MFF i antagningarna av flickor till Malmö Idrottsgrundskola

Publicerad 08 mars 2023 i Nyheter,Ungdom

I år inleds ytterligare ett samarbete där MFF är med antagningarna även på flicksidan på Malmö Idrottsgrundskola. Malmö FF:s Roland Larsson är en del av projektet och berättar hur processen har gått.

Inför skolstarten i Augusti 2023 så är Malmö FF med i antagningsprocessen för flickorna som ska börja i sjuan. Fram till i år är det FC Rosengård tillsammans med skolan som varit med, men nu tar sig även MFF in i processen. Året som gick inleddes ett samarbete med Malmö idrottsgymnasium och är därför redan med och delar ansvaret för årskurs ett tillsammans med FC Rosengård. Med stor sannolikhet kommer Malmö FF vara inblandade i tre årskurser på både grundskolan och gymnasiet inom tre år. Redan nu verkar intresset ha ökat från förra årets 43 sökande, till 62 sökande spelare i år.

– Många av våra spelare kom in på gymnasiet förra året, och nu har vi även haft en uttagning för nästa årskurs sju till hösten. Intresset har varit stort och efter provträningar har vi hjälpts åt att plocka ut 30 tjejer där samtliga har tackat ja till platsen. Det känns som att många visar väldigt stor ambition för att gå här, säger Roland Larsson som är koordinator för flicklagen i MFF och fotbollsinstruktör på Malmö Idrottsgymnasium.

– Vi hoppas självklart att intresset ökat i takt med att vi nu också finns med i flick- och damfotbollen på ett tydligt sätt. Det känns jättebra att skolan har ökat antal platser för tjejer från 20 platser till 30 men start höstterminen 2023.

allsvenska spelare inom fem år

Återstarten av damlaget 2020 har även tillfört en större satsning på flickorna i MFF. Från 2022 har Malmö FF även breddat flicksidan, vilket leder till att även flickorna får ha fotboll på skoltid. Nytt för i år är att Malmö idrottsgymnasium erbjuder lika många flickplatser som pojkplatser i skolan, det vill säga 20 platser istället för 14. Det är en satsning som förhoppningsvis leder till att dem ska kunna livnära sig på fotbollen i framtiden.

– Jag tror det är jätteviktigt att vi får ett inflytande i detta och vara nära flickorna även på dagtid. Vi tar ut de spelarna som vi tror har rätt ambitioner, alla ska få samma möjligheter att visa upp sig, säger Roland.

Roland Larsson, koordinator för MFFs flicklag och instruktör på Malmö idrottsgymnasium.

På uttagningarna kommer det tjejer från flera olika delar av Skåne. De spelarna som visar rätt inställning och intressant potential är de som har chansen att få fotboll på sitt schema. Det blir ett tydligt sätt för Malmö FF att följa spelarna redan från ung ålder, se hur de regerar på mycket träning och slutligen få en bild av hur de kommer att klara av det när de kommer upp i senior ålder. Roland fortsätter…

– Syftet är såklart att vi ska göra detta så bra att det genererar fler egna damspelare på sikt. Om fem år när dessa tjejerna är 18 år ska vårt damlag naturligtvis vara i Allsvenskan. Så detta blir också vår chans att förbereda dem inför det så att de är färdiga att konkurrera om en plats där då. Flickorna idag får tillgång till mycket mer träning än vad de hade för bara ett par år sedan. Så det blir spännande att se, både hur vi hanterar det men också vad effekten av det blir. Förhoppningsvis har vi jätteduktiga spelare här inom fem år.

”Hur häftigt skulle det inte vara att kunna se ett riktigt bra damallsvenskt derby här i Malmö?”

Roland om att samarbeta med FC Rosengård

Flickverksamheten i MFF växer vilket har lett till att antalen ungdomslag stadigt har ökat i föreningen. Roland Larsson förklarar att det är en stor fördel att vi nu även kan vara nära flickorna på dagtid. Det blir enklare att följa upp på deras kompetens och belastning. Roland Larsson ser positivt på att samarbeta med FC Rosengård i detta projektet, trots rivaliteten på fotbollsplanen.

– Folk undrar hur det ska gå nu när vi jobba ihop, och om det verkligen finns plats till två damlag och så vidare. Men tittar du på underlaget hur många duktiga fotbollstjejer det finns här runt om så är det självklart att det finns utrymme för två elitsatsande verksamheter. Hur häftigt skulle det inte vara att kunna spela riktigt bra allsvenskt damderby här i Malmö?

– Självklart tävlar vi på planen, men vi måste hjälpas åt när vi träffas i de här miljöerna på grundskolan. Just där släpper vi tröjfärgerna och oavsett om det är en MFFare. Rosengårdare eller någon annan klubb så jobbar vi instruktörer för att göra det så bra som möjligt för varje enskild tjej, säger Roland avslutningsvis.

huvudpartners

officiella partners