Matchrapport: Drogheda United – Malmö FF 0-0

Publicerad 05 juli 2013

Trevande inledning på Europaäventyret

Inga mål framåt men inte heller några bakåt. Så kan MFF:s första Europamatch för säsongen sammanfattas. Sett till matchbilden i kväll tyder emellertid det mesta på att MFF ska kunna knyta ihop säcken på torsdag och avancera till nästa kvalomgång. Det är dock en lång väg från första kvalomgången till Europa League gruppspel. Totalt kommer det gälla fyra dubbelmöten mot motstånd som blir svårare och svårare, och dagens insats kommer inte räcka om vi ska nå hela vägen. Inte på långa vägar.

Med undantag av att Halsti gick in på innermittfältet istället för Thern så ställde MFF upp med samma lag som mot Häcken. Tanken med detta byte var väl att man väntade sig en fysisk match där Halstis kvalitéer skulle komma till användning. Och en fysisk match var precis vad vi fick se. Drogheda låg tätt på Malmös offensiva spelare och gav dem inte mycket utrymme, speciellt på egen tredjedel av plan. Hemmalaget hade en tydligt defensiv utgångspunkt och Malmö tycktes spela mer försiktigt än vi är vana att se dem. Troligen en del i matchplanen för att inte gå bort sig på bortaplan men sannolikt också en kombination av stundens allvar och att man inte kände till motståndet så väl som i allsvenska sammanhang. Oavsett vilket så resulterade kombinationen defensivt hemmalag och försiktigt bortalag inte i den mest underhållande fotboll man skådat, och det känns ganska naturligt att matchen slutade 0-0.

Visst hade Malmö sina chanser att göra mål. I första halvlek hade Forsberg ett hyfsat distansskott och Halsti ett vasst avslut över mål efter inlägg från Hamad. Men möjligen var det hemmalaget som hade det farligaste läget i första halvlek. Efter en ganska tydlig Malmö-dominans inledningsvis började nämligen Drogheda äta sig in i matchen under halvlekens sista kvart. Under den perioden ledde en välslagen djupledsboll mot en av deras anfallare sånär till friläge men Dahlin var först på bollen. Hans rensning gick dock rakt på Johansson och studsade i hög båge mot eget mål. Jansson var dessbättre förste man på plats och kunde döda bollen.

Andra halvlek var det Drogheda som inledde piggast. De spelade med mycket energi och även om de inte visade upp någon skräckinjagande teknik så blev det ganska farligt ibland. Värst blev det dock de gånger Malmöförsvaret bjöd på chanserna genom att drälla med bollen eller misslyckas med rensningar. Detta hände dessvärre lite för ofta. Mot bättre motstånd kunde det fått katastrofala konsekvenser men alltigenom matchen saknade Drogheda den udd som hade krävts för att slå hål på Malmö. Och allteftersom halvleken led tog Malmö över mer och mer. Man började rulla boll precis som man ska, motståndarlaget tvingades springa och vi fick se några läckra kombinationer som närapå resulterade i målchanser. I detta läge förbättrades MFF:s chanser att göra ett mål avsevärt. Rantie kom loss i en kontring och drogs ner av en av en av Droghedas mittbackar. Efter spelarens andra kort visade domaren rött och därmed fick MFF avsluta matchen med en man mer.

Malmös offensiv tilltog efter detta, och med lite flyt kunde det resulterat. I 77:e minuten gjorde Ricardinho ett instick till Halsti som såg ut att lyfta den förbi den utrusande målvakten. Flera försvarare fanns dock på plats och kunde rensa undan. Bollen rensades dock till Thern som hittade Eriksson, och han fick till ett bra avslut som dock gick rakt på Droghedas målvakt. I 86:e minuten resulterade läckert samspel mellan Eriksson och Rantie i skott från nära håll. Än en gång stod emellertid målvakten ivägen. Minuten senare dribblade Hamad runt i straffområdet och slog ett hårt inlägg som via försvarande spelare gick upp i målvaktens famn. I de absoluta slutminuterna hamnade bollen hos Albornoz efter att ett inlägg från Petrovic nickats iväg. Albornoz avslut smet dock utanför stolpen och det var det sista som hände i matchen.

Jublet över det oavgjorda resultatet säger en hel del om Droghedasupportrarnas inställning till detta möte. Men även om MFF inte kan vara nöjda med spelet tror jag inte man är särskilt missnöjda med resultatet. Nu har vi alla möjligheter att avgöra detta hemma på torsdag.