Gefle IF – Malmö FF

Tid: 2008-08-31 20:00, Plats:Strömvallen, Resultat: 1-2

Det blev fjärde gången gillt för MFF, som äntligen lyckades vinna över Gefle på Strömvallen. Den store segerorganisatören i en chansfattig och trubbig men discilplinerat genomförd match av MFF var Labinot Harbuzi med sitt vackra 1-0-mål och sin frispark till Jonatan Johanssons 2-0.

Det är ju knappt man tror det är sant. Det måste finnas någon slags risk för att matchen kommer att spelas om. Men nej, det stämmer faktiskt, det är ett faktum: MFF har besegrat Gefle på Strömvallen. Efter att ha blandat plattmatcher med totala genomklappningar 2005-2007 stod så MFF för en habil men stabil, inte så vass men välspelad, kanske inte så rapp men mycket disciplinerad match på det för laget dokumenterat värsta av konstgräs. Och det när det som bäst behövdes, ska tilläggas. Starkt. Välförtjänt. Och ett tydligt budskap: det här är inte ett gäng för bottenstriden eller dess närhet, om nu någon trodde det. Här finns det en botten, men en med plankor som tål att trampas.

Visst var man orolig i halvlek. Om man nu kan vara halvt orolig och halvt uttråkad. För det var så långt en ganska sömnig match som kom att avspelas på Strömvallen; när två trängda lag långt ifrån toppen för vilka en seger skulle vara så viktig ställdes mot varandra blev det tätt och tilltäppt på plan. MFF försökte ta tag i spelet och lyckades bra med det ända fram till Gefles straffområde, vilket var ungefär så mycket av planen som hemmalaget tills vidare släppt alla ambitioner för. 61 procent i bollinnehav, ett avslut på mål för MFF var talande siffror. Typiskt upplagt för fortsatt ineffektivitet och så en lyckad geflekontring i andra. Dessutom fokuserade Roland Nilsson pauskommentaren på konstgräset, så nej, det kändes inte bra.

Andra halvlek började med ett MFF till synes fast beslutat att inte possessionspela sig in i målgården (OK, det där var kanske lite orättvist; MFF visade flera prov på fint kombinationsspel som sånär sågade sig igenom i första, men samtidigt hann Gefle också samla sig så gott som varje gång) utan istället komma snabbare till skott. Ett skott på mål med bra bett av Mike Jensen efter bra förarbete av Daniel Andersson. Jonatan loss i straffområdet efter fin nickskarv i djupet av Edward Ofere. Bra mottagning, avancemang och tungt skott i steget av Ofere. Flera fina långa bollar på forwards av Labinot. Men fortfarande ingen riktig målchans – och kring 60 minuter tog sig Gefle in i matchen.

På en frispark från mittplan in i straffområdet löpte Bernhardsson sig fri i sidled och nickade bollen strax ovan ribban; det var matchens bästa möjlighet så långt. MFF hade tappat mark spelmässigt, och Gefle flyttade upp positionerna. Matchen kunde vara på väg åt fel håll, och därför var det helrätt av tränarna att göra en förändring i laget: Mike Jensen, som jobbat bra och varit nyttig men efterhand försvunnit, mot Agon Mehmeti, vilket gav Molins på vänsterkanten, Jonatan till höger och Agon med Ofere på topp. En rockad som verkligen blev lyckad: Molins fick förnyad energi i sin nya position oh avslutade matchen starkt, Jonatan jobbade på fint och såg bekväm ut på sin landslagsposition och Agon som kanske liknar en bålgeting mer än en rögad ål ändå rörde runt ordentligt med sin hunger och rivighet.

MFF tog tillbaka initiativet. Ett bra anfall signerat Labinot Harbuzi med både Agon och Gische på g i straffområdet följdes av första riktiga målchansen. Molins gjorde ett snyggt inspel snett inåt-bakåt, Agon var där och gick på avslut; avslutet blev inte så bra men läget var ypperligt. Dusan Melichárek stack emellan med en säker räddning på en inlyft Geflefrispark, sedan var MFF i anfallsläge igen. Det är Labinot Harbuzis enastående skicklighet som är målet, MFF:s underbara 1-0-mål som kom i 75:e minuten, men utan Agon Mehmetis urstarka förarbete när han krigade till sig och bara skulle ha bollen utanför Gefles straffområde hade det inte blivit. Bollen kom loss, Labbe snappade upp den, vände bort två geflespelare och sköt, stolpens insida och in!

MFF-ledning med en kvart kvar, på Strömvallen, wow. Det skulle ju kunna hända, det här. Efter målet fick Gefle en generös kvitteringschans när domaren belönade Jawos övertydliga förstärkning av en lätt kroppskontakt med en Geflefrispark i utmärkt läge, dessbättre gick skottet över. Därpå – noll två! En av många bra mottagningar och framspelningar i matchen av Edward Ofere gick ut till nu inbytte Aubynn på vänsterkanten, Jeff var på väg förbi när bevakande Geflespelare slängde efter hela akterkastellet på ett, tja, mindre stilfullt sätt. Frispark högt upp på vänsterkanten, Labinot lade in bollen, Jonatan löpte mot den och nickskarvade med ryggen mot mål bollen förbi målvakten och in i bortre delen – en prestation av mycket hög klass. Och tvåmålsledning med nio minuter kvar!

Här borde matchen vara avgjord, men så blev förstås inte fallet. Två minuter efter 0-2 tilldömdes Gefle straff, på ett precis lika billigt sätt som frisparken dessförinnan. Jo, Robert Åhman Persson hamnade på mellanhand i en inspelssituation och viss kroppskontakt förekom, men knappast tillräckligt för aktuell geflespelare att tramsdratta på rumpan sådär. Nåja, strunt samma – för Dusan Melichárek knep Woxlins svaga elvametersskott! Han inte bara gick helt rätt och hann till vänstra stolpen, han klistrade dessutom bollen; tjusigt värre. Dusan förtjänade verkligen en hållen nolla, men i 85:e fick Gefle tyvärr ett reduceringsmål, Jawo loss när Halsti kom helt fel på ett långt uppspel, Dusan försökte täcka men var chanslös. Lite nervigt i slutminuterna, men MFF höll undan utan några värre tillbud, ja i synnerhet genom just Dusan Melicháreks lugna och säkra spel i straffområdets luftrum.

I den här matchen gladde särskilt en solid insats med få misstag bakåt och lagets andra andning efter bytet i början av andra. Kvarstår gör problematiken kring att omvandla bollägande och kombinationer i riktigt rappt anfallsspel och målchanser – men här visade vid 0-1-målet Agon med sin kompromisslösa aggressivitet i förarbetet och Labinot med skicklighet och sitt självförtroende på avslutet vägen som bär framåt. Andra individuella höjdpunkter: Robert Åhman Perssons mycket gedigna match som mittback, Dusans fina målvaktsspel och i skuggan av målskyttarna gjorde Edward Ofere sin kanske bästa hela match hittills. Eddie ser verkligen ut att ha tagit steg framåt i sin utveckling; nu hade han kontroll över det han gjorde i nästan varje situation, var pålitlig och säker i mottagningar och passningar. Han stod för en targetforwardinsats av rang mathen igenom.

Blir detta en vändning eller rent av Vändningen för MFF 2008? Det trodde man efter segern över Kalmar också, vilket visar att det nog är omöjligt att säga med bara en match och en seger som referens; dessutom kommer nu ännu ett två veckors uppehåll i seriespelet. Bäst är att vara tillfreds med denna seger i sin egen rätt, glädjas åt att förbannelsen är hävd över MFF på Strömvallen och hoppas på en fortsatt positiv utveckling. Det är faktiskt en tredjedel av allsvenskan kvar. Tio matcher och trettio poäng att spela om – gott utrymme för en solig höst.

/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners