Möt nyförvärvet Linnéa Hagberg: ”Det är svårt att överlista mig”

Publicerad 18 februari 2023 i Dam,Nyheter

Intresset för fotbollen väcktes inne på Malmö Stadion. Intresset blev en passion och sedan även en livsstil för Linnéa Hagberg. MFF:s nya målvakt blickar ut över sin nya hemmaplan och ser fram emot en häftig säsong.
– Nu är det jag som ska spela här, vid läktaren jag sjungit många MFF-ramsor.

Linnea Hagberg under träningsmatchen i mot Helsingborgs IF på Limhamns IP.

Under lördagen gör Linnéa Hagberg sin tredje match för Malmö FF. Året i himmelsblått kunde knappast fått en bättre start för den nya målvakten som klivit in och hållit nollan i två raka matcher.

­– Det har känts jättebra. Som målvakt vill man alltid hålla nollan men jag tycker vi har två bra prestationer bakom oss som vi kan vara nöjda med. Trotts att det är så tidigt på säsongen känns det som att vi ligger långt fram, konstaterar Linnéa.

I en fotbollstokig familj fick hon tidigt hänga med på fotboll och hon minns sina första besök på Malmö Stadion.

­– Atmosfären, glädjen och att planen var så stor. Jag fastnade direkt och sedan dess har jag stått på läktaren och sjungit många MFF-ramsor.

Positionsvalet var självklart från början och trotts den utsatta positionen som en målvakt kan tänkas ha, är det med handskarna på och mellan stolparna som Linnéa känner sig mest trygg.

­­– Men jag gillar också att delta i speluppbyggnaden och styra spelet. Frilägen är något jag tränat mycket på och det är väl lite av min styrka. Sen är jag ju rätt lång också och har bra räckvidd, så det är svårt att överlista mig med avslut utifrån, säger Linnéa som med sina 182 centimeter var nära att överlista just Malmö FF förra säsongen. Linnéa vaktade då Furulunds IK:s mål som spelade i samma division 2-serie som MFF och hon fick känna på hur det är att komma till Malmö Stadion som motståndare.

­– Det är jättejobbigt att möta MFF. Det känns lite som att du ligger under redan från början när matchen startar.

Det blev till slut en MFF-seger, 2–0, och var en av få matcher som Linnéa fick se bollen rulla in bakom henne. Totalt höll hon nämligen nollan i nio matcher och var med det en av seriens främsta målvakter.

Uttagen av Pia Sundhage

Men det var på Tolvans IP i Kävlinge som Linnéa tog sina första kliv på fotbollsplanen. Där började hon tidigt spela med IF Lödde innan hon några år senare tog steget till Borgeby FK.

När Linnéa var 15 år tog hon en plats i klubbens damlag som då huserade i Elitettan. Där gjorde hon det så bra att insatserna uppmärksammades av självaste Pia Sundhage som då var förbundskapten för F16-landslaget.

­– Det var ju en stor bekräftelse att bli uttagen till flicklandslaget. Jag tog med mig jättemycket därifrån som jag fortfarande har nytta av.

En som nyligen blev uttagen till F16-landslaget är Linnéas nya målvaktskollega Julia Cavander. Linnéa hyllar Julia och poängterar gång på gång att de båda målvakterna inte konkurrera om en plats.

­– Vi är här för att hjälpa varandra att bli bättre och för att vi delar Malmö FF:s mål. Jag hade inte träffat Julia tidigare men det känns toppen. Vi tänker ungefär likadant och vill spela fotboll på samma sätt. Vi ger varandra väldigt bra förutsättningar för att utvecklas och ta nya kliv.

Träningsmatch mot Jitex

Med seriepremiären i division 1, 50 dagar bort laddar MFF upp med ny träningsmatch mot etablerat motstånd. Under lördagen reser laget till Göteborg för att möta elitettanlaget Jitex BK. Ett Jitex som förra helgen körde över MFF:s blivande seriemotståndare Örgryte IS med klara 7-0.

­– Det blir ett nytt bra test för oss. Det är det jag gillar med att vara här. Alla pushar sig själva och utmanar varandra till att hela tiden ta nästa steg, säger Linnéa som själv spelat mot just Jitex vid ett par tillfällen de senaste åren.

­– Jag har mött dem i Elitettan och i nåt kval till Elitettan också. De är ett bollskickligt lag med mycket fart i anfallsspelet så det gäller att vi är på tårna.

Efter tre raka serieavancemang står vi inför den tuffaste utmaningen så här långt. Konkurrensen i Division 1 är hårdare än någonsin och bara ett lag kan ta steget upp till Elitettan. Spelarna behöver ditt stöd på Malmö Stadion i år.

huvudpartners

officiella partners