MFF öppnar Fotbollsakademier i Lomma och Bjärred

Publicerad 29 mars 2017 i Nyheter

Idag tecknades samarbetskontraktet mellan Malmö FF och Lomma kommun på Swedbank Stadion. Från vänster: Robert Wenglén, Thomas Kvist, Jan-Olov Kindvall, Per Ågren, Mathias Persson Benndoff, Bo Kristoffersson.

På Malmö FF:s Fotbollsakademier får högstadieungdomar chansen att kombinera seriösa studier med en satsning på fotbollen. Nu står det klart att Pilängskolan i Lomma och Rutsborgskolan i Bjärred får Fotbollsakademier med start i höst. 

– Vi har fått mail och samtal från föreningar och föräldrar med önskemål om att öppna Fotbollsakademier i Lomma och Bjärred. Föreningar gör mycket för kommunen och det har varit ett skäl till att vi satsar på konceptet. Sen är det två skolor med bra studieresultat som vi vill göra ännu mer attraktiva. Vi har också ett hälsoperspektiv och tror att det här är kommer till gagn för alla elever i kommunen, säger Robert Wenglén (M), ordförande Barn- och utbildningsnämnden, Lomma kommun.

På befintliga skolor med Fotbollsakademier har man kunnat se att studieresultaten förbättrats bland eleverna. Lomma tillhör redan den absoluta toppen när Sveriges skolkommuner rankas men det finns fler positiva effekter att vänta sig. Bo Kristoffersson, förvaltningschef för utbildning, kost, kultur och fritid i Lomma kommun, har kommit i kontakt med MFF:s Fotbollsakademier förut genom en tidigare tjänst i Simrishamn.

– Vi såg elever som ändrade sin livsstil. Det skapar en atmosfär som ger en positiv spin-off och får en generell effekt på en skola. MFF har lagt mycket tid på att utveckla ett genomtänkt koncept, säger Bo Kristoffersson.

För de två skolorna i Lomma kommun väntar nu ett nära samarbete med Malmö FF. Efter ansökning och provspel kommer de första sjundeklassarna börja på Fotbollsakademin på de respektive skolorna i höst.

– Utöver vinsterna i att eleverna får chans att prestera på en hög nivå både studiemässigt och inom fotbollen är det här är ett sätt för oss att bli ännu mer attraktiva. Elever på akademiskolor pratar om skolorna med stolthet, säger Mathias Persson Benndoff, rektor Pilängskolan.

– Det här kommer att ge goda effekter på skolan. Jag har letat efter ett sätt att stärka skolans varumärke ännu mer och det känns jätteroligt att det här har blivit möjligt, säger Thomas Kvist, rektor Rutsborgskolan.

För Malmö FF:s del blir de två nytillskotten skola sju och åtta i ordningen som anammar akademikonceptet.

– Vi expanderar i hela Skåne. När man är 13 till 16 år ska man kunna hitta alternativ närmare hemmet och inte fara runt över hela Skåne, säger Jan-Olov Kindvall, ansvarig för Malmö FF:s samhällsengagemang.

De nya akademierna innebär också att Malmö FF får ännu tätare band till Lomma och Bjärred.

– Det breddar vår verksamhet. Vi har redan goda kontakter med fotbollsföreningarna i Lomma och Bjärred och anordnar bland annat Sommarfotboll i Lomma, säger Per Ågren, Malmö FF.

Läs mer om MFF:s Fotbollsakademier

Ladda ner högupplöst pressbild (Vänligen ange källa MFF.se vid användning)

Kontakt:

Jan-Olov Kindvall, Malmö FF, 0708-19 42 45, jan-olov.kindvall@mff.se

Rutsborgskolan i Bjärred: 
Thomas Kvist, områdeschef, tel 040-641 16 11

Pilängskolan i Lomma: 
Mathias Persson Benndoff, rektor, tel 040-641 13 17

huvudpartners

officiella partners