MFF en av elva klubbar i europeiskt SLO-nätverk

Publicerad 10 juni 2016 i Nyheter

Tillsammans med tio andra europeiska klubbar är Malmö FF en del av ett nystartat nätverk som ska utveckla SLO-funktionen i UEFA:s medlemsländer. Den första träffen hölls nyligen i Stockholm och redan nu finns flera planer på åtgärder som ska lyfta supporterdialogen ännu ett snäpp.

FAKTA: SLO
En SLO (Supporter Liaison Officer) är en oberoende länk mellan klubben och supportrarna med syftet att skapa tätare samordning och dialog mellan parterna, både kring matcher och i den löpande verksamheten.

Malmö FF har valts ut som en av klubbarna i nätverket till viss del tack vare erfarenheterna från de senaste årens Champions League-spel. Men också för att Sverige bedöms som best practice på området av Supporters Direct, organisationen som arbetar med SLO-frågor på uppdrag av UEFA.

När nätverket träffades i Stockholm den 18 maj blev MFF:s SLO Pierre Nordberg ”skuggad” av hans utländska kollegor under bortamatchen mot Hammarby IF. Han fick själv chansen att följa Djurgårdens IF:s SLO-arbete dagen därpå när det återigen spelades match på Tele2 Arena.

– Det är väldigt lärorikt att få en inblick i hur andra arbetar och vilken sammansättning läktarna har hos andra klubbar, säger Pierre Nordberg.

På träffen var representanter för svenska organisationer på plats, bland annat Svenska Fotbollssupporterunionen, för att berätta om hur supportrarna ser på SLO-funktionen i Sverige. Madeleine Ödquist från ”Stå upp för fotbollen” berättade om hur den svenska SLO-modellen har utvecklats och om den nya SLO-utbildningen som tagits fram. Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk Elitfotboll, talade varmt om projektet och betonade vikten av ett fungerande SLO-arbete för att uppfylla fotbollens vision om trygga, säkra, välkomnande och stämningsfulla evenemang.

Nätverket, som förutom MFF består av Gent, Bröndby, Tottenham, Schalke 04, Feyenoord, Rosenborg, Benfica, Lech Poznan, Celtic och FC Basel fick också chansen att lära känna varandra och utbyta erfarenheter.

– Celtics SLO John Paul Taylor tog då upp att han tyckte att det samarbete som fungerade allra bäst i Europa under alla år han arbetat var det med MFF. Det var roligt att höra och det är ömsesidigt. De var lätta att föra dialog med och försökte alltid hitta lösningar. Det märktes att de var måna om supportrarnas perspektiv, säger Pierre Nordberg.

Förutom att deltagarna utbytte erfarenheter och arbetsmetoder kom det fram en del förslag på hur SLO-arbetet ska bli ännu bättre runt om Europa, bland annat ett rapportverktyg för att kunna ge feedback kring hur allt fungerat på UEFA-matcher. Man uttryckte också önskemål om att SLO:er ska ha obligatorisk närvaro på matchdagarnas organisationsmöten, samt bjudas in till den säkerhetskonferens som hålls inför varje turnering. Nätverket ska dessutom vara en referensgrupp till en ny SLO-handbok som tas fram av UEFA och Supporters Direct.

För MFF:s del kan det också, efter bland annat skuggningen av Djurgårdens IF, bli aktuellt med intern utveckling på området inom den närmsta framtiden.– Vi tittar på möjligheten att utöver mig ha särskilda matchdags-SLO:er så att vi kan bli ännu mer närvarande på stadion under matcherna, säger Pierre Nordberg.

huvudpartners

officiella partners