MFFs P15 siktar på ”Världsslutspelet”

Publicerad 12 maj 2011

Malmö FFs P15-lag har några händelserika veckor framför sig. Idag åker de till Budapest för att försvara Sveriges färger i Nike Premier Cup för 15-årslag. Bara två veckor senare åker laget på en annan internationell turnering i toppklass i Holland.

Bråda dagar för laget men samtidigt oerhört bra matcher och roliga upplevelser för spelarna. Lagets tränare Anders Lindsjö berättar lite om hur laget laddar inför turneringarna.

Berätta om vägen dit fotbollsmässigt.
– Vägen fram har gått via DM och Nike Premier Cup (Sverige). I P14 DM vann vi efter att ha slagit Real Malmö i kvartsfinalen på straffar, Helsingborgs IF i semifinalen och Lunds BK i finalen.

Straffläggning
– I kvartsfinalen var det riktigt tight och matchen gick till straffläggning innan en segrare kunde koras. Det kan ha varit den tuffaste matchen på hela vägen fram egentligen, lagen var väldigt jämna. I semifinalen mot Helsingborg låg vi i under med 0-1 i mitten av andra halvlek men lyckades vända till seger. I finalen mot Lunds BK blev det 3-0 och segern var ganska klar.
– Segern i DM kvalificerade oss för Nike Premier Cup 2011 i Jönköping. Här gjorde vi upp med övriga distriktsvinnare från Sverige. Efter ett lyckat gruppspel och kvartsfinalspel mötte vi Jönköpings Södra i semin och det blev 4-1 till oss. Sen vann vi mot Hammarby IF med 1-0 i finalen och därmed säkrades platsen i Budapest.

Vilka lag kommer ni att möta i Budapest?
– Lottningen äger rum först när alla lag är på plats så det har vi ingen aning om i dagsläget. Det är dock idel stora föreningars 15-årslag som deltar: Fenerbache, PSV, FC Porto, Genk, Legia Warszawa, Röda Stjärnan. Storklubbar hela vägen men det är såklart väldigt svårt att säga vilka som är bra i just denna årgången.

Har ni satt upp någon målsättning för turneringen?
– Vi siktar på att gå hela vägen till final och på så vis kvalificera oss för ”Världsslutspelet” i Manchester där klubblagen från de stora fotbollsländerna är direktkvalificerade. Finalen kommer att spelas på Old Trafford vilket vore en häftig upplevelse, men vägen dit är både lång och svår. Men vi måste ju sätta målen högt!

Vad är det som gjort att ni lyckats ta er hela vägen till Budapest?
– Det är en bra spelargrupp med duktiga individer men som även funkar som ett lag och underordnar sig kollektivet. Det är nyckeln till varje lags framgång.

Bollskickligt lag
– Sen har vi ett bollskickligt lag som är duktigt på att hålla bollen inom laget och vi har varit väldigt offensivt starka det senaste året. Med det sagt kan jag dock konstatera att vi endast släppte in två mål under hela slutspelet i Nike Premier Cup.
– Vi är även starka på fasta situationer och har gjort en hel del mål på så sätt. Vi är relativt rejäla och fysiska i vår stil och det vinner vi på när det vankas fasta situationer.

Några enskilda spelare du vill framhålla som varit tongivande i år?
– Nej det har varit starka laginsatser som har tagit oss till dessa framgångar och inga enskilda prestationer som varit avgörande. Det märks inte minst på att målskyttet har spridits över hela laget.

Vad är det som krävs för att kunna prestera i många matcher på kort tid som ungdomsturneringar ju innebär?
– Vi kommer att spela sju matcher (2 x 20 min) på tre dagar i Budapest. Det gäller att vara med i matcherna från det ögonblick domaren blåser igång matchen eftersom speltiden är kortare än i en vanlig seriematch.
– Kommer man i tidigt underläge i matcherna är det stor risk att det blir stressat i leden. Vår plan är att vara offensiva och ösa på för fullt från början och på så vis ge oss bra utgångslägen i matcherna.

Vila och kost viktigt
– Det är såklart extra viktigt att sköta vila och kost när matcherna kommer så här tight men spelarna är så pass vana vid de här situationerna sen tidigare så det är jag helt övertygad om att de kommer att sköta.

Kort därefter bär det av till Holland och en ny turnering. Det låter som en fullspäckad månad för er?
– Vi kommer hem sent på måndagen den 16 maj och åker sedan till Holland den 20 maj. Däremellan ska vi även hinna med att spela mot BK Häcken borta i seriespelet. Med andra ord är vi lite av ett kringresande cirkussällskap de närmsta veckorna. Det ligger mycket turneringar i maj när de europeiska klubbarna är i slutet eller just efter seriespelets avslutning. Att vi skulle kvalificera oss till Budapest visste vi inte när vi planerade säsongen och Hollandsturneringen är MFF inbjudna till och spelar där varje säsong, så det blev som det blev och vi kommer att göra det bästa av situationen och njuta av den fantastiska matchning som turneringarna innebär. Klart är att vissa spelare kommer att belastas hårt men det blir viktigt för oss att gå runt på spelarna för att de ska hinna samla energi mellan matcherna.

Revansch
I Hollandsturneringen siktar Anders på en personlig revansch efter finalförlusten med P94-laget som han var nere med på samma turnering. Då förlorade laget på straffar mot Anderlecht.

Är lottningen klar till Hollandsturneringen?
– Ja, vi kommer att möta Fulham, Shakhtar Donetsk, OSM 75 (Arrangörer) och FC Utrecht i gruppspelet. Det är faktiskt lite mer namnkunniga lag i Holland. Förklaringen till det är att lagen från de största ligorna är direktkvalificerade till Manchester och därför inte deltar i turneringen i Budapest.

Hur har ni laddat upp inför turneringarna?
– Eftersom det är mitt i seriespelet rullar säsongen på precis som vanligt. Mentalt pratar vi en del om att det är högre kvalitet på motståndet jämfört med seriespelet och att vi måste vara beredda mentalt på det.

Hur är formen?
– Vi hade en liten downperiod efter slutspelet i Jönköping men efter det har vi kommit upp i nivå igen. Extra glädjande att alla i truppen är friska och hela nu och vi åker heltaggade ner till Budapest.

Lottning och resultat kan ni följa på Ungdomsbloggen

Text: Andreas Georgson