Malmö FF – IF Brommapojkarna

Tid: 2014-10-27 20:00, Plats:Swedbank Stadion, Resultat: 2-0

Matchen mot Brommapojkarna präglades av oskärpa i avsluten och slutade 2-0 till de himmelsblå trots en karavan av kvalificerade målchanser. Eftersom Malmö FF redan är klara mästare var målskörden av akademisk betydelse och de tre bärgade poängen innebar att laget har passerat 60 poäng i årets allsvenska. Efter matchen fick Malmö äntligen lyfta Lennart Johanssons pokal och kvällen avslutades med ett ärevarv inför de 13 382 åskådarna på plats.  Det var en kylslagen afton i Malmö. Varje utandning bildade ett moln av kondens som sakta virvlade runt i det bleka strålkastarskenet. Några i publiken hade njutit av det fina oktobervädret under dagen och satt nu huttrandes i tunna höstjackor med en varm kaffe i händerna. Andra hade varit med förr när höstmörkret griper tag i stadionområdet och pälsat på sig rejält med vinterjackor och tjocka, härliga MFF-halsdukar. En stor del av åskådarna kände inte ens av kylan då de hoppade, dansade och sjöng. Matchen som skulle spelas var av dubbelsidig karaktär. MFF hade varit klara mästare sedan länge och skulle äntligen få lyfta Lennart Johanssons pokal efter matchen. Situationen för kvällens motståndare Brommapojkarna var precis tvärtom då de kom till spel i stor sorg och saknad efter sin nyss avlidna lagkapten Pontus Segerström.  Trots att matchens betydelse drunknat i omständigheterna så var underhållningsvärdet högt. Det var två inspirerade lag som agerade ute på gräset och till en början avlöste sig chanserna åt båda hållen – den före detta MFF-anfallaren Dardan Rexhepi hade till exempel ett bra läge när han nickade  i burgaveln.  I den 12:e minuten skulle Malmö FF koppla greppet om matchen när Emil Forsberg stegade upp inför en frispark strax utanför straffområdeslinjen. Bollen placerade han fräckt vid sidan om muren och Brommapojkarnas målvakt Davor Blazevic var chanslös.  Efter det radade det himmelsblåa laget upp chanser och men skärpan fanns inte riktigt där i avsluten. Magnus Eriksson fick ett bra läge i straffområdet efter att ha fångat upp en klack av målskytten Forsberg men lyckades inte få bollen på mål. Strax därpå skulle Anton Tinnerholm komma i ett friläge efter ett fint instick av Markus Halsti men avslutet kunde pareras. Nästa chans skulle gå till Markus Rosenberg som nickade tätt utanför efter ett högt inlägg från Ricardinho, men 1-0 skulle stå sig halvleken ut. Målchanskavalkaden skulle fortsätta även efter paus. Magnus Eriksson fick återigen ett kanonläge efter fint samspel av Rosenberg och Emil Forsberg men skottet gick rakt på BP:s målvakt. Lite senare skulle Rosenberg curla en boll strax utanför det högra krysset. Bollen ville verkligen inte in.  Simon Thern kom in och skapade oreda direkt. I den 77:e minuten försökte sköt han både en och två gånger, bollen studsade ut till Forsberg som drog till direkt – ett skott som nickades undan av en BP-spelare. Rensningen blev dock inte bättre än att Rosenberg kunde trycka upp bollen i nättaket och därmed göra sitt 15:e allsvenska mål för säsongen.  Matchen slutade 2-0 till MFF och direkt efter matchen skulle det således bli guldfirande. Iförda guldkepsar gick spelarna ut en efter en och hyllades av publiken. Sist ut var årets kaptensduo Guillermo Molins och Markus Rosenberg som tillsammans lyfte Lennart Johanssons pokal mot den malmöitiska natthimlen – en himmel som kvällen till ära lystes upp utav sprakande fyrverkerier och en härlig guldglimmande lyster. 

/Linus Lindborg-Persson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners