Mathias satsar alltid på att bli skyttekung

Publicerad 31 mars 2012

Mathias Ranégie är redo för en ny allsvensk säsong och siktar att på nytt vinna skytteligan. Läs Tobias Christofferssons intervju.

Glasskålen från Fotbollförbundet står på soffbordet. Där är inte chips i den. Guldskon från Aftonbladet pryder sin plats – i Mathias Ranégies lägenhet vid Davidshall. Regalier för en allsvensk skyttekung. 21 mål gjorde han ifjol. Nu laddar skyttekungen om.
– Man vill ju alltid göra bättre ifrån sig än året innan. Men jag vill inte sätta en siffra på det. Jag kan kanske inte förvänta mig att göra lika många mål i år igen. Men förutsättningarna finns, och jag har väldigt höga krav på mig själv.
Det säger Mathias Ranégie. Det är en dryg vecka kvar till premiären och han har just fått lugnande besked av MFFs läkare Pär Herbertsson om sitt knä efter en smäll på träning tidigare i veckan.

Dröm blev verklighet
Att bli allsvensk skyttekung var en dröm som efter lång längtan blev verklighet för honom 2011. Mathias Ranégie gjorde 6 mål 2009, 12 mål 2010 – men den tredje säsongen i Häcken lossnade allt. 18 mål i gulsvart tröja, därefter tre i blå efter flytten till MFF i månadsskiftet augusti/september. 21 totalt.
– Så länge jag spelar kommer jag att satsa på att bli skyttekung. Det tycker jag alla anfallare borde göra. Men det viktigaste för mig är att göra mitt jobb som anfallare i laget, och vårt jobb är att producera poäng.
 När han kom hit kastades han rakt in i handlingen. Allsvenska upploppet och kamp om en topplats, gruppspelet i Europa League. Han hann spela 14 matcher och göra fem mål, tre i Allsvenskan, två i europaspelet.
– Jag tyckte det gick ganska bra. Vi vann de flesta matcher jag spelade och gjorde en bra avslutning i Allsvenskan. I Europaspelet räckte vi inte riktigt till, så är det bara. För att lyckas hade vi behövt prestera på toppnivå hela tiden, och både jag och laget var lite slitna i slutet. Det blev en lång säsong.

Snabbare, oftare, bättre
I år är Mathias Ranégie med från början. Han är mycket nöjd med försäsongen och det slipade träningsupplägget med nye anfallstränaren Jörgen Pettersson. I fokus: att komma till avslut snabbare, oftare – och bättre. Den stora skillnaden mellan MFF:s guld 2010 och brons 2011 är, rent krasst: 20 färre gjorda mål. 
– Jörgen är en kille som har gjort många mål själv och kommer in med mycket rutin och erfarenhet. Vi har jobbat mycket med kombinationsspelet längst fram, jag och de andra anfallarna. Vi har tydligare riktlinjer hur vi ska löpa och hur vi ska läsa av varandras rörelser bättre. Många viktiga detaljer.

Med 21 gjorda mål framstår ditt eget behov av fler och bättre avslut kanske inte som akut?
– Nej, Danne och jag brukar skoja om att det ju måste ha varit för hans skull som Jörgen anställdes, säger Mathias Ranégie med ett skratt och en passning till anfallskollegan och gode vännen Daniel Larsson, ”bara” 6 mål 2011.

Vill bära MFF
– Även om jag gjorde många mål ifjol finns det väldigt mycket jag kan förbättra. I Häcken var jag ensam anfallare, i MFF ska jag samarbeta med en annan anfallare, det är ovant för mig och tar tid att lära sig.
Målen har kanske inte regnat in för Mathias Ranégie under försäsongen, men just när det närmar sig lossnade det för honom med två stycken mot Elfsborg borta; båda resultat av fina kontringar.
– Gör jag inte ett enda mål på försäsongen och sedan inget de fyra, fem första matcherna om jag spelar från start, då kanske jag börjar fundera. Men annars betyder inte försäsongsstatistik någonting. Jag försöker sätta formen till seriestarten, och jag hoppas jag har lyckats med det.

Dina förhoppningar på säsongen?
– Vi kryssade väldigt mycket ifjol, ändå kom vi fyra. I år känns det att vi är bättre, att vi kan komma högre. Så – att vinna SM-guld och vara delaktig i det. Att få vara med från början och bära MFF. Det vill jag.

TOBIAS CHRISTOFFERSSON

Mer läsning inför premiären hittar du i vår matchtidning Avspark som du läser på Sydsvenskan.se