i media varav kanske inte allt stämmer om man säger så. Hur ser du på det idag?
– Ibland blir man naturligtvis förbannad men det hör till jobbet. Hellre att det skrivs än inte alls. Det vittnar i grunden på ett engagemang. Vi är ju den stora klubben i regionen och då får man acceptera det.

Vad skall du göra nu?
– Oj jag har massor att göra. Jag har skrivit ner på papper sida upp och sida ner vad jag skall göra nu. Allt från att mura, måla, göra i ordning jakttornen, sätta plattor. Det är hur mycket som helst. Saker jag börjat på men aldrig slutfört. Jobbet har ju gått först jämt så där är att göra. Risken är att jag tagit för mycket på mig.

Du kommer inte att sitta i en gungstol och titta ut över ägorna?
– Nä det är inte jag. Sedan har jag fått en del förfrågningar inom fotbollen och det är inte omöjligt att jag tar något av det men inte på fulltidsnivå…men man skall aldrig säga aldrig. Det får vara med måtta nu.

Kommer du ägna dig mer åt whisky och jakt nu då?
Jag har ju hästarna också. Whiskyn får man välja sina tillfällen och dricka med andakt.

Apropå jakt. Var hänger Kudohuvudet du hade på ditt kontor tidigare?
– Det finns hemma. Den står på marken just nu. Man måste ha en speciell vägg för att kunna hänga upp den. Det bör vara fem meter till tak. Bara hornen är en och en halv meter långa.

Är det ett av dina projekt?
– Ha ha ja det finns med på listan

Vilken whisky tar men efter att man sålt Zlatan för 80 miljoner?
– Jag firar inte när vi sålt en spelare. Däremot när jag fällde Kudon i Sydafrika då fick jag en adrenalinkick. Då tar man en Dalmore. Det är den bästa whiskyn för mig. Den har en stor kronhjort på etiketten så det passar bra. Du vet när man sitter där i skogen helt tyst och det börjar röra sig i buskaget då börjar hjärtat pumpa.

Handen på hjärtat. Om du fick gå tillbaka till 1999 och fick frågan igen. Skulle du ta jobbet som sportchef på Malmö FF?
– Det är klart att jag tagit jobbet men med facit i hand hade jag kanske inte drivit vissa affärer så hårt men andra desto hårdare. Det har varit en härlig tid och jag känner mig priviligierad av att ha varit i Malmö FF under de här åren.

Varför tog du inte jobbet som sportchef i Tottenham när du fick frågan?
– Jag har fått flera erbjudanden från olika länder skall du veta men just Tottenham är lite speciellt. Detta var precis när vi slagit ut Maccabi Haifa och skulle möta FC Thun i sista kvalmatchen till Champions League. Hur skulle det se ut om jag stack till London för att förhandla? Jag var fullt fokuserad på Malmö FF. Det är inte säkert att jag fått jobbet heller. Jag var en av flera kandidater. Har man tagit ett beslut så får man stå för det och gå vidare. Men jag måste erkänna att det under årens lopp hänt att jag undrat hur livet varit om jag tagit ett annat beslut. Om jag åkt dit. Hade jag velat ha det? Hade jag fått det det?

Och då återstår väl bara att säga tack och lycka till Hasse. Hur kommer din relation till Malmö FF att vara framöver tror du?
– Först och främst vill jag tacka alla medarbetare och spelare under de här åren. Det har varit en fantastisk tid. Jag kommer att fortsätta att se matcherna men pass upp. Nu är jag pensionär så nu kan jag sitta på läktaren och ta ut laget och ha åsikter som alla andra. Det kommer att bli en intressant höst. Om vi bara tror på det så kan vi nå den där Europaplatsen i Allsvenskan. För att inte tala om Europa League-matcherna. Man skall aldrig ge upp och vi måste sikta så högt det bara går. Vi ses på stadion.

Klockan är 20.00 och jag ringer Hasse för att dubbelkolla ett citat. Han ber mig skicka över texten. Han ursäktar sig med ett ”du vet hur jag är”. Jag frågar om han inte litar på mig men lovar att skicka över texten. Efter en stund får jag ett SMS. ”Jag ringer dig innan 21”. Nu är det något han inte gillar tänker jag. Vi hörs vid. Jodå det finns några saker han vill justera så det inte uppfattas fel. Men dessutom har han kommit på fler värvningar som aldrig blev av. Jag tar det som ett stor komplimang. Mr ”Inga kommentarer” ville lägga till information. Men det är klart nu är han ju inte längre anställd av Malmö FF.

Men den här gången fick jag sista ordet Hasse!

Text: Patrik Jandelin