Motståndarna: HBK

Publicerad 04 april 2010

Inför varje hemmamatch presenteras motståndarna. Dags att titta lite närmare på Halmstads BK.

 

 

Ungdomliga HBK på jakt efter revansch

Av Fredrik Hed

En vedertagen fotbollssanning är att den allsvenska försäsongen säger inte någonting. En annan att den allsvenska sluttabellen aldrig ljuger. Men det beror naturligtvis på hur det går för det egna favoritlaget.

För Halmstad BKs del innebär den allsvenska starten en oavgjord, en förlust och en seger. Fyra gjorda och sex insläppta mål. Kanske inte direkt vad HBKs nya chefstränare Lasse Jacobsson har tänkte sig.

– Vi vill inte ligga i botten och kriga som vi gjorde förra året. Det är oerhört påfrestande.

Kvalificerat motstånd
Under försäsongen är det anfallsspelet som fungerat bäst för HBK, enligt Lasse Jacobsson.

– Vi spelade åtta träningsmatcher inför årets allsvenska, mot ganska kvalificerat motstånd, och gjorde 18 mål, bland annat åtta mot spanska La Liga-klubben Espanyols andralag. Det har sett bra ut ända fram till att Allsvenskan började.

I första matchen mot Trelleborgs FF gjorde man allt rätt, menar tränaren.

– Vi spelade ett fantastiskt bra försvarsspel och de fick inte en möjlighet att bygga upp något på 90 minuter. Men trots 5-0 i avslut lyckades vi inte göra mål.

Efter Trelleborg hemma följde ”tennismatchen” i Borås, 0-6 mot Elfsborg. Lasse Jacobsson var fly förbannad, både under och efter matchen, mest på spelarnas inställning. Därför fick samma spelare starta mot Åtvidaberg och ta revansch. 4-0-segern talade sitt tydliga språk och killarna visade hemmapubliken var skåpet ska stå, visserligen mot ett blekt motstånd.

Övre halvan
Förra året slutade HBK på 13:e plats. Med ungefär samma trupp som förra året är Lasse Jacobsson inte förvånad att experterna tippar att HBK kommer att hålla till på den under halvan även i år. Hans egen målsättning är dock att sluta på den övre halvan.

– Vi har kontinuitet i truppen och har fått behålla många spelare, även om vi tappat hela det centrala mittfältet – Andreas Johansson, Tim Sparv och Sebastian Johansson – sen förra sommaren. Vi har också en stor portion revanschlusta från förra säsongen.

Unga spelare
Det som talar emot mål-sättningen är de många unga spelarna i truppen. I matchen mot Elfsborg var Michael Görlitz med sina 22 år äldst på de sex platserna framför backlinjen. De andra – Joe Sise, Emil Salomonsson, Anel Raskaj, Michael Thomas och Emir Kujovic – är alla 20 eller 21 år gamla.

– De har inte oerhört mycket erfarenhet, även om alla var med förra året och hade en jobbig säsong. Förhoppningsvis drog de lärdom och erfarenhet av den. När du har så många unga spelare i ett lag kan jämnheten över säsongen bli lidande.

Kravspecifikation
Fram till den här säsongen var Lasse Jacobsson assisterande tränare till Janne Andersson och har nu tagit över det fulla ansvaret. Lasse Jacobsson har alltid spelat 4-3-3 med sina lag, med mycket spelbredd.

– Jag ser gärna någon extra passning innan bollen kommer fram till boxen, så att du har 3-4 spelare med dig in istället för två.
En sak som däremot är ändrad till den här säsongen är att HBK har två spelare per position i stället för två positioner per spelare.
– Jag gjorde en kravspecifikation på varje position i laget. Vi tittade på vilka egenskaper spelarna har och sen får två, tre spelare kriga om varje plats. Därmed är det den som är bäst på den specifika positionen som spelar.

Vilken HBK:are ska Malmö-publiken se upp med?

– Michael Görlitz, Joe Sise och Anel Raskaj är tre unga spelare som kan blomma ut i år. När det fungerar för dem kan de vara mycket intressanta att se.

Lasse Jacobsson var själv på plats på MFFs premiärmatch mot Örebro. Han imponerades av publiken, stämningen och tifot.

– Fotboll blir så mycket bättre med en sådan inramning.

Fredrik Hed

Texten finns i matchprogrammet – Avspark –  som distribueras med Sydsvenskan den 3 april eller så laddar man ner det på mff.se.
Ladda ner matchprogrammet här (pdf 8MB)