Mellanrunda i Fotboll mot rasism

Publicerad 05 juni 2012

Imorgon är dags för mellanrundan i fotbollsturneringen Fotboll mot rasism som spelas mellan pojkar och flickor fyllda tolv år. Från att ha varit över hundra lag är det nu 24 flick- och pojklag som gör upp ute i Staffanstorp. De fyra bästa flicklagen samt de fyra bästa pojklagen kommer sedan att spela semifinal och final på Swedbank stadion den 19 augusti.

2010 bjöd Malmö FF tillsammans med Malmö stad, Region Skåne och UNESCO in ungdomar att delta i en workshop mot rasism. Resultatet blev att över 200 ungdomar tillsammans arbetade fram ett manifest, som sedan lästes upp inför nästan 12 000 åskådare som hade bänkat sig för att se Malmö FF:s U17 möta FC Barcelonas U17.

Detta skulle komma till att bli startskottet för den fotbollsturnering som idag går under namnet Fotboll mot rasism och som spelas för andra året i rad.

– Vi var givetvis väldigt glada över den uppslutning som vi hade 2010 men vi kände att ord är en sak och handling är en annan. Vi ville se till att folk verkligen levde upp till manifestet, berättar Staffan Tapper som är ansvarig för turneringen.

Något som är unikt för Fotboll mot rasism är att den är fri ifrån deltagaravgift. Allt för att så många lag som möjligt ska kunna vara med och delta.

– Det viktigaste är att barnen ska hitta bra mötesplatser för att tryggt utöva sin sport. Jag hoppas att morgondagen kommer till att bli en familjefest där barnen trivs och älskar att spela fotboll på ett respektfullt sätt, avslutar Staffan Tapper.

Matchspelet på Staffansvallen inleds kockan 10.00 och håller på till 14.00. Varmt välkomna att se Skånes bästa 12-åringar göra upp om finalplatserna.