Möt nyförvärven i MFF:s medicinska team

Publicerad 30 december 2016 i Nyheter

Det är inte bara Magnus Pehrsson som är ny i ledarstaben när Malmö FF startar upp den nya säsongen efter årsskiftet. Framöver får han sällskap av fysioterapeuterna Jesper Robertsson och Alexander Nilsson.

MFF:s nya fysioterapeutsduo kommer närmast från Kulan Idrottsskadecentrum, där de har skaffat sig lång och bred erfarenhet inom idrottsmedicinsk rehabilitering.

Ingen av dem är direkt obekanta med omgivningen i Malmö FF. Sedan fem år tillbaka har Jesper Robertsson nämligen varit medicinskt ansvarig i MFF:s ungdomsverksamhet.

Alexander Nilsson har genom åren arbetat med flera MFF-spelare på Kulan. Han har ofta konsulterats i ett tidigt stadium när någon spelare stått inför en längre rehabiliteringsperiod. Parallellt med sitt arbete på Kulan har han också ingått i sjukvårdsteamet hos flera svenska handbollslandslag, både på herr- och damsidan.

Individuell anpassning
2017 innebär för ovanlighetens skull en lång försäsong för Malmö FF. Det blir därför ett lämpligt tillfälle för duon att implementera sina idéer och metoder. I det nya arbetssättet kommer individen att stå i fokus i ännu högre utsträckning än tidigare.

– Under försäsongen kommer vi eftersträva att förändra och förbättra spelarnas fysiska status ur ett skadeförebyggande perspektiv. Nästa zon är hos Ben (Rosen) som arbetar med att förbättra fysiken för att bli en bättre fotbollsspelare, säger Jesper Robertsson.

En av de första åtgärderna som står på agendan efter truppens återsamling är en genomgående screening för att samla in spelarnas fysiska värden.

– Det handlar om att hitta en ”baslinje” för varje spelare, det vill säga vad som är spelarens normala status när han inte har någon typ av skada. När vi har de värdena på plats underlättar det återkomsten till idrotten när skadan väl kommer, säger Alexander Nilsson.

– Sedan handlar det om att identifiera spelarnas utvecklingspotential och jobba med det redan innan skadan väl är framme. Man vill helt enkelt lägga så mycket tid som möjligt före och så lite tid som möjligt efter en skada.

Jesper Robertsson hade redan under 2016 ett timkontrakt med MFF:s A-lag och fanns periodvis med för att backa upp det ordinarie teamet. Under säsongen bildade han sig en uppfattning om vilka bitar han vill utveckla.

– En del handlar om att titta på spelarnas rörelsemönster. Det är det jag och Alexander är experter på. Vi kan identifiera avvikelser som vi ser kan öka skaderisken ute på planen. Därför är det ofta i rörelse som vi vill undersöka spelarna, säger han.

Ingen uttalad fördelning
Bägge två kommer att finnas på plats under den dagliga verksamheten. På matcher kan det däremot bli så att de får turas om att sitta på läktaren, eftersom det finns ett begränsat antal platser på bänken.

De kommer inte att ha några särskilda ansvarsområden, utan delar rakt av på arbetet med allt som rör rehabilitering och skadeförebyggande åtgärder.

– Vi är ganska lika i våra kompetensområden och därför har vi ingen uttalad fördelning när det handlar om spelarnas besvär, säger Alexander Nilsson.

Han får medhåll av Jesper Robertsson som poängterar vikten av att spelarnas vård inte ska vara beroende av vem som är i tjänst vid en särskild träning eller match.

– Vi ska sträva efter att vara lika i vårt generella arbetssätt hur vi behandlar och hur vi tar oss an akuta skador. Främst av den anledningen att spelarna ska kunna känna igen sig i behandlingen.Malmö FF hälsar Jesper Robertsson och Alexander Nilsson varmt välkomna!

huvudpartners

officiella partners