AIK – Malmö FF

Tid: 2014-10-05 19:30, Plats:Friends Arena, Resultat: 2-3

Malmö FF är svenska mästare! Uppe på Friends Arena i Solna kunde di himmelsblå säkra sin 21:a ligaseger tillika sitt 18:e SM-Guld när man vann mot AIK med 2-3. I en tuff och svängig match var det till slut hemvändande Markus Rosenberg som fick sista ordet när han dunkade in segermålet endast 25 sekunder efter att AIK kvitterat. Det var bäddat för guldfest när di himmelsblå besökte Stockholm och Friends Arena. Motståndet för dagen var fjolårstvåan AIK som tog emot Malmö FF inför 23 247 åskådare. IFK Göteborg och Elfsborg hade tidigare under dagen förlorat sina respektive matcher vilket innebar att en ynka vunnen poäng skulle göra Malmö FF till Svenska Mästare. Åge Hareide ställde upp med följande laguppställning: Olsen Ricardinho, Johansson, Helander, Konate Eriksson, Adu, Halsti, Forsberg Rosenberg, Kiese Thelin Inledningsvis skulle det dock se svårt ut. I en rörig match var AIK det lag som spelade bäst och visade mest energi. MFF skulle dock komma tillbaka in i matchen och började kontrollera spelet när första kvarten var avklarad. I den 25:e minuten skulle Emil Forsberg komma fri mot Patrik Carlgren i AIK:s mål men blev nerdragen strax utanför straffområdet. Varning till AIK:s Atakora, frispark i bra läge till Malmö FF. Forsberg själv ställde sig vid bollen och tog sats men hoppade i avslutsmomentet över bollen och istället drog Magnus Eriksson till. Resultatet blev en mycket bra frispark som Carlgren dock lyckades boxa undan efter att ha fått sträcka ut ordentligt.  I den 39:e minuten får Malmö FF ett liknande frisparksläge en bit längre ut till vänster på planen. Eriksson har fått förtroendet att ta de flesta frisparkarna och tog således även den här – en boll som seglade in i straffområdet och hittade en omarkerad Isaac Kiese Thelin som fick till en bra nick som Carlgren inte kunde styra utanför målramen. 1-0 till Malmö och guldgrytan som puttrat redan före avspark började åtminstone att sjuda uppe på tredje etage. I andra halvlek hann klockan knappt ticka in på den 50:e minuten innan Malmö FF fick ett bra läge när en av matchens förgrundsfigurer – Magnus Eriksson – dribblade på högerkanten och slog ett inlägg snett inåt bakåt som först höll på att nå Kiese Thelin innan den svischade förbi Emil Forsberg som tagit sig till en bra position i straffområdet. Två minuter senare skulle dock 2-0 målet komma och det var duktiga Magnus Eriksson som skulle göra det. MFF-mittfältaren med nummer sju på ryggen drev upp bollen i mitten innan han passade en felvänd Emil Forsberg som höll i för en sekund innan han levererade tillbaka den till Eriksson som kunde pricka upp bollen i krysset. Nu kokade grytan för fullt och det osade guld över hela Friends Arena. Det skulle dock hinna att bli spännande först. I ett friläge kunde Nabil Bahoui reducera MFF:s ledning och efter det började AIK att känna vittring. De svartgula tog över bollinnehavet och kunde skapa en hel del farligheter. Kvitteringen skulle således också komma och det var Nabil Bahoui som återigen stod för målet. Den unge AIK-yttern fick en mycket bra träff på en frispark från ungefär 30 meter som Robin Olsen inte kunde nå och matchen stod nu 2-2.  Då klev han fram. Så som han har gjort många gånger under säsongen. Endast 25 spelade sekunder senare fick Markus Rosenberg bollen till vänster om AIK-målet. Han skottfintade och drog till. Skottet susade stenhårt längs marken och Carlgren hade inte en chans att nå bollen som istället borrade sig in i nätmaskorna bakom honom. 3-2 till MFF med fyra minuter plus tilläggstid kvar och guldet var som paketerat i en liten ask. Även om AIK skapade en del farligheter därpå så stod resultatet sig matchen ut och Malmö kunde äntligen titulera sig seriesegrare – i en serie där man innehaft förstaplatsen redan från första omgången. 

/Linus Lindborg-Persson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners