Allsvenskan
Eleda Stadion

Malmö FF – IFK Norrköping

1 – 1

MFF hade ledningen fram till slutminuterna. Då kvitterade IFK Norrköping till 1-1 och delat poäng i toppmötet.

Det var fokuserade blickar som stegade ut på Eleda Stadions gräsmatta under måndagskvällen. Lagom till toppmötet mot IFK Norrköping sprack himlen upp och solen valde att titta fram.

Till stormötet fick dessutom båda lagen tillbaka viktiga pusselbitar i sina respektive lagkaptener. Och visst skulle det bli många tuffa dueller mellan ”AC” och Norrköpings Alexander Fransson.

Två spelskickliga lag turades om att föra bollen i den första halvleken. Det tog ända fram till den 23:e minuten innan vi fick se matchens första avslut på mål. Christiansen plockade ner en boll utanför offensivt straffområde men avslutet för löst för att utmana Norrköping-målvakten Isak Pettersson.

För löst var däremot inte avslutet när Sören Rieks kvarten senare smög in i straffområdet från sin vänsterkant, utmanade och smällde upp ledningsmålet i nättaket. Pang, stenhårt och 1-0 till Malmö FF. Ett resultat som stod sig halvleken ut.  

– Vi gör en fin första halvlek där vi försvarar oss kompakt och bra. Vi vågar utmana och kommer runt på kanterna och skapar många farligheter. De omställningssituationer som de har blivit kända för så här i inledningen tycker jag vi hanterar bra den första timmen, sa tränare Jon Dahl Tomasson efter matchen.

I anfallet bildade Isaac Kiese Thelin anfallspar med Ola Toivonen som efter lång väntan äntligen fick göra sin första allsvenska start sedan återkomsten i himmelsblått. I den andra halvleken rivstartade duon. Efter ett fint kombinationsspel fick Jo Inge Berget bollen till höger och sekunden senare jublade Malmö för 2-0. Men precis innan Jonas Knudsen nickat bollen i mål hade den assisterande domaren lyft flaggan. Bollen oturligt utanför spelbanan när den i luften svepte över gästernas försvar.

En pigg inledning på den andra halvleken av Malmö som radade upp vassa lägen. Jo Inge Berget som var löpstark ute på sin kant fick sånär ett friläge när Sören Rieks inte bara visade att han kunde skjuta hårt utan också hade fin känsla när han lättade bollen över ett högt stående försvar.

Toivonen testade med vristen, Kiese Thelin med pannan och Sören Rieks testade med en bredsida men inget av avsluten lyckades gå förbi Norrköpings målvakt. Det gav gästerna hopp och även ”Peking” började hitta farliga lägen. I den 88 minuten gav det också utdelning. Efter en krossboll ställde Malmö-försvaret på hälarna som Norrköping kunde utnyttja till att få till kvitteringen just före tilläggstid.

– Vi blir lite för passiva och lyckas inte hålla fast bollen på deras planhalva i slutskedet av matchen. Nu är vi bara frustrerade och det ska man vara när man har släppt in ett så sent mål i matchen. Vi måste helt enkelt bli mer effektiva om vi ska vinna den här typen av matcher, sa JDT.sa Jon Dahl Tomasson efter matchen.

Det blev delad poäng i toppmötet och Norrköping fortsatt sju poäng före Malmö FF i tabellen.  

MÅL

MFF: Sören Rieks (36′)
IFK: Pontus Almqvist (88′)

VARNINGAR

MFF: Anders Christiansen (75′) Jonas Knudsen (84′)
IFK: Eric Smith (59′)

LAGUPPSTÄLLNING

Johan Dahlin
Eric Larsson, Anel Ahmedhodzic, Oscar Lewicki, Jonas Knudsen
Jo Inge Berget, Anders Christiansen, Fouad Bachirou (Innocent 67′)
Ola Toivonen (Molins 76′), Isaac Kiese Thelin, Sören Rieks

Ersättare: Mathias Nilsson, Behrang Safari, Guillermo Molins (76′), Erdal Rakip, Bonke Innocent (67′), Adi Nalic, Marcus Antonsson.

huvudpartners

officiella partners