Malmö FF – Juventus

Tid: 2014-11-26 21:45, Plats:Swedbank Stadion, Resultat: 0-2

Malmö FF:s sista hemmamatch i UEFA Champions Leagues gruppspel slutade med en snöplig 0-2 förlust mot ett Juventus som spelade kontrollerat och var effektiva när chanserna väl kom. Trots en fin insats, som kunde genererat mer än en förlust, slutade matchen i moll för Malmö FF när jakten på kvittering förvandlades till något av en himmelsblå mardröm. Det sägs att en olycka sällan kommer ensam och ungefär samtidigt som Juventus petade in sitt andra mål för matchen fick Erik Johansson rött kort och kommer därmed missa nästkommande match mot Olympiakos.     Matchen skulle dock börja som en fest, något som blivit symboliskt för årets Europaspel, och de välfyllda läktarna sjöd av högoktanig eufori långt innan avspark. Aftonen till ära skulle Malmö Nya Stadion klä om sig i sin Champions League-skrud för sista gången i år och det var ett faktum få tycktes ha missat. 20 500 åskådare (arenans maxkapacitet under Europamatcher) fanns på plats och sjöng med en ljudnivå värdig en publiksiffra dubbelt så stor. Förväntningarna var höga och revanschlustan stor efter föregående omgångs bitterljuva dust mot Atlético Madrid där MFF trots en mycket fin insats föll med 0-2. Möjligheterna hägrade i det bleka strålkastarljuset och ut på planen marscherade en startelva bestående utav följande spelare: Olsen Tinnerholm-Johansson-Helande-Ricardinho Eriksson-Adu-Halsti-Forsberg Rosenberg-Kiese Thelin Att den fantastiska stämningen på läktarna nådde ner till spelarna på planen var det inget tvivel om och medförde att spelet inledningsvis blev böljande med högt tempo och adrenalinstinn bollbehandling som följd. En som var på spelhumör var Malmö FF:s anfallare Isaac Kiese Thelin som redan i den femte minuten skulle avlossa bössan efter att ha tagit sig till en bra position strax utanför Juventus straffområde. Skottet var hårt men smet tyvärr förbi Gianluigi Buffons vänstra stolpe och det italienska laget kunde pusta ut. Några minuter senare hittade den reslige anfallaren återigen en bra position framför mål men lyckades inte få en ren träff på bollen som istället seglade högt över ribban.   Även om Juventus hade det mesta av bollinnehavet innan paus spelade Malmö FF fokuserat och skapade många chanser som med lite tur hade kunnat ställa till ordentlig med oreda för det italienska försvaret. Bland annat stod Emil Forsberg för fina aktioner när han gång på gång drev bollen djupt in på Juventus planhalva men när chanserna i den sista tredjedelen väl uppstod lyckades det italienska laget freda sitt mål. Om det var en svag fördel till Malmö FF i den första halvleken skulle den andra halvleken tillhöra Juventus. Det svartvita laget från Turin tog kommandot direkt och pressade ner MFF djupt på egen planhalva. I den 49:e minuten sprang Fernando Llorente sig fri och två mot en kunde spanjoren enkelt placera in 0-1 bakom en chanslös Robin Olsen. Filip Helander var nära på att upprepa sin fantastiska brytning från Salzburg men var någon millisekund för sen och fick se bollen retfullt passera mållinjen.  Robin Olsen skulle dock få revanschera sig och stod för många fina räddningar när Juventus kontrade mot ett Malmö som desperat jagade kvittering. Närmre än ett försök till en cykelspark av Markus Rosenberg och ett tungt skott från Enock Kofi Adu kom dock inte Malmö FF och istället kunde den argentinska anfallaren Carlos Tévez i den 88:e minuten utöka Juventus ledning till 0-2. Situationen som föranledde målet skulle bli omdiskuterad då Erik Johansson gjordes ner av Alvaro Morata i samband med att bollen nådde fram till Tévez och i protesterna efter målet drog Johansson på sig ett rött kort vilket innebär att mittbacken kommer missa nästa match mot Olympiakos.  Den sista kvalificerade målchansen skulle gå till de himmelsblå när inbytte Pawel Cibicki hittade fram till Markus Rosenberg, vars skott i snävt läge sånär letade sig in vid Buffons högra stolprot, men tyvärr så ville det sig inte för Malmö FF den här gången och matchen slutade 0-2. Åge Hareides kommentarer efter matchen: – Vi pratar mycket om att ha respekt för spelet och för alla som deltar i en fotbollsmatch. Vi ska inte skylla på domarna för att vi förlorade, vi var helt enkelt inte tillräckligt bra i andra halvlek. Jag tycker att vi var duktiga i första, men det kändes att vi inte riktigt var med när vi gick ut efter paus. Det är klart att våra killar på många sätt har uppträtt med respekt mot domare och linjemän. Det är en självklarhet. Därför får vi även acceptera när de gör fel och jag tyckte kanske att det blev lite mycket ikväll. Det var en tuff match med många dueller men jag tyckte att fördelen låg hos dem. Det är vad jag tycker. Sen blir vi av med Erik i Aten också vilket är jättesynd för både oss och Erik. – Inför Olympiakos kommer vi ladda upp genom att åka till solen på träningsläger där vi kommer få träna på nylagda fotbollsplaner. De har gjort allt de kan för att göra planerna så bra som möjligt för oss här, men det kommer bli bra inför matchen i Aten att inte klampa runt i lera. I november-december så är planerna för dåliga här, det är naturligt. Vi kommer att jobba mycket med det taktiska inför Olympiakos. De är tuffa där nere, det vet jag om men vi ska se till att göra allt vi kan. /Linus Lindborg-Persson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners