MFF bäst i Allsvenskan på talangutveckling

Publicerad 28 november 2011

Under 2011 genomfördes den första certifieringen av de Svenska elitklubbarnas ungdomsverksamheter av föreningen Svensk elitfotboll. Efter att de besökt samtliga allsvenska och superettanföreningar under året och graderat allt ifrån träning och matchning till faciliteter och planer stod en sak klart, Malmö FF har allsvenskans bästa talangutveckling.

Certifieringen består av en grunddel (A-G) där föreningarna måste redovisa hur de jobbar i vardagen och vilka strategier och mål som finns med verksamheten och en resultat del (H) där föreningarna får poäng för hur många spelare som fostrats i föreningen och sedan nått hela vägen och spelat elitfotboll på seniornivå. För att bli erkänd som akademi måste ett visst antal poäng uppnås på A-G nedan. När det är uppfyllt får man sedan addera alla poäng från H och till slut får man sin certifieringspoäng. Följande områden bedöms och poängsätts:

A. Föreningens mål med ungdomsverksamheten
B. Tränings- och tävlingsverksamhet spelare
C. Tränar- och ledarorganisation
D. Tränings och matchfaciliteter
E. Föreningens skolsamverkan
F. Föreningens samarbete med andra föreningar
G. Rekrytering av spelare och ledare
H. Sportsliga resultat av ungdomsverksamheten

När sammanräkningen var gjord för alla allsvenska föreningar visade sig att högst upp på listan fanns Malmö FF på en klar förstaplats med höga poäng på A-G och framförallt klart flest poäng på H-delen vilket betyder att vi utbildar absolut flest spelare som går vidare till elitfotboll och landslag i Sverige och andra länder varje år. Poängen innebar att vi nu kan titulera oss som 5-stjärnig SEF-akademi. Arbetet kommer nu att gå vidare och varje år kommer SEF att genomföra en ny certifiering och då gäller det att fortsätta att utvecklas för att hålla en hög certifieringsgrad.

Mats Engqvist, ungdomsansvarig MFF:
Det har inte funnits någon tvekan hos oss att vi har och har haft en bra verksamhet idag och historiskt sett. Arbetet med certifieringen samt det arbete vi lagt ner under året med vår utbildningsplan har gjort att vi på ett tydligt sätt enats kring ett arbetssätt vi ledare tror på och kan känna stolthet inför. Det har lagt en grund vi kan stå på i framtiden och bli ännu bättre. Samtidigt har vi så bra förutsättningar att fostra spelare att vi aldrig ska luta oss tillbaka och vara nöjda utan ständigt utmana oss själva för att bli bättre.

Några spelare som gått igenom MFF:s ungdomsverksamhet:
Zlatan Ibrahimovic, Markus Rosenberg, Behrang Safari, Labinot Harbuzi, Rasmus Bengtsson, Pontus Jansson, Dardan Rexhepi, Agon Mehmeti, Guillermo Molins, och Jasmin Sudic m.fl.