MFF klart för U21-final!

Publicerad 14 oktober 2008

MFF:s U21-lag besegrade HIF med 2-1 i semifinalen på Malmö Stadion efter mål av Elvir Biberic och Christian Järdler.
– Det var lite segt i början, men till slut orkar vi stå upp bättre än dem och emellanåt spelar vi riktigt bra också, säger Leif Engqvist.

Agon Mehmeti, Pontus Jansson.

Ersättare: Dejan Garaca(mv), Ezvin Ahmetovic, Omid Nazari(77), Hamid Alamin, Muamet Asanovski(83).

MFF är klart för final i U21-slutspelet efter att ha besegrat HIF med 2-1 på Malmö Stadion i den ena semifinalen. Och efter att Norrköping besegrat Häcken i den andra står det klart att Malmö Stadion under sin sista höst tillsammans med MFF får stå värd för två upplagor av klassikermötet MFF-Norrköping: SM-finalen för P16 imorgon onsdag och U21-finalen som spelas… ja, det är nog inte klart riktigt än. Fotbollförbundet har nämligen satt nästa tisdag 21 oktober som datum, men med tanke på att MFF har allsvensk match mot GAIS på söndagen och mot AIK på onsdagen känns en ändring rimlig.

Men en sak i taget. MFF vann alltså U21-slutspelsderbyt mot HIF, efter framför allt en riktigt bra andra halvlek. Det ska sägas att MFF med en i princip etablerad allsvensk backlinje och nio av elva startspelare med erfarenhet av högsta serien ställde ett starkare lag på benen.
– Man kan kanske tycka att vi ska vinna med mer, men… det var en bra seger det här ändå, det tycker jag. Helsingborg hade många bra unga spelare; Unkuri och Welander var kvicka i omställningarna och det var lite jobbigt för oss. Men till slut orkar vi ändå stå upp bättre än dem, säger U21-coach Leif Engqvist efter matchen.

Efter en trevande inledning började MFF hitta vägar fram – bara för att i tolfte minuten råka ut för ett baklängesmål av ungefär samma slag som drabbat A-laget så hårt i år, typ lätt bolltapp en bit utanför straffområdet följt av sårbarhet och svårighet att värja sig mot straffande motståndarattack.
– Det var lite segt för oss i början. Vi förlorade mycket närkamper, och de fick spela sig fram utan att vi satte tillräcklig press på dem, säger Leif Engqvist om MFF:s första del av matchen.

Hemmalaget fick inte riktigt igång spelet i sin helhet i första halvlek – men åstadkom däremot en hel del enskildheter av värde. Till exempel Joakim Nilssons tunga skott på mål i den 20:e minuten. Eller Pontus Janssons nickskarv strax över på hörna i 24:e. Eller Jocke Nilssons ypperliga crossboll till Jimmy Touma och dennes löpning och inlägg samt Agon Mehmetis nick över på inlägget. Eller Pontus Janssons tjurrusning in i målgården på Guillermo Molins inspel. Jo, MFF dominerade nog rätt klart ändå.

Fram i 35:e minuten kom kvitteringen, och det genom en av lagets två 91:or: Elvir Biberic (den andre Pontus Jansson), som tog det säkra före det osäkra och såväl startade som avslutade det målgivande anfallet. Först chippade han fram bollen från mittplan, till Agon som spelade vidare till Touma som spelade fram till Elvir som gett sig rakt av i djupet in i straffområdet lite till vänster. Och Elvir chippade bollen igen, nu förbi HIF-målvakten och in i mål! Kvalitet rakt igenom, som det brukar heta.

Första halvlek avslutades med att Jimmy Touma sånär gjorde 2-1 efter att ha utmanat från höger och snurrat upp 2-3 HIF:are i straffområdet – målvakten lyckades dock få benen emellan på det, också det, luriga avslutet. Denna soloräd skulle ge en förvarning om andra halvlek, då Jimmy Touma var tongivande i ett allt mer överlägset MFF. I 49:e minuten slog Jimmy efter förarbete av Elvir Biberic en öppnande pass för Agon, som försökte ett avancerat avslut förbi målvakten mot bortre krysset från vänster.

Även om HIF hade ett par vassa kontringslägen, i första hand friläget mot Jonas Sandqvist i 56:e minuten, då Sankan gick ut, skar av och täckte, så var det MFF som förde matchen.
– Vårt närkampspel är bättre i andra halvlek, och emellanåt spelar vi riktigt bra då också, vi håller i bollen bra. Vi kommer också bättre i positionerna när vi går över till ett rakare 4-4-2, säger Leif Engqvist.
Ett ledningsmål ville emellertid inte trilla in, och när matchen mot slutet övergick i en böljande duell av hörnor lagen emellan ryckte en förlängning inom räckhåll.

Med fem minuter kvar frispark till MFF, några meter upp på offensiv planhalva ute till höger. Som brukligt vid frisparkar från höger stegade Christian Järdler över för att slå den. Och slog den. På förväntat vis: lång boll för någon kring straffområdeslinjen att nicka på. Men bollen blev lite för lång, dalade först lite sent. Eller närmare bestämt alldeles framme vid ribban. Eller för att vara helt exakt in under ribban. I mål. HIF-keepern hade uppenbarligen gjort värderingen att bollen skulle gå över – och därmed hade MFF ledningen med 2-1! Och matchen var inom några minuter vunnen.
– Visst slår jag bollen så den ska dyka så att nån kan nicka den. Men den blir lite för lång. Men det gjorde ju inget, konstaterar Christian Järdler efter matchen.

Christian, tillbaka efter några veckors frånvaro på grund av revbensskada, stod för en gedigen insats, solkad med delaktighet i baklängesmål och några misstag men framför allt kryddad av bra spel framåt, inte minst i fint samarbete med Jimmy Touma.
– Ja, jag kom mycket med offensivt – det kändes nästan som gamla tider idag…! Det var kul att spela, och det funkade bra med Jimmy.

Bland övriga individuella insatser är Joakim Nilssons solida insats som väl städande men också väl spelande balansmittmitt värd att lyftas fram, liksom Agon Mehmeti och Jimmy Touma. Men liksom för Leif Engqvist gäller de mest positiva kvardröjande intrycken lagets två yngsta spelare, juniorlagets Pontus Jansson och Elvir Biberic.
– Man blir stolt över Pontus och Elvir. De var de enda två som inte har spelat någon allsvensk match, och de gör så bra ifrån sig, säger Leif.

Pontus Jansson ser sjutton som han är ännu ut att väga lätt som targetbetonad forward, men verkligheten i match är en annan. Oupphörligt arbetande, rörlig och bra med bollen ger han sitt motståndarförsvar mycket att göra och är samtidigt där för medspelarna. Elvir Biberic: energisk och kreativ genom h, vaken för att ta vara på ögonblickens möjligheter, ivrig att utmana, bra bollvinnare, stor aktionsradie och smidiga rörelser – kort sagt: imponerande.

Med den kommande U21-finalen har de hängivna MFF:arna fått en sen hösttröstgodbit att se fram emot. Hemsidan återkommer med information om när den spelas.