Olympiakos – Malmö FF

Tid: 2014-12-09 21:45, Plats:Stadio Georios Karaiskakis, Resultat: 4-2

Malmö FF:s sista Champions League-match för året slutade med en hedersam förlust när erkänt hemmastarka Olympiakos vann med 4-2 efter två sena mål i matchens slutskede. Markus Rosenbergs kvittering till 2-2 såg ut att ge poäng men det grekiska laget kunde återta ledningen efter att Kostas Mitroglou petat in en hörnskarv från nära håll. Äventyret är tyvärr slut för den här gången men tack vare årets ligaseger kommer föreningen att få en ny chans att kvala till den prestigefyllda turneringen redan nästa år. Malmö FF kom till spel med en startelva som saknade avstängda Erik Johansson vars två gula kort mot Juventus fick Åge Hareide att rumstera om ordentligt i startelvan. Ricardinho flyttades över till högerkanten samtidigt som unge Pa Konate fick chansen på vänsterbacksplatsen. Mittfältseleganten Markus Halsti flyttades ner som mittback samtidigt som Magnus Eriksson gick in på centralt mittfält medan Anton Tinnerholm fick testa på rollen som högerytter. Laget såg alltså ut som följande: Olsen Ricardinho-Halsti-Helander-Konate Tinnerholm-Eriksson-Adu-Forsberg Rosenberg-Kiese Thelin Olympiakos är, inte helt olikt Malmö FF, kända för sin högoktaniga publik och sitt starka hemmaspel vilket tidigt satte sin prägel på matchen. Grekerna hade mest boll och vaskade fram de hetaste chanserna samtidigt som Malmö FF kämpade tappert med att ligga rätt i positionerna. Redan i den 22:a minuten skulle oturen vara framme när David Fuster dök upp som gubben i lådan efter en tilltrasslad situation och petade in 1-0 till Olympiakos. Bollen kunde ha rensats både en och två gånger innan den nådde den spanska mittfältaren men fru fortuna var inte på Malmö FF:s sida i den situationen.  MFF skulle dock spela upp sig markant och resten av halvleken ägde till mestadels rum på Olympiakos planhalva. Den bästa chansen skulle skapas av grekerna själva när mittfältaren Delvin N’Dinga nickade bollen i egen ribba efter att ha missbedömt bollbanan totalt. Strax därpå var Isaac Kiese Thelin nära att bjuda publiken på Stadio Georgios Karaiskakis på ett riktigt drömmål när han fick en ren träff på sitt cykelsparksförsök. Bollen seglade dock förbi Robertos överliggare med några centimeters marginal och de grekiska supportrarna kunde pusta ut för stunden.  Andra halvleken chockstartades utav Olympiakos som höll på att utöka sin ledning direkt. Något mål kom dock inte för det rödvita laget och istället fick Emil Forsberg tag i bollen efter en defensiv hörna. Han sprintade ifrån allt och alla och serverade en perfekt passning till Simon Kroon som i fritt läge kliniskt kunde placera in bollen bakom Olympiakos målvakt. 1-1 på resultattavlan och nu levde kampen om tredjeplatsen – i cirka fyra minuter. För så lång tid tog det innan företagsamme Alejandro Domínguez kunde skjuta in 2-1 från distans mot en något passiv MFF-backlinje – ett psykologiskt tungt mål för Malmö som dittills stått för en mycket tapper insats. Resten av matchen skulle tillhöra Olympiakos och Malmö FF hade svårt att flytta fram spelet. Därför kom kvitteringen lite som en blixt från klar himmel efter en perfekt omställning signerat Kroon, Tinnerholm och Rosenberg. Tinnerholm löpte loss på kanten med boll, väggspelade snabbt med Kroon och slog ett klockrent inlägg till Markus Rosenberg som var säkerheten själv och slog in bollen på ett tillslag.  2-2 och nu doftade det poäng eller kanske rent av seger för de himmelsblå.  Så skulle dock inte bli fallet och årets Europaäventyr slutade oturligt med att Olympiakos kunde göra två snabba mål i en match som påminde mycket om kvalmatchen nere i Prag (en match som även den slutade med en 4-2-förlust), där laget spelade med effektiv och inspirerad offensiv samtidigt som defensiven saknade några procent i stabiliteten. Summa summarum har Malmö FF stått för en väl godkänd insats i årets Champions League där man pressat både italienska och spanska mästarlag, samt vunnit över Greklands dito och hade chansen att nå tredjeplatsen ända in i kaklet. Det har varit en fantastisk resa och något som föreningen hoppas att få uppleva igen redan nästa år.  Tack för den här säsongen! /Linus Lindborg-Persson 

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners