Malmö FF – Atletico Madrid

Tid: 2014-11-04 21:45, Plats:Swedbank Stadion, Resultat: 0-2

Malmö FF fick till slut bita i gräset efter en match där man hade haft det mesta av bollinnehavet och de farligaste chanserna. Matchen slutade 0-2 efter att Atlético Madrid visat upp en imponerande effektivitet, ett resultat som lämnar en något bitter eftersmak då MFF gjorde en mycket bra insats och kanske borde haft en straff med sig i andra halvlek. Samtidigt bådar matchen gott inför fortsättningen i turneringen då man – trots allt – var det bättre laget mot fjolårets Champions League-finalister.  Matchen nere i Madrid var ingen rolig historia. Samtidigt fanns det ändå en hel del positivt att skriva hem om. Ca 2500 himmelsblå supportrar hade tagit sig ner till sydeuropa och såg för ett par dagar till att den spanska huvudstaden färgades i en ljust blå nyans. Förväntningarna var högt ställda efter ett europaspel som såhär långt hade överträffat förväntningarna. En respektabel 2-0-förlust mot Juventus nere i Turin följdes upp med tre historiska poäng mot det grekiska storlaget Olympiakos.  Och den första halvleken mot de spanska mästarna var jämn. Fördelen låg helt klart hos spanjorerna men Malmö stod upp bra och höll 0-0 tills halvtidsvisslan ljöd. I den andra halvleken skulle dock fjolårsfinalisterna bli för svåra. Matchen slutade 5-0 efter att luften gått ur MFF. Ridå. Det var den bakgrunden returmötet mot Atlético Madrid skulle spelas mot. Hur skulle de svenska mästarna kunna ladda om efter att allsvenskan slutat, frågade sig tränare Åge Hareide inför matchen innan han slutligen bestämde sig för att ställa upp med följande lag: Olsen Tinnerholm-Johansson-Helander-Ricardinho Eriksson-Adu-Halsti-Forsberg Rosenberg-Kiese Thelin  När Champions League-hymnen spelats klart och matchen blåsts igång visade det sig att tränarens farhågor var i onödan. Även om Atlético till en början hade mycket boll så dröjde det inte länge innan Malmö FF skulle visa sina kvaliteter. Sakta men säkert etablerade man tryck högre upp i banen. Taktpinnen började så smått att glida ur händerna på de spanska mästarna och det kändes som att MFF hela tiden kom närmre och närmre ett mål.  Dock skulle det vara det spanska laget som fick in bollen i mål efter en snabb omställning där Malmö FF:s backlinje hamnade fel i positionerna. Inspelet från kanten hittade Kokes klack och 1-0 till Atlético Madrid. Trots det sjöng MFF-klacken högre och högre. Arenan slöt sig samman bakom spelarna och Malmö FF:S tryck ökade. Nästan-lägena förbyttes till klara målchanser. Riktigt farligt blev det när Markus Rosenberg på en touch skarvade sig förbi sin motståndare och med ett perfekt inspel hittade Emil Forsberg fri i straffområdet. Den norrländske ytterns touch blev dock aningen lång och Madrids backlinje kunde bryta. Den gamla MFF-legendaren och demontränaren Roy Hodgson var tillbaka i Malmö och hyllades välförtjänt i paus av publiken. Kanske skapade detta besök lite extra energi då Malmö FF öppnade den andra halvleken i ett furiöst tempo. Med eftertryck etablerade det himmelsblåa laget sig högt upp i banan och det dröjde inte länge innan den första riktigt farliga chansen skapades. Ricardinho crossade in en boll som gled över hela straffområdet och hittade en fri Anton Tinnerholm som drog till direkt på volley. Med lite tur och mycket skicklighet lyckades dock Atléticos mittback parera bort bollen och chansen rann ut i sanden.  Strax därpå skulle Isaac Kiese Thelin ta emot bollen strax utanför straffområdet och tog sig förbi sin försvarare som tvingades ta till oshyssta medel för att få stopp på den långe anfallaren. Misstänkt straff, men domaren valde att döma frispark. Markus Rosenberg tog frisparken och lyckades först pricka en motståndarhand och fångade därefter upp returen och sköt hårt i stolpen. En situation som var lite signifikativ för matchen.  Malmö vann bollinnehavet och hade det mesta av spelet men det var Atlético som skulle göra målen. Och i den 78:e minuten small det igen. Efter en trasslig situation punkterade det spanska mästarlaget matchen med Raúl Garcias välplacerade 2-0-mål och matchen var – något orättvist – över. Kvällen skulle dock avslutas på ett positivt vis då hela arenan ställde sig upp och hyllade laget de sista minuterna. Alla verkade vara överrens om att Malmö gjort en mycket bra insats som bådar gott inför det fortsatta Champions League-spelet. Åges kommentarer: – Situationen som är mest graverande är ju handsen efter frisparken, den borde domaren sett. Om bollen träffar handen där uppe så tycker inte jag att det är en naturlig rörelse och borde därför varit straffspark. Det är lite bittert för oss för där och då var vi påväg in i matchen och ett mål där hade varit stejkegott för fortsättningen. Jag tycker synd om killarna  som gjorde en fantastisk insats. – Jag tycker att vi gjorde en bra match och det är kanske därför jag känner mig besviken. Vi spelar mot Atlético Madrid och jag känner mig besviken för att vi inte får med oss mer. Speciellt har vi en väldigt bra period i andra halvlek där Anton skjuter ett fint skott som blir blockerat av mittbacken. Sen har vi situationen med dubbelmöjligheten där det enligt mig först är straff och efter det ett skott i stolpen. Och det är så det är på den här nivån, man måste vara felfri både framåt och bakåt. Atlético är starka och det de gjorde mot oss gör de mot de flesta lag men det är ingen tröst. Vi måste göra vårt jobb och vara koncentrerade i 90 minuter för att kunna ha en chans. Men som jag sa före match så vi hoppades jag att vi i och med den här matchen kunde utvecklas tempo- och aggresivitetsmässigt. Och vinner man bollinnehavet mot Atlético Madrid med 55-45 så är man på god väg. 

/Linus Lindborg-Persson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners