Malmö FF – IFK Göteborg

Tid: 2007-10-06 18:00, Plats:Malmö Stadion, Resultat: 0-2

Det var i princip som matchen i Kalmar en gång till. En bra spelad inledning mot ett topplag som avvaktade för att ta chansen när den kom. Den här gången kom chansen två gånger med hjälp av domaren, som också berövade MFF en straff. Och MFF är i stunden inte precis laget som sluter sig samman och reser sig i motgångens stund. Därför blev det solklara 2-0 till Göteborg. Men matchens mest talande siffra var 1-7.

Det var i 45:e minuten, det sista som hände innan paus. Junior med bollen utan medspelare i närheten utmanade själv hela göteborgsförsvaret. Det såg hopplöst ut, men den här gången lyckades han bra: kroppsfintade läckert bort en, drog sig undan nästa och fick på ett inte särskilt hårt skott men i bra läge, Bengt Andersson räddade utan problem.
Ett exklusivt ögonblick i matchen – det var nämligen MFF:s enda avslut på mål.

Man kan älta enskilda domarbeslut. Deras inverkan på en matchutveckling, deras bidrag till slutresultatet. Man kan även om man så vill reflektera över domarstandarden generellt i allsvensk fotboll och konspirationsteoretisera över hur männen i svart sedan tidernas begynnelse konsekvent blåst till dom där dryga skåningarnas nackdel – och inte vara ute i ogjort väder.

Men när MFF har hemmamatch mot ärkerivalerna IFK Göteborg och under 90 minuter plus stopptid bara mäktar med ett enda avslut på mål, då finns det större anledning att avläsa matchens resultat i skenet av det egna ineffektiva anfallsspelet än av den svenska domarkårens inkompetens.Ett avslut på mål. Göteborg, detta avvaktande, spelmässigt svaga Göteborg som med tragisk tydlighet visade exakt hur lite som krävs för att bli svensk mästare 2007, hade sju. OK, orättvist, kanske? I statistiken räknas till exempel inte MFF:s klaraste målchans in: i 32:a minuten, när Niklas Skoog efter fint förarbete av Behrang Safari fick bollen strax utanför straffområdet, höll i, närmade sig lite, höll i, hittade så skottläget och avlossade en rätt tung projektil strax utanför. Avslut totalt: MFF 4, Göteborg 12.

Med såna siffror tillhands står det klart att det 4-5-1 som sett lovande ut i början av två matcher inte är något annat än ett sista famlande (miss)grepp i höstmörkret. Visst fick MFF genom ökad numerär grepp om mittmittfältet i första halvlek mot Göteborg liksom mot Kalmar; Gabriel och Joakim Nilsson som ersatte Daniel Andersson och Ola Toivonen gjorde båda bra ifrån sig. Och på den breda femmannafronten kunde MFF få till stundtals fint rörliga och vägvinnande kombinationer från kanterna, särskilt den högra. Men vad hjälper det när fler spelare kom ännu längre från straffområdet, och ensamme toppforwarden Niklas Skoog såg just ensam och ganska bortkommen ut. Och då är det ändå Niklas Skoog vi pratar om. Illa.

MFF hade tjugo riktigt bra minuter i matchen, där laget radade upp ett par fina anfall och attacker från Behrang Safaris högerkant. ”Berra” är helt klart lagets ende spelare med extraordinära anfallskvaliteter just nu – andra finns förstås, men de är inte i form eller tillgängliga – och det var hans spetskompetens som låg bakom de farliga lägen som MFF vaskade fram i detta skede av matchen. Han fick bra understöd av Joakim Nilsson, som gjorde en inspirerande comeback – första matchen från start i år – och satte sina främsta kvaliteter i spel väl. Bland de mer erfarna spelarna satte Yksel några fina passningar och Niklas Skoog tre bra framspelningar. Hela laget såg taggat, arbets- och offervilligt ut, här skulle inte ett Göteborg på halvfart få något gratis!

Men det stora problemet förblev olöst: MFF förblir ofarligt framför mål. Gabriel hade en nick över i bra läge efter en hörna, det var MFF:s bästa möjlighet vid sidan av Skoogs läge. Och när MFF inte lyckades förvalta sitt spelövertag, ja då fick detta Göteborg på halvfart något gratis i alla fall – av domaren. MFF:s spelövertag avbröts abrupt av Göteborgs 1-0 i 34:e minuten. En billig frispark slogs snabbt – ja, regelvidrigt snabbt, på rullande boll – av Thomas Olsson, Wernbloom förlängde och så var Stefan Selakovic fri framför mål och gjorde inget misstag.

Minuten senare berövades MFF en straffspark. Domaren valde att fria när Joakim Nilsson gjordes ner i straffområdet, vilket domaren alltså bad Jocke om ursäkt för efter matchen! Jämför man den knappa ojustehet som föregick Göteborgs frispark till målet med straffsituationen är det mycket svårt att förstå hur Jonas Erikssons brott- och straffskala för matchen såg ut. Lägger man till friandet av Thomas Olssons vårdlösa närkampsspel mot Gabriel i andra halvleken som låg bakom Göteborgs 2-0-mål är det helt omöjligt. 8-19 i frisparkar till Göteborg är en osannolik notering, som enkelt åskådliggör att det faktiskt fanns en konsekvent inkonsekvens i bedömningarna matchen igenom. Beklagligt.

Men förutom målen hade ju Göteborg ytterligare fem avslut på mål, varav åtminstone två riktigt heta lägen, bägge med Tobias Hysén där Jonas Sandqvist räddade, så det kan inte råda någon tvekan om att resultatet var rättvist. Tre noll var trots allt närmare än två ett.

MFF inledde andra halvlek lovande. Junior slog en lång, fin cross till Behrang Safari som utmanade in i straffområdet och fick en hörna. Yksel Osmanovski startade en bra kombination med Niklas Skoog och Joakim Nilsson och avslutade den själv med direktskott över i bra läge. Men mer än så skapade inte MFF innan Göteborg kunde dryga ut sin ledning i 73:e minuten – och därefter var det liksom kört. Yksel hade sista läget, när han kom loss i straffområdet och sköt ur dålig vinkel. Bengt Andersson kunde inte hålla bollen – men signifikativt nog var ingen blå spelare i närheten av att vara framme och hugga på bollen.

Bild med starkt symbolvärde som dröjer kvar: de bägge lagens spelare innan andra halvlek börjar. Göteborg samlar sig i en tät ring, står länge tillsammans. MFF:s spelare utspridda över planen, en och en, hängande huvuden. Oj, vad det är dags att börja om. Tre raka förluster nu. Det kan mycket väl bli fem. Av den hedervärda avslutningen på en eländig säsong blev inget. Epilogen på väg bli epitaf.

/Tobias Christoffersson

Laguppställning

Avbytare

Målgörare

Gula kort

Röda kort

Publik

Domare

huvudpartners

officiella partners