MFF arrangerade seminarium i Almedalen om samhällsansvar

Publicerad 05 juli 2018 i Nyheter

På bilden från vänster: Jan Wifstrand (moderator), Niclas Carlnén (VD Malmö FF), Katrin Stjernfeldt Jammeh (kommunstyrelseordförande i Malmö stad), Peter Mattsson (elitidrottschef Riksidrottsförbundet) och Carolina Ericson (VD TicTac Interactive).

Just nu pågår Almedalsveckan i Visby och Malmö FF medverkade under onsdagen genom att arrangera ett seminarium om fotbollens samhällsansvar.

Omkring 80 personer kom för att lyssna på bland andra Malmö FF:s VD Niclas Carlnén i ett panelsamtal om fotbollens sociala arbete vid sidan av planen. 

Hur ska samhällsarbetet bedrivas? Varför ska fotbollen och idrotten blanda sig i skola, utbildning, rättvisa och demokrati? Det var några frågor som diskuterades under ledning av moderatorn Jan Wifstrand. 

– Malmö FF fortsätter i hård konkurrens att producera bra fotbollsspelare. Det beror inte bara på att man är en bra fotbollsförening, utan också på att man erbjuder en ram som utvecklar människor. Man har ett paket som gör att man får fram fantastiska idrottsmän och personligheter, säger Jan Wifstrand. 

Ett koncept som Malmö FF sedan länge bedriver är idrottsakademier för talangfulla högstadieungdomar. På 14 skolor runt om i Skåne ges talangfulla ungdomar möjlighet att kombinera skolan med sin idrottssatsning. 

– Jag vet hur viktigt det är att jobba med den typen av incitament. Idrotten kan många gånger vara det som kan rädda en kille eller tjej i unga år. Därför är det jättebra att koppla samman skola och idrott på det här sättet, säger Peter Mattsson, elitidrottschef på Riksidrottsförbundet. 

Han får medhåll av Carolina Ericson, VD för TicTac Interactive, MFF:s huvudpartner för samhällsengagemang. 

– Jag är imponerad av Fotbollsakademin. Där har MFF gått i bräschen och varit ledande. Det är ett generöst koncept som gett resultat. 

Ett annat koncept är Karriärakademin, Malmö FF:s initiativ för att göra en insats mot ungdomsarbetslösheten i Malmö. Efter inledningen av det tredje verksamhetsåret hade 167 stycken arbetslösa Malmöbor matchas till arbete genom Karriärakademin. 

Verksamheten delfinansieras av Malmö stad och kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh är imponerad av MFF:s arbete. 

– Malmö FF är en otroligt viktig aktör i Malmö som skapar stolthet och som når väldigt många engagerade Malmöbor. Det engagemanget som man lägger på att nå ut till unga och dela med sig av de nätverk man har skapar ett värde och en stabilitet i staden. Man tar vara på de talanger som finns som kanske inte har förutsättningar själva. 

Fullt i tältet när Malmö FF arrangerade seminarium om fotbollens samhällsansvar på Idrottens dag under Almedalsveckan i Visby.

huvudpartners

officiella partners