Matchrapport: MFF – HIF 0-2

Publicerad 01 maj 2014

Idag var det äntligen dags för det prestigefyllda och tunga Skånederbyt mot Helsingborgs IF i semifinalen i Svenska Cupen. Malmö FF inledde matchen bäst men det var bortalaget som tog ledningen och med målet förändras matchbilden totalt och MFF fick se sig besegrade.

Derbymatcherna mot Helsingsborgs IF brukar leva sitt eget liv, och även denna gång blev det en livlig och händelserik tillställning, matchen bjöd exempelvis på två extra mållinjedomare, vilket var ett bra initiativ från Svenska Fotbollsförbundets sida.

MFF började matchen i ett rasande högt tempo, hemmalaget skapade direkt ett par farliga målchanser genom ett piggt och varierat anfallsspel. Hemmalagets passningsspel var inledningsvis helt briljant. I den 6.e matchminuten pricksköt Emil Forsberg stolpen via ett mäktigt volleyskott, detta föranleddes av hemmalagets första hörna.

Efter dryga kvarten spelad kom Helsingborgs IF allt mer in i matchen, stundtals var MFF:s backlinje satt under stark press av bortalagets anfallstrio, Robin Simovic, Adrian Gashi samt Arnór Smárason.

I den 23.e minuten tvingades MFF dock till ett byte, detta då Molins tvingades utgå, han ersattes dock av en pigg Erdal Rakip.

MFF tog allt mer över spelet. Hemmalaget visade upp ett allt snabbare kortpassningsspel och skapade några riktigt heta målchanser, detta samtidigt som Helsingborg fick allt svårare att få tag på bollen. Men mitt i all hemmapress så lyckades Helsingborgs IF ta ledningen med 0-1 genom Abdul Khalili i den 27.e matchminuten.

Efter Helsingborgs ledningsmål så kom hemmalagets dominans av sig. MFF vann bollinnehavet stort. Men trots den stora dominansen var det 0-1 i halvtid.

Andra halvleken hann knappt starta innan MFF fortsatte med att sätta hög press på Helsingborgs backlinje genom ett fortsatt kreativt och tungt anfallsspel. Hemmalaget visade inledningsvis på stor skottvilja mot Pär Hansson i Helsingsborgsmålet.

Det var emellanåt bara ett lag på plan under andra halvlek. Hemmalaget visade stundtals på stor uppvisning i hur fotboll ska spelas på denna nivå, under stora delar av andra halvlek var det spel mot ett mål.

I den 70.e minuten drabbades Helsingborg av en utvisning, detta då bortalagets nummer 3, Loret Sadiku fick sitt andra gula kort i matchen, vilket gav hemmalaget möjligheten att spela med en man mer under sista 20 minuterna.

Trots hemmalagets stora dominans så lyckades hemmalaget inte kvittera. Istället kunde Helsingborg utöka ledningen till 0-2 i den 90.e minuten, detta genom matchens absoluta prestation, ackompanjerad Abdul Khalili

MFF fick tyvärr se sig besegrade idag, men inom ett par dagar väntar ett nytt prestigefyllt Skånederby. Denna gång gäller det Allsvenskan och Olympia. Då hoppas vi på en himmelsblå revansch.