MFF-familjen

Publicerad 20 maj 2011

Många minns säkert det fantastiska tifot  2007 då de tre MFF-bröderna Arne, Kjell och Sven Hjertsson med tillsammans 633 matcher i MFF:s A-lag mellan 1937 och 1954 prydde norra läktaren på Malmö Stadion. Medan detta tifo förbereddes växte begreppet MFF-familjen fram inombords hos tifokonstnären Fredrik Magnusson och MT96. Han menade att ”alla som förenas av sin kärlek till MFF och allt positivt MFF står för är en del av MFF-familjen”. Det är en vacker och, kan tyckas, självklar tanke men som alltid ska någon formulera den.

MFF-familjen förenar samman människor. Som i andra familjer gläds vi tillsammans när det går bra och stöttar varandra när det går mindre bra. Även om de flesta av oss bara träffas på allvar när det är match finns MFF och familjen runt klubben regelbundet i våra tankar och är en källa till stolthet och glädje. Som i andra familjer visar vi respekt och förståelse för varandra och anpassar oss så att alla i familjen ska få vara en del av glädjen och gemenskapen. Vi binds ihop av vår kärlek till klubben, av MFF som glädjespridare och en positiv kraft i samhället. Vi förenas av att vi hyllar och ställer upp på MFF:s värderingar om sportsliga framgångar, stolthet, fair play och vi tar starkt avstånd från alla former av våld och rasism.

MFF-familjen är en brokig skara människor. Merparten av oss bor i Malmö och runt om i Skåne men det finns många som av olika skäl har flyttat från regionen och det finns också många som på avstånd har lockats av och fastnat för den himmelsblå färgen och vår traditionsrika klubb utan annan koppling än att MFF är en klubb som väcker stolthet och vars värden är lätta att identifiera sig med.

Bostadsort och andra omständigheter gör att vi ser olika många matcher under ett år. Några av oss ser alla hemmamatcher och de flesta bortamatcher, medan andra bara har möjlighet att närvara vid några matcher per säsong. Alla är en del av MFF-familjen – det viktiga är känslan och engagemanget.

Vi skiljer oss åt i fråga om ålder. I MFF-familjen ingår alla. Vi har den äldre generationen som började se MFF på Malmö IP redan innan Malmö Stadion byggdes 1958 och som jämför dagens spelare med Kjell Rosén och Bosse Larsson. Vi har barn och unga som precis har börjat gå på familjeläktaren, som aldrig har haft andra idoler än dagens lag och som i första hand tänker på Ander Palmér och Leif Engqvist som tränare och inte som spelare. Och vi har alla åldrar däremellan.

Ett fåtal i MFF-familjen har haft förmånen att födas med fotbollstalang och dessutom haft träningsviljan att utveckla den. Ni lyckliga har fått dra på er den himmelsblå tröjan inte bara på läktaren utan också på planen. Ni ska veta att vi andra avundas er något enormt!

Vi skiljer oss åt i fråga om bakgrund och utbildning men vi förenas alla i MFF-familjen. MFF-familjen och idrotten är en mötesplats där Andersson och Sudic och Larsson och Mehmeti är lika stora hjältar och där MFF-familjens hyllningskör på läktaren bor i delar av Malmö med omnejd, har sin bakgrund i olika delar av Sverige och världen, arbetar i olika branscher och yrken men där alla förenas och känner glädje och stolthet tillsammans.

Alla är vi en del av MFF-familjen och MFF-supportrar i olika former. Vi börjar vår bana som barn på familjeläktaren där vi storögt tittat både på spelet och på alla människor på läktaren, där vi fascinerat lyssnar på sången.

Ståplats är kärnan i stämningen och som ung är det för de flesta den mest naturliga samlingspunkten. Här är utgångspunkten för den ”vägg av kärlek” som Tom Prahl, vår guldtränare från 2004, var så imponerad av. På ståplats finns ungdomar – och vuxna – från alla grupper och kategorier i samhället. 

Dagens ståplatsungdomar är framtidens äldre MFF-supportrar. De som i dag går på sittplats har en gång funnits på ståplats. Dagens föräldrar som för första gången tar med sina barn till familjeläktaren har en gång börjat sin MFF-bana på ståplats på Malmö Stadion. De som i dag är företagsledare och för sitt företags räkning köper klubbstolar, loger och går in i nätverket har en gång varit supportrar på ståplats.

Kärleken till klubben är densamma men den kanaliseras på nya sätt beroende på vilken roll vi har och vilken fas i livet vi befinner oss i. Känslan inom oss när spelarna äntrar planen, när vi gör det avgörande målet och när vi vinner det efterlängtade guldet finns hos oss alla, oavsett var på läktaren vi är, oavsett om vi är på plats eller av vår arbetsgivare har stationerats i Asien, oavsett om vi är uppvuxna i Malmö eller bara har attraherats av den finaste fotbollsklubben och gemenskapen i världen. Alla är vi en del av MFF-familjen!

Peter Åhlander, Supporterdialogansvarig

Denna text publicerades första gången i matchtidningen Avspark mot ÖSK