Moisander tillbaka: ”Bestämde att det inte skulle vara slutet”

Publicerad 25 april 2023 i Herr,Nyheter

I eftermiddag spelas en U21-match på en träningsplan bakom Eleda Stadion. För en 37-åring som precis tagit sig tillbaka från en korsbandsskada är det årets höjdpunkt så här långt.

Efter ett oturligt år som hade inletts med covidkarantän på träningslägret och efterhängsna skadeproblem såg det under tidiga hösten 2022 äntligen ut att vara lite medvind för Niklas Moisander. Han var i bra form, hade gjort mål i playoff-mötet med Sivasspor som tog MFF till gruppspel i Europa League och den nye tränaren Åge Hareide såg honom som en viktig kugge till höstens nystart.

Då hände det värsta tänkbara. I en duell i slutet av första halvlek hemma mot IFK Norrköping den 11 september kände han hur benet vek sig när han satte ner högerfoten i gräset. Lagläkaren Pär Herbertsson kunde direkt göra bedömningen att korsbandet var av.

– Man är ledsen en stund. Många tankar snurrar i huvudet. Men redan samma kväll bestämde jag att det här inte skulle vara slutet på min karriär, säger Niklas Moisander.

Att en 37-åring med en lång och framgångsrik karriär bakom sig skulle sätta i gång med en utdragen och mödosam rehabprocess var kanske inte helt givet för de flesta. Men för Niklas Moisander var det ingen tvekan.

– Det är säkert många som trodde det skulle vara över för mig. Men jag ville inte avsluta min karriär med en skada. Jag kände mig väldigt motiverad innan skadan och den motivationen har inte försvunnit. Jag brinner för fotboll.

När årsskiftet närmade sig var kontraktet med Malmö FF på väg att löpa ut. Den 29 november presenterades dock en kontraktsförlängning över 2023 och det var en lättad och leende Niklas Moisander som fotograferades tillsammans med Andreas Georgson i samband med att nyheten släpptes.

– Det var faktiskt så att vi var överens om ett år till precis innan jag skadade mig. Det var en overklig situation att hamna i. Men klubben höll sitt ord och det uppskattar jag väldigt mycket. Det gav mig en extra push att få chansen att betala tillbaka för förtroendet.

– Jag trivs också jättebra här i Malmö. Redan första dagen kände jag mig som hemma. Vår familj hittade en bra plats att bo på och skolorna är bra. Det är viktigt för en spelare i min ålder. Sen känner man att det är en fotbollsstad. Det är internationell nivå från supportrarna och hela staden står bakom laget. Jag har spelat i sådana städer innan, så jag känner igen det.

Med det nya kontraktet fick han möjlighet att helt och hållet koncentrera sig på att ta sig tillbaka till fotbollsplanen utan att behöva bekymra sig över framtiden. Men även om det varit mycket hårt jobb tillsammans med läkare, fysioterapeuter och fystränare har han haft möjlighet att fylla dagarna med lite annat än fotboll.

– Jag har två barn och när man är i säsong är man borta nästan varje helg. Man missar födelsedagar och alla sådana grejer. Nu har jag haft chansen att vara med. Det har varit positivt. Min familj och mina vänner har hjälpt mig mycket att gå igenom den här rehabprocessen.

Nu närmar sig äntligen slutet av en lång resa. Sedan en tid har han varit tillbaka i full träning med laget. Och idag får vi för första gången på lite mer än ett halvår se Niklas Moisander spela fotbollsmatch igen.

– Det är speciellt. Det är inte som en träning. Jag har tränat på bra med men man behöver matcher för att få upp konditionen och timingen. Nu vill jag komma tillbaka och hjälpa laget. Drömmen har hela tiden varit att få spela här inne inför våra supportrar igen.

Se dagens U21-match

Malmö FF – Landskrona BoIS
Tisdag 25 april 15:00
Hybriden

huvudpartners

officiella partners