Djurgårdens IF – Malmö FF

Tid: 2008-04-05 18:00, Plats:Olympiastadion, Resultat: 1-1

När Niklas Skoog gav MFF ledningen redan efter tre minuters spel på Stockholms Stadion kändes det som att den fina hemmapremiären fick en perfekt fortsättning. Den här gången var det dock betydligt svårare för de himmelsblå att få till spelet, i en kampmatch som Djurgården dominerade stora delar av. Istället belönades en god arbetsinsats över hela plan med en tung och faktiskt välförtjänt bortapoäng.

Två gånger ett ett – men där upphör likheterna mellan MFF:s två inledande matcher i allsvenskan. I måndags hemma mot Göteborg skulle ett poäng varit tre efter bra spel, starkt övertag och många chanser. Idag på Stockholms Stadion var det Djurgården som dominerade, stundtals stort, och MFF som fick jaga och söka utan att riktigt vinna vägar fram. Men tacksam för poängen, det behöver MFF på intet sätt vara. För dom jagade på och slet bra ändå, dom blå pågarna, och försvaret höll undan väl i eget straffområde – och även efter den här matchen är avslutsstatistiken intressant att vända sig till. Avslut på mål: Djurgården två, MFF fem. Avslut totalt: Djurgården sju, MFF elva. OK, ett par av Djurgårdens avslut utanför mål var vassa, och några av MFF:s avslut var inte mycket att hurra för, men faktum kvarstår – sett till ordentliga målchanser var det jämnt mellan lagen.

För varje match, för varje ny situation i matcherna är det intressant att se hur årets MFF tar sig ut, så här i början. Nog är intrycken mer blandade idag, där de var så gott som odelat positiva sent i måndags kväll. Men det blev också en helt annan match. Dom där blåvitrandiga var nog lite fesiga ändå, vek nog ner sig litta ändå när MFF tog tag i premiärmatchen – vilket är och förblir ett mycket gott betyg till MFF. Djurgården däremot var inte berett till några som helst eftergifter i sin hemmapremiär; dagens upplaga förvaltade järnkaminsarvet väl med starkt fysiskt spel och rätt hårda tag. MFF stod upp och tog kampen, men fick prisge possessionspelet, som inte alls fick spelrum att etableras. Men vaddå, det var bortamatch, och en av årets svåraste bortamatcher dessutom. Då är kamp och kryss fullt godkänt. Besvikelsen över att man inte fick se mer av allt det goda, läckra, från i måndags får man väl helt enkelt gå och idissla i fyra dagar – tills Elfsborg kommer på besök på torsdag.

Det var alltså Djurgården som lyckades vaska fram ett fungerande spel, och man kan lite oroad konstatera att det framför allt var på kanterna MFF rullades upp. På den ena vann Matias Jonson
Och Lance Davids klart matchen i matchen mot Behrang Safari och Jeffrey Aubynn, på den andra är det bara att motvilligt erkänna att stjärnskottet Rajalakso hade en riktigt rolig andra halvlek. Det blev många farliga inlägg och inspel, och en del halvöppna lägen, men förutom några bra skott ledde framstötarna inte till några egentliga målchanser. Centralt såg det bättre ut; mittbackarna var säkra och Daniel Andersson är det ingen som rullar upp i första taget. Därtill spelade MFF-försvaret riktigt bra i eget straffområde, där de gång på gång var hetare än djurgårdarna och redde – om än ibland med möda – ut allt. Sen att man aldrig vill att motståndarna ska nå så långt är en annan sak…

När det kontrollera(n)de spelet lyste med sin frånvaro var det till kontringsspelet MFF satte sitt främsta hopp – och ett par gånger såg det bra ut. Bästa exemplet förstås det tidiga målet, där Daniel Andersson lägger fram en fin boll mot anfallarna som båda är i straffområdet, Jonatan Johansson med ryggen mot mål nickskarvar och Niklas Skoog löper in och med en yttersida petar bollen förbi Dembo Touray. ”Ett pissemål” tyckte Niklas själv efteråt… I beg to differ! En mönsterkombination och läckert avslut, det var det. Skoog hade ytterligare två bra lägen framför mål, det ena alldeles före paus, det andra efter fint inspel av Aubynn i andra (precis innan han blev utbytt) – men MFF:s andra riktigt heta chans stod Behrang Safari för, när han i 28:e minuten drog på ett överraskande skott från trettio meter. Touray motade med besvär det flacka skottet i stolpen och ut till hörna.

Skönt att se i matchen var annars…
…Jonas Sandqvist, som fick en svår match i premiären när han blev osäker på en del höjdbollar som Göteborg skickade in i tid och otid, samtidigt som han inte hade så mycket annat att göra. Idag var han över lag resolut i luftrummet, och stod för en skarp räddning på Komacs långskott i 20:e minuten. Djurgårdens kvitteringsmål såg snöpligt ut, men även om Rajalaksos skott var överraskande, var det snarare bollens touch på Dixon som ställde till det för ”Sankan”.
…Roland Nilssons byten. Knappa kvarten in i andra ersatte Järdler en Aubynn som inte fått ut så mycket av matchen så som den kom att gestalta sig, och med tjugo minuter kvar bytte Agon Mehmeti av en Jonatan Johansson som försvunnit helt.
…ännu en allsvensk debutant! Med tolv minuter kvar var det Robin ”Tomelilla” Nilssons tur att få en första smak av hetluften. MFF avslutade matchen med Toivonen lite högre upp och Robin och Daniel som defensivt centralås.
…fortsatt bra lagkänsla. De elva på plan jobbade och slet för varann, också i nästan konstant uppförsbacke. Att stå och inte ge upp i en sån här match, när det är motigt och spelet inte funkar; att mala på och inte tappa. Det lovar gott.

/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners