MFF:s första allsvenska säsong – årets tredje tifo!

Publicerad 09 april 2010

Tisdagens insamlingen till tifofonden gav MT96 över 58 000 kronor vilket var insamlingsrekord. Hela MFF-familjen verkar vara på hugget och säsongen 2010 går i tifonas tecken. På onsdag är det dags igen. Då hyllas säsongen då Malmö FF blev allsvenskt. Läs Carlo Nilssons text

Malmö Fotbollförening, har under sitt nu hundraåriga liv, varit nykomlingar i den nu åttiosexåriga Allsvenskan, under tre säsonger. År 2000 tog klubben steget upp efter det att IK Brage besegrats i Superettan på Domnarsvallen, med siffrorna 4-2. En väckarklocka hade ringt. Ett till synes självspelande piano hade insett att det ändå behövs en pianist. Törnrosa sov inte i riktigt hundra år. År 1936 spelade Malmö FF kval till Allsvenskan i Billingsfors, mot den klubb som för alltid(?) toppar den allsvenska maratontabellen, om man läser den upp och ner, och förlorade med 1-2, för att sedan vinna i Malmö med 4-1 , samt med resultatet 3-2 avgöra på neutral plan.

Men låt oss gå tillbaka till det året då det hände för första gången.

Vi befinner oss i en stad som är starkt präglad av kaserner och militärer. Vi befinner oss i en stad, där den som vill bli accepterad i den borgerliga hierarkin måste veta mot vem handen skall formas till en stram honnör, eller vilken person som förväntar sig en underdånig hattavtagning. Några rader skrivna av mäster Ramel, dyker plötsligt upp i mina tankar. ”Även om man sitter med en wienermaräng i mun- skall man dock kunna le mot en utvald societet”.

Än i våra dagar, kan den som har ögonen öppna, på stadens gator och boulevarder, få se den typiska ”Kristianstadsbugningen”. Den som skall utföras med rak spänd rygg under en stel nacke, och riktas till den som förtjänar hedersbetygelsen. Bugningens djup avpassas med kunskap om etiketten efter mottagarens rang eller förmögenhet. Det finns också en svag doft av elithandboll kvar i staden, även om luktorganet måste vidgas till ytterlighet för att kunna förnimma den.

År 1931 kommer ett fotbollslag som heter Malmö FF till den idrottsplats i Kristianstad, som fortfarande finns kvar i staden, och är en av de många arenor som har haft stor betydelse i Malmö FF:s historia. MFF är där för att ta det avgörande sista steget upp till den serie som är den högsta i landet. Motståndet är stadens IFK, som också har möjlighet att få tillhöra de 12 utvalda.

Efter segern med tre mål mot ett, med två mål av Ivar ”Chas” Roslund och ett av Andreas Nilsson, är det klart. Malmö FF har knackat på dörren, och blivit insläppta till festen i den fina salongen för första gången. Men föga anar de etablerade klubbarna vem de har släppt in, vem som snart kommer att ta över festen.

Efter matchen firar uppresta Malmösupportrar på det värdiga Frimurarehotellet. En blå stämning från Malmös arbetarkvarter blir som en frisk, syrerik fläkt i den tillbakalutade punsch-söndagsfriden i residensstaden. Som att öppna ett fönster som varit hermetiskt stängt alltför länge.

När Allsvenskan senare på året tar sin början, ställs MFF mot ett lag som i framtiden kommer att bli en av de hårdaste nötterna att knäcka, IFK Göteborg, och den efterlängtade premiärmatchen förloras med 0-1. När den sista matchen spelats och vunnits med 3-2 mot Hallstahammars SK, så har nykomlingen överlevt, och hamnat på plats nio i klubbens första lite försynta inträde i societeten.

Malmö Fotbollförening har varit nykomlingar i Allsvenskan under tre säsonger.

Malmö Fotbollförening skall ALDRIG mer vara nykomlingar i Allsvenskan!

Carlo Nilsson