Allsvenskan
Studenternas IP

Matchen spelas utan publik

IK Sirius – Malmö FF

2 – 5

Malmö FF vände och vann mot IK Sirius med 5–2 på bortaplan. Ett märkligt självmål och ett mönsteranfall gav MFF fjärde raka segern.

Malmö FF åkte till ett soligt Uppsala för att ta sig ann tabellfemman IK Sirius. I jakten på fjärde raka segern drev MFF upp tempot direkt. Siriusförsvararna låg tajt på Ola Toivonen från första stund och i den fjärde minuten fick anfallaren med sig en frispark strax utanför det offensiva straffområdet. Anders Christiansen lättade in bollen till Jo Inge Berget som löpte sig fri men norrmannen lyckade inte hålla nere avslutet som flög över ribban.

Sirius arbetade sig in i matchen och tog över bollinnehavet. Det kändes som att Malmö hade kontroll men i den 18:e spelminuten fick hemmalaget straff efter att den allsvenska debutanten Jamie Roche gått omkull i en duell med Bonke Innocent. Johan Dahlin chansade åt vänster, straffskytten Mohammed Saei slog den åt höger och hemmalaget spräckte målnollan på Studenternas IP.  

I den 40 minuten var det istället Malmö som ville ha läget från elva meter. Ett fint inlägg från Safari nådde Kiese Thelin, anfallaren fick en armbåge i ryggen och vädjade om straff men domaren valde att fria. Heta känslor följde mellan flera spelare lagen emellan och frustrerade Malmöspelare gick till pausvila med underläge 1–0.

– I den första halvleken tycker jag vi fick se ett Sirius som spelar en riktigt fin fotboll. Vi får kanske inte den utdelning i vår höga press som vi fått tidigare och vi fick kämpa på ett nytt sätt om vi jämför med tidigare matcher. Vi får en dum straff emot oss som de gör mål på och den kommer i ett läge där det är vi som har skapat målchanser. Det är sånt som kan sätta sig i huvudet men killarna visar att de aldrig ger upp, sa Jon Dahl Tomasson efter matchen .

Malmö försökte omvandla frustrationen till energi under halvtidspausen och satte hög press på Sirius. Sju minuter in i den andra halvleken fick de himmelsblå hjälp från ovan, ett missförstånd i hemmaförsvaret ledde till en sämre bakåtpassning som smet förbi Siriusmålvakten och på ett märkligt vis gick in i mål. 1–1 och Malmö var turligt tillbaka i matchen. Turen visade sig dock vara kortvarig när Sirius bara minuter senare kunde kontra in 2–1 och återta ledningen.

MFF har visat hög lagmoral tidigare under säsongsinledningen och skulle göra det även den här söndagen. Ett trippelbyte satte ny fart på anfallsspelet och ett långt inkast från inhoppande Jonas Knudsen landade hos Ola Toivonen som dundrade in 2–2. Vinnarmentaliteten hade vaknat på allvar och gästerna tog över matchbilden totalt. Tio minuter från slutet kom så matchens behållning. En snabb utspark från Dahlin till Berget på högerkanten. Ett långt svepande inlägg, som såg ut att gå till inspark, men Ola Toivonen la i en extra växel, vräkte sig fram och med en njutbar klack frispelade han Kiese Thelin. Ett mönsteranfall som avslutades med en behärskad bredsida och Malmö hade vänt till 2–3.

– Det är ett fantastiskt mål och visar att när vi spelar bra så har vi en otroligt hög högstanivå. Vi gör tre byten för att få energi och vi får verkligen ut det vi önskar. Vi gör små ändringar i paus, börjar spela lite mer rakare och kliver in i duellerna och det ger resultat, sa ”JDT”.

Med ny energi och spelglädje avslutade MFF matchen med ytterligare två mål efter att klockan passerat 90 minuter. Jo Inge Berget fick måljubla för andra matchen i rad och Sören Rieks, tillbaka efter skadekänning, fastställde slutresultatet 2–5 i matchens sista spark i
fjärde raka segern för di blåe.

– Jag tycker vi kan kosta på oss att vara nöjda med att vi gör fem mål idag. Vi är inne i ett stim och det är härligt att vi knappar in på Norrköping.

MÅL

MFF: Självmål Sirius (51′) Ola Toivonen (65′) Isaac Kiese Thelin (85′) Jo Inge Berget (90′) Sören Rieks (94′)
IKS: Mohammed Khalid Saeid (18′) Stefano Vecchia (56′)

VARNINGAR

MFF: Anders Christiansen (58′)
IKS: Adam Hellborg (62′) Lukas Jonsson (84′)

LAGUPPSTÄLLNING

Johan Dahlin
Eric Larsson, Anel Ahmedhodzic, Oscar Lewicki, Behrang Safari (Jonas Knudsen 57′)
Jo Inge Berget, Anders Christiansen, Bonke Innocent (Erdal Rakip 57′)
Ola Toivonen (Adi Nalic 90′), Isaac Kiese Thelin, Marcus Antonsson (Sören Rieks 57′)

Ersättare: Mathias Nilsson, Jonas Knudsen (57′), Sören Rieks (57′), Guillermo Molins, Adi Nalic (90′), Erdal Rakip (57′), Amin Sarr.

huvudpartners

officiella partners