IF Brommapojkarna – Malmö FF

Tid: 2013-06-01 15:00, Plats:Grimsta IP, Resultat: 1-3

Sett till Malmö FF:s skade- och avstängningsbekymmer inför matchen så var det en rätt sargad trupp som åkte upp till Grimsta IP.  Friberg och Halsti var avstängda, Helander och sedermera Jansson borta p.g.a skada. Men kanske kunde den optimistiske se möjligheter istället för bekymmer i detta. En chans för Thern och säsongsdebutanten Erdal Rakip att spela in sig på innermittfältet. En chans för Forsberg att hitta rätt på sin vänsterkant. Och förmånen för oss alla att ännu en gång se Daniel Andersson tåga in först i det himmelsblå ledet, i en tillfällig comeback som lagkapten. Tanken hade från början varit att Daniel skulle spela bredvid Thern på mittfältet men när Jansson lämnade sent återbud fick Andersson istället ta steget ner till backlinjen, vilket alltså öppnade upp för redan nämnda Rakip. Vi fick se en rätt väntad matchbild ta form omgående när första halvlek blåstes igång. MFF hade mest boll och pressade väldigt högt när BP erövrade den. BP försökte spela sig ur varje trängd situation, ibland med framgång och ibland med förlorad boll som resultat. Den totala kontentan av detta blev att BP blev djupt tillbakapressade stora delar av halveken, och tvingades spela ett nästan ofrivilligt lågt försvarsspel, vilket i sin tur krympte ytorna för MFF. Det är kanske inte så konstigt om man uppfattade det som att Malmös offensiva spel inledningsvis gick lite trögt när man fortfarande hade den sprudlande uppvisningen i onsdagens derby på näthinnan. Men i takt med att denna elva spelade in sig i matchen skulle också de klara chanserna komma allt mer. Det fanns tendenser till möjligheter tidigare – i form av hyfsade skottförsök av Forsberg och Rakip – men Malmös första riktiga målchans kom i 22:a minuten när Forsberg vann frispark i bra läge. Två Malmöspelare tog plats till höger i den mur som BP ställt upp. Forsberg tog hand om frisparken själv och slog den i den lucka som hans medspelare i muren skapade när de gick åt var sitt håll. Westberg i BP:s mål såg bollen för sent och Forsbergs första allsvenska mål för Malmö var ett faktum! Efter målet fortsatte matchen med Malmö som det spelförande laget. Skillnaden var att man hittade rätt med kombinationerna offensivt och allt mer och skapade bättre målchanser. I den 31:a minuten nåddes Forsberg av en krossboll från Hamad och förlängde till Eriksson till vänster utanför straffområdet. Han tunnlade sig fräckt förbi sin försvarare och fick till ett vasst avslut som målvakten tippade till hörna. Minuten senare rullades bollen upp från höger till vänster inne i straffområdet. Från Hamad till Eriksson vidare till Forsberg i lysande skottläge, men skottet fastnade i burgaveln. Halvleken avslutades mindre fokuserat och det blev inga fler målchanser, men å andra sidan släppte vi inte till något bakåt heller. Malmö gick till halvtidsvila med 1-0 och det fanns ingenting som talade till BP:s favör. Men det krävs ju så lite för att rubba en uddamålsledning, så riktigt säkert skulle det inte kännas förrän vi kunde stänka in en eller två bollar till. Istället hände det motsatta bara fyra minuter in i andra halvlek när Malmö tappade boll under ett anfall och BP kunde ställa om. Den välslagna djupledsbollen snappades upp av Bärkroth som fick gott om tid att sikta in sig innan han rullade in kvitteringen bakom Olsen. 1-1 efter ett mål som kom från ingenstans. Frågan var nu hur målet skulle påverka resten av matchen. Skulle Malmö börja ängslas och ge bort initiativet? Skulle BP få luft under vingarna och höja sig så pass att de kunde trycka tillbaka Malmö och kanske t.o.m. göra ett mål till? Den mardrömslika avslutningen mot Djurgården gjorde sig kanske påmind för en och annan. Svar på detta skulle vi dock få, om inte omgående så i alla fall tillräckligt snart. Nämligen i den 57:e minuten då ett rappt uppspel av Hamad från mittcirkeln gick via Rantie till Forsberg. Forsberg breddade ut mot Ricardinho samtidigt som han själv fyllde på in i straffområdet. Ricardinho spelade tillbaka bollen och i bra skottläge tryckte Forsberg upp den i nättaket. 2-1 och den ängslan som kanske hade kunnat infinna sig blåstes bort med måljublet. Efter detta var det egentligen inte mycket att snacka om. Andersson gick ut till förmån för den något snabbare Concha för att bättre kunna svara mot BP:s omställningar, och Kroon bytte av Forsberg som gjorde sin bästa match i himmelsblå tröja såhär långt. Inte bara för att han gjorde två mål utan även för att han var mycket mer delaktig i Malmös offensiva spel än tidigare. Matchen avgjordes definitivt när Thern i 80:e minuten vann boll mitt på plan och började avancera framåt. BP:s försvarare tog markering på de tre himmelsblå spelare som fyllde på i omställningen, och det fanns ingen kvar som gick på Thern. Han vann mer och mer yta och till slut såg det så enkelt ut när han placerade in bollen till höger om målvakten. 3-1 och med bara tio minuter kvar kunde man unna sig själv att se klart matchen så där kaxigt avslappnat som man inte kunnat göra så ofta i år. 3-1 innebar en efterlängtad seger och tre välbehövliga poäng. Nu väntar drygt två veckors uppehåll innan en intensiv period med tre matcher på sju dagar.  /Simon Lindén

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners