Malmö FF – Örgryte IS

Tid: 2009-02-21 14:00, Plats:Konstgräsplan 9, Resultat: 1-2

MFF hade grepp om större delen av träningsmatchen mot Örgryte, men saknade helheten i anfallsspelet och skärpan framför mål.

”Vad skönt att det är februari.” Inget man går runt och säger högt för sig själv om dagarna för närvarande precis, men efter att ha övervarat MFF:s fjärde träningsmatch för året är det en fras att luta sig mot en stund. Tanken att det här var ett gäng mitt inne i en lång process vars mål och mening inte ska uppenbara sig på längre än, tidigast i början av april, men i egentlig mening kanske först någon gång i november lugnar, besinnar den oro och den besvikelse som så lätt triggas – när ens lag inte ser så bra ut som man i någon mån alltid hoppas.

Inte för att MFF stod för någon katastrofinsats i förlustmatchen mot Örgryte IS, inte alls. MFF hade grepp om en klar majoritet av matchminuterna, men spelets pusselbitar ville inte riktigt falla på plats, och det såg ganska långa stunder ut som om spelarna inte riktigt visste hur de tillsammans skulle få det att fungera, särskilt i andra halvlek. Lyckades uppspelet, satt inte mottagningen eller vidarespelet, lyckades utmaningen dog passningen, och lyckades framspelningen fastnade avslutet. Visst fanns det sekvenser av bra spel, några fina kombinationer, enstaka längre anfall, men det där sista saknades. På så vis ett steg tillbaka jämfört med första halvlek mot Elfsborg. Å andra sidan vaskade laget nu fram fler heta målchanser – men saknade den slutliga skärpan i avsluten.

– Nu löser vi inte det själva killar, nu spelar vi tillsammans!
Sålunda manade lagkapten Daniel Andersson tio minuter in i andra halvlek sitt lag, i det frustrerade kölvattnet av Örgrytes 1-0-mål.
Kuggarna grep inte helt i varandra, men hjulen finns och det var snurr på dem från och till. Mest och bäst snurrade den här eftermiddagen Guillermo Molins, som följde upp sin förra succématch (bl a två mål) på plan nio med en enastående första halvlek. Han utmanade oupphörligt på och från sin högerkant vilket gav upphov till flera farliga lägen och skojade emellanåt friskt med försvarande ÖIS:are.

Ingen av anfallarna har något riktigt flyt framför mål för närvarande, och det är väl förvisso bra att spara det till seriespelet. Men Daniel Larsson fortsätter att arbeta hårt och tillföra mycket nytta, idag bland annat den fina framspelningen till Oferes mål i slutminuterna, och Edward Oferes eget kunnande finns det efter hösten 08 ingen anledning att bekymras över. Och flyt var det kanske trots allt över Oferes mål, lite oklart vilken kroppsdel han satte till – men in gick bollen.

På mittfältet stod Rick Kruys för en blekare insats än i Borås, så fick han också en rejäl smäll på benet redan i 13:e minuten, en smäll som till slut tvingade honom att bryta matchen en bit in i andra halvlek. En och annan lyckad kombination och så ett fint inspel i straffområdet i matchens första minut. Fortsättning följer. Till vänster var in Jimmy Touma lika tongivande för MFF:s spel som i första halvleken mot Elfsborg. Hans utmaningar fastnade ofta eller ledder ingen riktig vart när han tog sig in i plan. Igen, sammanhanget – var inte riktigt där. Den som mer eller mindre höll ihop laget och stod för en enorm arbetsinsats var Daniel Andersson, förutan honom är chansen stor att MFF framstått mer än lite fragmentariserat.

I backlinjen gjorde David Durmaz ännu en till stora delar säker match, medan Robert Åhman Persson följde upp en framstående första med en lite sämre andra. Markus Halsti täckte upp först som högerback, sedan som mittback, och kanske kan man ana att han saknar kontinuitet i matchningen – vilket han förstås inte är ensam om i februari…

Backlinjens utropstecken var, eller snarare blev, förstås Nenad Stojadinovic, född -91, som tog plats som vänsterback när Jasmin Sudic utgick med lårkaka efter halvtimmen. Efter ett par månader i klubben i U-truppen och lika många träningar med A-laget gjorde Nenad en A-lagsdebut och fick sitt elddop. Inte var det lätt, men Nenad Stojadinovic kämpade på, med ett par välavvägda passningar som krona på verket. Efter Nenad fick två -91:or till komma in i matchen, Omid Nazari ersatte Rick Kruys och på slutet fick även Pontus Jansson göra A-lagsdebut när han kom in som anfallare. Härligt att se!

Februari är det i en vecka till, och dess sista dag blir det ny lördagsträff på plan nio. Då har MFF:s process arbetat sig igenom en vecka till, och det ska på nytt bli spännande att titta till laget och se hur det ser ut.

/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners