Motståndarna – Åtvidabergs FF

Publicerad 07 maj 2010

Tålamodet var kort i Åtvidaberg. Efter 28 säsonger i lägre divisioner blev den allsvenska comebacken omtumlande. Tre raka förluster gjorde att tränaren Daniel Wiklund byttes ut och assisterande Andreas Thomsson tog över. Tränarbytet blev en kick.

Efter den jobbiga starten och det hastiga tränarbytet kom till slut första segern – hemma mot IFK Göteborg.

– Det spelar ingen roll att det var just Göteborg. Det viktigaste var att få en seger, att vi bröt en barriär. Grabbarna fightas och vi är på rätt väg nu, säger Andreas Thomsson.

Den oväntade segern följdes upp med en trepoängare borta mot Trelleborg och en poäng hemma mot Elfsborg. Målsättningen i föreningen är glasklar och står fast – allsvenskt spel även 2011.

– Vi vill etablera oss i Allsvenskan. Åtvid ska inte rasa igenom seriesystemet och bli ett nytt Enköping eller Assyriska som åker igenom två serier på raken.

Smart spel krävs
För att lyckas med det krävs smart spel. Laget kommer inte ha bollen 60 procent av matcherna utan måste satsa mycket på försvarsspelet, menar tränaren.

– Kollektivet är vår styrka. Jag tycker att vi har ett stabilt grundspel, men vi måste bli lite vassare och målskyttet måste bli bättre.

De så kallade experterna tippade Åtvidaberg i botten efter 30 omgångar.

– Jag kan förstå det. Vi har ett oerfaret och orutinerat lag utan stora individualister. Klubben har satsat på att ha ett lokalt lag med många spelare från Östergötland och Södermanland, säger tränare Thomsson.

MFF-bekant ålderman
Bland de lokala spelarna märks bland annat Kristian Bergström, som spelade i MFF 2003, och Haris Radetinac.

– Kristian är egen produkt, åldermannen i laget och en stabil viktig spelare för oss. Haris är en bra klassisk yttermittfältare som båda kan hålla i bollen och göra sin gubbe.

Andreas Thomssons fotbollsfilosofi har präglats av Nanne Bergstrand och Peter Swärdh. Andreas spelade själv under Nanne när Kalmar återkom till Allsvenskan 1999, och han var assisterande till Peter Swärdh i Åtvidaberg 2007-08.

– Jag gillar deras fotbollstänkande och har försökt plocka det bästa från dem. Vi ska inte dynga boll utan ska vara ett spelande lag.

”Åtvid brukar vara bra på lördagar”
Åtvidaberg under Thomsson kör 4-4-2 eller 4-5-1 och ska spela sig genom mittfältet.

– Jag ser hellre att en innermittfältare slår den avgörande bollen än att en ytterback slår en lång crossboll över mittfältet.
Inför matchen mot MFF är tränare Thomsson försiktigt positiv.

– Vi får nog betecknas som ”under dogs” i matchen men vi har inget att förlora. Och Åtvid brukar vara bra på lördagar.

Fredrik Hed

Matchprogrammet distribueras till Sydsvenskans prenumeranter fredagen den 7 maj och säljs runt Swedbank Stadion på matchdagen.

Ladda ner Avspark här(8 MB)