Motståndarna – BK Häcken

Publicerad 12 april 2010

”Häckens start på Allsvenskan 2010 kan beskrivas med ett ord – magnifik. Segrarna har radats upp, bland annat en mycket meriterande bortaseger mot IFK Göteborg och i fjärde omgången ännu en överraskande poäng: 0-0 borta mot Elfsborg.
Men Häckens tränare, Peter Gerhardsson, är ändå inte helt nöjd.”

Läs Fredrik Heds artikel om onsdagens motståndare BK Häcken. Publiceras även i matchprogrammet Avspark

Inte nöjd trots succéstart

Häckens start på Allsvenskan 2010 kan beskrivas med ett ord – magnifik. Segrarna har radats upp, bland annat en mycket meriterande bortaseger mot IFK Göteborg och i fjärde omgången ännu en överraskande poäng: 0-0 borta mot Elfsborg.
Men Häckens tränare, Peter Gerhardsson, är ändå inte helt nöjd.

2009 var resultatmässigt Häckens bästa säsong någonsin. Direkt från Superettan 2008 slutade laget i höstas på en meriterande femte plats. Laget har fått behålla nästan alla spelare, och därmed den erfarenhet och stabilitet som byggdes upp under förra året.

– Därmed kan vi i år arbeta mer med detaljer och kvalitet på ett annat sätt än vi kunde förra året. Det är skönt eftersom det tar tid att etablera både spelar- och ledarfilosofi i ett lag, säger Peter Gerhardsson.

Han tycker att laget har presterat bra under hela försäsongen. Av nio träningsmatcher vann man åtta och spelade en oavgjord. Paulinho är kvar från 2009 och gjorde nio mål på försäsongen.

Kan bättre!
Säsongsinledningen i All-svenskan med tre raka segrar talar sitt eget språk. Men en tränare är aldrig riktigt nöjd.

– Vi ska kunna prestera bättre än så här. Vi har haft lite för mycket svackor, framför allt i passningsspelet. Försvarsspelet har fungerat bäst, där är vi stabila och starka.

Vad är er målsättning den här säsongen?

– Vi talar inte om resultatmålsättning. Vi talar om att utvecklas och bli bättre som individuella spelare. Det viktigaste för mig är att spelarna är etthundra procent motiverade på varje träning och varje match. Den exakta tabellplaceringen är ganska ointressant.

På den allsvenska upp-taktsträffen i Örebro tippades Häcken att komma på sjätte plats i år. Och en mängd så kallade experter tippar klubben på plats sex till åtta.

– Förra året tippades vi att åka ur och vi slutade femma så bevisligen har de så kallade experterna fått upp ögonen för oss. Det är klart att det roligare att de tror att vi ska komma sexa än att vi ska åka ur.

Ska etablera sig
Klubbens långsiktiga mål är att etablera sig i Allsvenskan. För att lyckas med det krävs kontinuitet och resultat. Samt ett ökat intresset för klubben hemma på Hisingen.

– Vi måste ligga kvar i många år innan vi kan kalla oss etablerade.

Vilken spelare i Häcken ska MFF-publiken se upp med?

– Paulinho och John Chibuike är väldigt sevärda spelare med en fantastisk teknik som kan göra det där lilla extra.

Trotjänare
Sen får vi inte glömma bort offensive Mattias Ranégie, som de allsvenska backarna tycker är en av de svåraste att möta. På mitten finns starke trotjänaren Jonas Henriksson, som gjorde 30 mål i Superettan 2008 och elva förra året.

– Jonas är vår lagkapten och en av våra bäst tränade spelare. Han är väldigt rörlig i sitt spel och jobbar hårt i båda riktningarna. Han är en väldigt viktig spelare för Häcken.

 

Av FREDRIK HED