Gamla Ullevi

Final, Svenska Cupen

IFK Göteborg – Malmö FF

2 – 1

Malmö FF hade länge en 1–0-ledning men en sen kvittering från IFK Göteborg tog matchen till förlängning. Där avgjorde göteborgarna och Malmö FF får vänta på sin 15:e cuptitel.

På ett ekande tomt Gamla Ullevi stegade Malmö FF ut för att jaga hem sin 15:e cuptitel och det var ett taggat MFF som direkt gick till anfall. Redan i den andra minuten skapade gästerna en riktigt farlig målchans när Jo Inge Berget tog sig ner till kortlinjen med bollen.

Norrmannens inlägg längs marken såg ut att vara helt perfekt men bollen smet oturligt förbi samtliga lagkamrater inne i straffområdet. I nästföljande anfall fick Berget själv läget att lägga in ledningsmålet för MFF. Efter ett långt inkast av Jonas Knudsen skakade norrmannen av sig sin markering och stod helt fri vid den bortre stolpen när bollen damp ner. Avslutet blev dock inte lyckosamt.  

Malmö FF tvingades till två tidiga byten i matchen. Redan efter 13 minuter linkade Sören Rieks av skadad och bara tio minuter senare tvingades även Oscar Lewicki bryta finalen med skadekänning. In som mittback klev Behrang Safari och Marcus Antonsson fick förtroendet att hoppa in på vänsterkanten. Dubbelbytet störde Malmö FF:s grundspel. IFK Göteborg vaknade och fick låna bollen allt mer.

Med fem minuter kvar av första halvlek fick MFF med sig en hörna. Anders Christiansen la upp bollen och hittade Ola Toivonen i straffområdet som elegant tryckte in matchens första mål. 1–0 och MFF gick till pausvila i cupfinalen med ledning i ryggen.

MFF inledde den andra halvleken med finess. En klackskarv från Ola Toivonen var ytterst nära att frispela Anders Christiansen men bollen fastnade på egna medspelare. Ola Toivonen var tufft uppvaktad. I den 57:e spelminuten fick anfallaren med sig en frispark nära 30 meter från IFK Göteborgs mål. Toivonen laddade för avslut. En stenhård sträckt vrist som tvingade Göteborgsmålvakten till en superräddning.

MFF kontrollerade matchbilden men bara fem minuter från ordinarie tid var olyckan framme. Ett oturligt bolltapp utanför eget straffområdet bjöd IFK Göteborg på en målchans. Patrik Karlsson Lagemyr gjorde inga misstag och kvitterade till 1–1 och två trötta lag gick till förlängning.

Göteborg klev in med energi från sitt sena kvitteringsmål och redan fyra minuter in i förlängningen satte värdarna 2–1 och hade vänt matchen. Läget för kvittering kom direkt. En bollvinst av Anders Christiansen som hittade in till Kiese Thelin i straffområdet, men avslutet med vänsterfoten var för tamt för att leta sig in i mål. Jakten på mål fortsatte och Erdal Rakip testade ett avslut från distans men återigen stod Göteborgsmålvakten för en fin räddning. Malmö FF lyckades inte få in kvitteringen. IFK Göteborg vann finalen av Svenska Cupen 2020.

JON DAHL THOMASON EFTER MATCHEN

– Jag önskar att vi skulle gjort våra supportrar stolta ikväll men tyvärr kunde vi inte ge dem en ny titel att fira. Tittar vi på matchen startar vi fint och första tio minuterna spelar vi som vi vill och vi tar också ledningen välförtjänt. I andra halvlek blir det mycket kamp och det är inte till vår fördel idag. Men vi måste vara ärliga och säga att även den här typen av spel är en del av fotbollen och det måste vi kunna hantera bättre.

– När de gör 2–1 i förlängningen är vi trötta. Vi försöker trycka på för en kvittering i förlängningen, men när vi kommer till lägena är det trötta spelare som ska avsluta och då kan även en riktigt bra målchans stanna vid att bli en halvchans. Nu måste vi släppa den här förlusten snabbt och titta framåt. Nu har vi fullt fokus på Allsvenskan. Där har vi fyra raka segrar, vi ligger på andra plats i tabellen och har en revansch att utkräva redan på söndag.

MÅL

Malmö FF: Ola Toivonen (40′)
IFK Göteborg: Patrik Karlsson Lagemyr (86′), Alexander Farnerud (94′)

VARNINGAR

Malmö FF: Macus Antonsson (90′), Erdal Rakip (107′)
IFK Göteborg: Adil Titi (120′), Ioannis Anestis (120′)

LAGUPPSTÄLLNING

Johan Dahlin
Eric Larsson, Anel Ahmedhodzic, Oscar Lewicki (Behrang Safari 23′), Jonas Knudsen
Jo Inge Berget, Anders Christiansen, Bonke Innocent (Erdal Rakip 85′)
Ola Toivonen, Isaac Kiese Thelin, Sören Rieks (Marcus Antonsson 13′ – Guillermo Molins 105′)

Ersättare: Marco Johansson, Behrang Safari (23′), Arnor Traustason, Guillermo Molins (105′), Erdal Rakip, Marcus Antonsson (13′ – 105′), Amin Sarr.

huvudpartners

officiella partners