MFF gör större förlust än väntat. Pelle Svensson lämnar som Vd

Publicerad 28 januari 2011

Resultatet för 2010 blir väsentligt sämre än den tidigare kommunicerade prognosen och slutar på drygt 30 miljoner minus. Pelle Svensson väljer att lämna posten som Vd då han känner att han inte har kraften att ta nästa steg. Han har under 2010 haft ökade problem med sin syn och har genomgått flera ögonoperationer, den senaste nu i veckan och det har tagit mycket energi.

Stora engångskostnader
En stor del av förlusten härrör sig av engångskostnader kopplade till att det är första hela året i Swedbank Stadion, men också i form av valutaförluster på grund av den stärkta kronkursen och kostnader kopplade till att A-laget vann SM-guld.
 
– Vi är fortfarande i uppbyggnadsfasen av Swedbank Stadion och organisationen, och det kostar en hel del att få allt på plats, säger MFFs ordförande Håkan Jeppsson.
 
Trots dåligt resultat, hoppfullt inför framtiden
Den stora förlusten till trots finns det goda anledningar att se ljust på framtiden.
 
– Många kostnader tar vi inte med oss in i 2011 och rörelsen gick faktiskt bättre 2010 än 2009. Vi inledde ett besparingsprogram under 2010 och det kommer ge full effekt först 2011. Guldet har också gett oss ökad försäljning av årskort och sponsorpaket. MFF är alltså på rätt väg, även om vi har en tuff match framför oss, berättar Jeppsson.
 
Revisorerna har konstaterat att många av kostnaderna har uppstått under sista kvartalet, men en hel del av dem borde ha förutsetts och tagits in i beräkningen tidigare.
 
– Det här får inte upprepas och därför måste vi bli ännu mer professionella i hur vi jobbar vid sidan av planen. Vi har tagit många viktiga och bra steg, men samtidigt har verksamheten blivit mycket mer komplex. Det är helt klart att vi behöver få bättre struktur och former för uppföljning och kontroll, förklarar Jeppson.
 
Drabbar inte den sportsliga satsningen
Glädjande är att den sportsliga satsningen mot årets Allsvenska och Champions League är oförändrad. Likviditeten är under kontroll och budgeten för 2011 ser positiv ut.
 
– Vi räknar med att vi även i år kommer ha Sveriges starkaste trupp, slår Håkan Jeppsson fast.
 
Pelle Svensson slutar som Vd
Pelle Svensson väljer att lämna posten som Vd då han känner att han inte har kraften att ta nästa steg. Han har under 2010 haft ökade problem med sin syn och har genomgått flera ögonoperationer, den senaste nu i veckan och det har tagit mycket energi.
 
– Jag tar på mig det fulla ansvaret för den uppkomna situationen. Det ligger på mig att ha kontroll. Jag måste rannsaka mig själv och fundera på om mitt hälsotillstånd bidragit till att jag missat. Därför känner jag inte att jag har rätt förutsättningar att leda MFF när vi nu måste ta nästa steg, säger Pelle Svensson.
 
Interrimlösning väntas klar i nästa vecka
En kortsiktig interrimlösning beräknas vara på plats redan nästa vecka och styrelsen har redan påbörjat arbetet med att hitta en ersättare. Formellt kvarstår Pelle Svensson som Vd fram till en tillfällig lösning är på plats.

 
Med himmelsblå hälsning

Malmö Fotbollförening