MFF måste bidra till att göra Allsvenskan ojämnare

Publicerad 30 april 2010

Hoppsan, var tog den där ödmjukenheten vägen? Låt mig förklara. Idag kommer vi inte ifrån att Allsvenskan deltar i en internationell tävling om vad man brukar kalla ”marknadsandelar”. Översatt till vanlig svenska: människor är beredda att spendera en viss mängd pengar på fotboll. Den kakan tävlar Allsvenskan om, i konkurrens med de stora europeiska ligorna.

Vi kan t.ex. se det då Allsvenska matcher krockar med Champions League. Då väljer många tv:n istället för att gå på match – speciellt om det är dåligt väder. Man kan också ta en titt i sportsidorna för att få det bekräftat. Överallt jämförs Allsvenskan med andra ligor, och överallt möts man med annonser om att åkta till England eller Spanien att gå på fotboll.

Hur ser det då ut i de mycket bättre ligor som vi slåss mot? Jo, de har nästan alla ett gemensamt – de domineras av två, tre, fyra, maximalt fem lag. Topplagen är oftast de samma år efter år, de har de flesta stjärnorna och drar mest publik. De fungerar också som motor för den inhemska ligan genom att höja intresset och hävda sig mot de andra ligorna.

Alla är nog överens om att La liga i Spanien är, i konkurrens med Premier League, bäst i Europa. Det räcker med att gå till Barcelona och Real Madrid så hittar man fyra av de fem som valdes till världens bästa fotbollspelare 2009 (Ballon d’Or). Men hur ser det ut i andra ändan av tabellen?

Hur bra är Gijon, Xerez eller Almeria? Det är inte de lagen som vi bedömer La Liga på, och de hade knappast sprungit hem Allsvenskan. Här har vi en stor utmaning framför oss. För att vi ska fortsätta locka publik och sponsorer måste topplagen stå sig bättre i konkurrensen. De bästa måste bli mycket bättre.

En välkommen förändring skulle sannolikt vara att vi börjar spela höst/vår, som resten av Europa. Vi i Allsvenskan är duktiga på att ta fram nya spelare. Se bara på vårt MFF som mötte Djurgården senast, massor av talang och kämpaglöd. Med rätt matchning och kontinuerlig utveckling av truppen kommer vi att kunna vinna många titlar. Men det förutsätter nog att vi inte som nu, år efter år tappar talangerna till klubbar i större ligor mitt under brinnande säsong. Jag inser att många ifrågasätter det kloka i att lägga om säsongen efter årets vinter, men Danmark har klarat detta länge och vi måste helt enkelt hitta formerna för denna anpassning.

Nästa steg är att vi måste se till att de större svenska lagen lyckas omsätta sin storlek till sportsliga framgångar. För MFFs del tar vi gärna det här steget så fort som möjligt. Den viktiga kompetens som jag tror att vi bland annat måste ha och sannolikt utveckla för att bli ett kontinuerligt topplag är en ökad kunskap om hur vi får människor att ”alltid” högprestera, även under press.
 
Vi lever av individers prestationer och vi måste rekrytera och utveckla de spelare och ledare som är bäst för vår klubb i vår miljö. Detta kräver rätt kompetens om människans förmåga att utnyttja sina talanger maximalt. Vad är det som gör att Sir Alex Ferguson alltid får sina killar att prestera som mest, när det gäller som mest? Är det bara en personlig egenskap, eller finns det något vi kan lära oss? Kanske ska vi titta på näringslivet och anställa en HR-chef?
 
Detta är frågor som jag tror vi har resurserna att hitta svar på. Som vi sedan kan använda som konkurrensfördel. Lyckas vi kommer vi inte bara att förankra oss i Sverigetoppen, vi kommer dessutom att bidra till en ojämnare allsvenska. Och faktum är att det då också skulle vara för svensk klubbfotbolls bästa.


Håkan Jeppson, ordförande Malmö FF

Denna text publiceras i Avspark, Malmö FF:s matchprogram, som distribueras till Sydsvenskans och Ystads Allehandas prenumeranter fredagen den 30 april och säljs runt Swedbank Stadion på matchdagen.

Ladda ner Avspark här(8 MB)