Motståndarkollen: FC Union Berlin

Publicerad 06 oktober 2022 i Herr,Nyheter

Aldrig förr har det talats så mycket om den lilla klubben från Köpenick som det görs just nu. Men i helgen kom första förlusten för serieledaren i Bundesliga som åker till Malmö med noll inspelade poäng i inledningen av gruppspelet i UEFA Europa League.

FC Union Berlin, eller Eisern Union ­­– Järnunionen, som de kallas av sina egna supportrar, är laget alla pratar om i den tyska fotbollen. Laget leder för första gången i klubbens historia sensationellt Bundesliga efter åtta omgångar, och har plockat poäng av storklubbar som Bayern München och RB Leipzig i inledningen av säsongen. Men det är varken dribblingar eller bollinnehav som tagit den lilla klubben från östra Berlin till toppen och ut i Europa.

I stället är det försvar som är bästa anfall. Ett disciplinerat och lågt stående 3-5-2 med kontringssnabba yttrar har legat bakom framgången. Bakom taktiken ligger tränare Urs Fischer som inför matchen i Malmö testats positivt för Covid-19. Om Fischer kommer att stå vid sidlinjen när matchen väl är igång återstår alltså att se.

Danske Frederik Rönnow är FC Union Berlins förstaval mellan stolparna. I inledningen av Bundesliga är man det lag som släppt in minst mål.
FC Union Berlins tränare Urs Fischer testades inför matchen i Malmö positivt för Covid-19. Vi får se om han leder laget mot MFF.

Mellan stolparna har Union Berlin danske Frederik Rönnow som förstaval. Målvakten som fick göra debut i det danska landslaget när MFF-tränaren Åge Hareide var förbundskapten. Men kanske är Unions klart viktigaste spelare mittbacken Robin Knoche. Från sin position leder han hela laget och försvararen har varit självskriven i startelvan sedan han anslöt 2020. Framför Knoche, på det centrala mittfältet, är det Rani Khedira som ska fördela bollarna. Kanske känns eftermnamnet bekant och visst är det så att Rani är lillebror till den tidigare tyska landslagsstjärnan Sami Khedira

När gruppspelet vänder och Malmö FF i nästa vecka åker till Berlin spelas matchen på Unions hemmaarena, Stadion An der Alten Försterei. Arenan är en av de äldsta i Bundesliga och stod klar redan 1920. Efter den senaste renoveringen 2013 rymmer arenan 22 000 åskådare varav hela 18 000 av dem är ståplatser.   

huvudpartners

officiella partners